Μεταναστευτικό - CNN: Η Μελόνι ξεκίνησε καλά... τώρα όμως οι βάρκες την απειλούν

Πάνω από 35.000 άνθρωποι φέτος έχουν φτάσει στην Ιταλία, αριθμός υπερτριπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους - Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι ροές συρρικνώνονται

Την αδυναμία της ιταλικής κυβέρνησης να διαχειριστεί επαρκώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και το πλήγμα που επιφέρει στη δημοτικότητα της, αναδεικνύει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNN.

«Η βασική προεκλογική υπόσχεση που έφερε την Τζόρτζια Μελόνι και τον ακροδεξιό συνασπισμό της στην εξουσία με μια σαρωτική νίκη στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν η υπόσχεση να κάνουν αυτό που κανείς άλλος δεν είχε κάνει στο παρελθόν: να σταματήσουν τις βάρκες μεταναστών που χρησιμοποιούν την Ιταλία ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. "Blocco navale", φώναζαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της ("Ναυτικός αποκλεισμός τώρα!"), συνοδευόμενα από φωτογραφίες υπερπλήρων πλοίων διακινητών», τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.



Και συνεχίζει, λέγοντας «στην προεκλογική της εκστρατεία υποσχέθηκε να σταματήσει όλες τις βάρκες μεταναστών από το να αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές, ανεξάρτητα από το ποιοι επέβαιναν σε αυτές και τι τους οδήγησε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Οι πρώτες εκατό ημέρες της στην εξουσία θεωρήθηκαν επιτυχημένες. Οι φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν να κερδίσουν από την προοπτική της υπόσχεσης της Μελόνι να σταματήσει τις βάρκες, και πολλοί ήλπιζαν ότι θα τα κατάφερνε. Συντηρητικοί όπως ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν χαιρέτισαν τη νίκη της και την ευχαρίστησαν για την "προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων". Κατάφερε ακόμη και να φέρει σε ευθυγράμμιση τους εταίρους του συνασπισμού Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τις διαφωνίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία».



Πάνω από 35.000 άνθρωποι φέτος στην Ιταλία

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τις 21 Απριλίου, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι είχαν φτάσει με βάρκα, αριθμός υπερτριπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, μόλις πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος μέσω πλοίου από τη Γαλλία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη για το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» του Μελόνι - το οποίο κέρδισε τις εκλογές με 34% των ψήφων - έχει πέσει κοντά στο 29% στις δημοσκοπήσεις.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα επιτύχει να σταματήσει τις βάρκες, οπότε η πτώση των δημοσκοπήσεων αντανακλά άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξής της στην Ουκρανία και της σχέσης της με την Κίνα.

Η Ιταλία έχει υπογράψει το σχέδιο της Κίνας για τον Δρόμο του Μεταξιού, ένα φιλόδοξο, παγκόσμιο σχέδιο υποδομών που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ανησυχητικό σημάδι της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής».

«Η εκλογική νίκη της Μελόνι ήταν μια εκπληκτική στιγμή στην ιταλική πολιτική, όχι μόνο λόγω της ταχείας ανόδου του κόμματός της από τις ακροδεξιές παρυφές. Δεν ήταν μόνο η νεότερη και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, ήταν επίσης και η πρώτη εκλεγμένη ηγέτης της από το 2011, έχοντας κερδίσει μια τόσο υγιή πλειοψηφία που η συνήθης μετεκλογική πολιτική παραμερίστηκε. Ο λαός είχε μιλήσει και την ήθελε και όλα όσα αντιπροσώπευε. Τώρα, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι αν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους ψηφοφόρους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η κατάσταση φέτος στην Ελλάδα

Φέτος, στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Frontex, οι ροές ανήλθαν έως τις 21 Απριλίου σε μόλις 4.412.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας περιορίστηκαν σε 14.848 το 2020, 8.745 το 2021 και σε 17.000 το 2022.

Στον Έβρο, από το 2020 έως και τους πρώτους μήνες του 2023 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 613.897 αποτροπές εισόδου.

Παράλληλα, ενώ τη χρονιά των μαζικών εισροών (2015) το Λιμενικό Σώμα απέτρεψε 17.500 εισόδους, το νούμερο αυτό ανήλθε πέρυσι σε 42.400 αποτροπές και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ.

Σύμφωνα με το χάρτη της πλέον αρμόδιας αρχής FRONTEX, οι μεταναστευτικές ροές που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσογειακή Οδό και κατ’ επέκταση την Ελλάδα αποτελούν μόλις το 6% του συνόλου των ροών στην ήπειρο. Οι αντίστοιχες από την Ιταλία και την Κεντρική Μεσογειακή Οδό το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 118%.


Ειδήσεις σήμερα:

Αναίρεση στην αποφυλάκιση του παιδόφιλου Σειραγάκη άσκησε ο Άρειος Πάγος


Τραγωδία στο Παρίσι - Νεκρή 45χρονη που πιάστηκε το παλτό της στις πόρτες του Μετρό

«Οδικός χάρτης» 68 ημερών για τις κάλπες και τις διερευνητικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr