Στη δημοσιότητα η λίστα των θυμάτων στη Νορβηγία

Η νορβηγική αστυνομία θα αρχίσει σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) να δίδει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο μακελειό

Η νορβηγική αστυνομία θα αρχίσει σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) να δίδει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο μακελειό στη Νορβηγία την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Τα ονόματα, η ηλικία και η διεύθυνση κατοικίας των νεκρών που έχουν επισήμως αναγνωριστεί και οι συγγενείς τους έχουν ήδη ενημερωθεί για το θάνατό τους θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα www.politi.no, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Σβάινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα η βρετανική αστυνομία διερευνά την ύπαρξη πιθανών δεσμών ανάμεσα στον κατηγορούμενο για τις επιθέσεις στη Νορβηγία Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ και ακροδεξιών εξτρεμιστών στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων που δημοσίευσε λίγο πριν από τις δύο επιθέσεις της Παρασκευής, ο Μπράιβικ δηλώνει ότι μυήθηκε στις ριζοσπαστικές ιδέες από δύο βρετανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε μια συνάντηση στη Βρετανία το 2002.

Ο Κάμερον προσέθεσε ότι δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες καθώς τώρα διεξάγεται η έρευνα για τη δήλωση αυτή του Μπράιβικ, αλλά σημείωσε ότι οι βρετανικές αρχές την έχουν λάβει "εξαιρετικά σοβαρά" υπόψη τους.

Εξάλλου ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επιβεβαίωσε ότι αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας βοηθάει τους Νορβηγούς στην έρευνά τους.

Ο κατηγορούμενος για το μακελειό στη Νορβηγία δήλωσε χθες ότι στην οργάνωσή του υπάρχουν άλλοι δύο πυρήνες.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα γράφει στο μανιφέστο του, το οποίο υπογράφει με την αγγλική εκδοχή του ονόματός του ως Άντριου Μπέρουϊκ και στην ημερομηνία αναφέρει "Λονδίνο 2011", ο Μπράιβικ είχε φίλους του στο Facebook 600 μέλη της βρετανικής ακροδεξιάς "Ένωσης για την Άμυνα της Αγγλίας" (EDL) και είχε επίσης επαφή με τους αρχηγούς της οργάνωσης.

Σύμφωνα επίσης με τη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ο διοργανωτής διαδηλώσεων της EDL Ντάρλι Χόμπσον δήλωσε ότι ο Μπράιβικ είχε συναντήσει μέλη της οργάνωσης αυτής.

Επιπλέον και ανώτερο στέλεχος της EDL δήλωσε ότι ο Νορβηγός κατηγορούμενος τους "υπνώτιζε", ενώ ένα άλλο στέλεχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι πιστεύει πως ο Μπράιβικ είχε συναντήσει ηγετικά στελέχη της οργάνωσης όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο πέρυσι για να ακούσει ομιλία του ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Χέερτ Βίλντερς.

Η EDL πήρε ωστόσο τις αποστάσεις της από τον Μπράιβικ.

"Δεν υπήρξε ποτέ καμία επίσημη επαφή ανάμεσα σε αυτόν και την EDL", αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

"Η σελίδα μας στο Facebook έχει 100.000 υποστηρικτές και λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σχόλια καθημερινά. Και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπράιβικ ήταν ποτέ ένας από αυτούς τους 100.000 υποστηρικτές", επισημαίνει η οργάνωση.

Εξάλλου σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο ηγέτης της EDL Στίβεν Λένον αρνείται ότι γνωρίζει τον Χόμπσον και σημειώνει ότι δεν συνάντησε ποτέ τον Μπράιβικ, όπως επίσης και ότι δεν πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος για το μακελειό στη Νορβηγία μετείχε σε διαδηλώσεις του EDL.

Ο Μπράιβικ περιγράφει στο μανιφέστο του τους υποστηρικτές της EDL ως "αφελείς ηλίθιους", προσθέτει ο Λένον, ο οποίος επισημαίνει καταλήγοντας: "Εμείς τασσόμαστε κατά του εξτρεμισμού και καταδικάζουμε όλες τις πράξεις βίας".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr