Γαλλία: Μπλόκο στην πρόσβαση ανήλικων σε πορνογραφικά sites χωρίς δικαστική έγκριση προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν

Το σχετικό νομοσχέδιο με τους νέους κανόνες τεχνολογίας, που θα ενισχύουν τη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας, θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο γαλλικό κοινοβούλιο

Νέες εξουσίες στη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης θέλει να δώσει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να αποκλείσει- χωρίς δικαστική έγκριση - την πρόσβαση ανηλίκων σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Όπως επιβεβαιώνει το Politico, επικαλούμενο πληροφορίες του γαλλικού ιστότοπου «NextInpact», το σχετικό νομοσχέδιο με τους νέους κανόνες τεχνολογίας, θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι, η ρυθμιστική αρχή για την οπτικοακουστική και ψηφιακή επικοινωνία «Arcom», να έχει το «πάνω χέρι», υποχρεώνοντας τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς και τις μηχανές αναζήτησης να εμποδίζουν την πρόσβαση των ανηλίκων χρηστών στο «Pornhub» ή στο «YouPorn», όπως υποστηρίζει αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Αυτό σημαίνει ότι η «Arcom» θα είναι αυτή που θα αποφασίζει, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον την έγκριση του δικαστικού σώματος.

Επί τρία χρόνια, το Παρίσι και η βιομηχανία πορνό βρίσκονταν σε διαμάχη για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να επαληθεύσουν την ηλικία των χρηστών, που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε «ακατάλληλο υλικό».

Το 2020, η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υποχρέωσε τους ιστότοπους ενηλίκων να αποκλείουν την ηλεκτρονική πρόσβαση σε άτομα κάτω των 18 ετών, όμως το μέτρο αυτό είχε περιορισμένη επιτυχία.

Οι εταιρείες πορνό, συμπεριλαμβανομένου του «Pornhub», υπερασπίστηκαν τα του οίκου τους ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε τεχνικό επίπεδο θέτοντας επίσης σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Ωστόσο, η έλλειψη συμμόρφωσης των ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου στους ισχύοντες κανόνες ενοχλεί όλο και περισσότερο τους υπεύθυνους για την χάραξη πολιτικής της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ζαν Νοέλ Μπαρό έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η κυβέρνηση των Παρισίων θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι οι ανήλικοι χρήστες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο ηια ενήλικες.

«Η προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», έγραψε ο υπουργός Μπαρό στο Twitter.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Γαλλία, γράφει το Politico, η ρυθμιστική αρχή των ΜΜΕ οφείλει να παραπέμπει περιπτώσεις ιστοτόπων που δεν ελέγχουν την ηλικία των χρηστών στο δικαστικό σώμα, το οποίο, εν συνεχεία, καλείται να αποφασίσει εάν μια πλατφόρμα θα πρέπει να αποκλειστεί στη Γαλλία.

Το νέο νομοσχέδιο, όμως, θα επιτρέπει στην «Arcom» να δίνει εντολή για τον αποκλεισμό και τη διαγραφή ιστοτόπων για ενηλίκους που δεν συμμορφώνονται στο απαιτούμενο όριο ηλικίας (18 έτη), παρακάμπτοντας την δικαστική απόφαση.

Η ρυθμιστική αρχή των γαλλικών μέσων ενημέρωσης θα έχει επίσης την εξουσία να επιβάλει σε όσους δεν συμμορφώνονται πρόστιμα ύψους έως και 500.000 ευρώ ή το 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών των εταιρειών, αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα «NextInpact».

Ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στους συναδέλφους του στις 3 Μαΐου, ευελπιστώντας ότι θα εγκριθεί πριν το κλείσιμο της βουλής για τις θερινές διακοπές, σχολιάζει το «Politico».


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα πενήντα κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές


Ο 21χρονος Α.Γ. ομολόγησε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Εγώ τον μαχαίρωσα στο πόδι»

H μία asexual, η άλλη με αγόρι: Σιαμαίες δίδυμες εξηγούν πώς «λειτουργεί» η προσωπική τους ζωή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr