Δεν έχει τέλος το λουτρό αίματος στη Συρία

Η Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Κρατουμένων Συνείδησης στη Συρία κατηγόρησε τις αρχές πως απειλούν έναν ακτιβιστή ότι θα τον δολοφονήσουν.

Η Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Κρατουμένων Συνείδησης στη Συρία κατηγόρησε τις αρχές πως απειλούν έναν ακτιβιστή ότι θα τον δολοφονήσουν.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε πως οι αρχές απείλησαν το Χάσαν Άλι, μέλος της οργάνωσης, με «σωματική εξολόθρευση» διότι αποκάλυψε «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα.

«Η οργάνωση καθιστά υπεύθυνες τις υπηρεσίες ασφαλείας στη Συρία για οποιαδήποτε επίθεση κατά της ζωής του Χάσαν», τόνισε.

Χθες 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές. Οι πηγές αυτές σημείωσαν πως ο στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην κεντρική πόλη Χομς, η οποία έχει καταστεί επίκεντρο των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχεδόν 1.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικούς στη χώρα. Όμως οι περισσότερες πληροφορίες είναι δύσκολο να επαληθευτούν καθώς οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας τόσο στις διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στα ξένα ΜΜΕ.

Χθες βράδυ δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γαλλία, η Sherpa και το γαλλικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον του Άσαντ και στελεχών του καθεστώτος του ώστε να πιέσουν το Παρίσι να διακριβώσει εάν και κατά πόσον διαθέτουν πόρους στη γαλλική επικράτεια.

Οι δύο ΜΚΟ, που νωρίτερα εφέτος κατέθεσαν παρόμοιες προσφυγές εναντίον του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπιντίν μπεν Άλι, ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι θέλουν η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα ευρήματά της. «Στόχος είναι να γίνει μια διαφανής έρευνα η οποία θα εντοπίσει πόρους που μπορεί να έχουν στη Συρία είτε στα ονόματά τους είτε μέσω ενδιάμεσων. . . και να δεσμευθούν ώστε να μην μεταφερθούν στις δικαιοδοσίες (χωρών) που δεν συνεργάζονται», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί ηγήθηκε των προσπαθειών να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση η οποία θα καταδικάζει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και έχει πιέσει να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Άσαντ, υποστηρίζοντας έχει χάσει τη νομιμοποίησή του.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει πόρους και έχει επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Άσαντ και άλλους αξιωματούχους, ενώ έχει στοχοποιήσει εταιρίες οι οποίες σχετίζονται με το συριακό στρατό. Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταστήσουν αυστηρότερες τις κυρώσεις που εφαρμόζουν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr