Τεχνητή νοημοσύνη: «Μπορεί να γίνει πιο έξυπνη από εμάς, τρομακτικός ο κίνδυνος» λέει o «νονός» της AI

Ο Τζέφρι Χίντον παραιτήθηκε από την Google λέγοντας ότι μετάνιωσε για το έργο στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του

Αρκετά τρομακτικούς χαρακτήρισε ορισμένους από τους κινδύνους που προκύπτουν από την Tεχνητή Νοημοσύνη (ΑI) ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας που έβαλε το... λιθαράκι του στην ανάπτυξή τους.

Ο 75χρονος Τζέφρι Χίντον, ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης» παραιτήθηκε από τη Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα.

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του, υποστήριξε ότι μετανιώνει για τη δουλειά στην οποία αφιέρωσε μία ζωή. «Ορισμένοι από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ήταν αρκετά τρομακτικοί» εξήγησε στο BBC. «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν» .

Η έρευνα του καθηγητή Χίντον για τα νευρωνικά δίκτυα ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.  Όμως ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών δήλωσε στο ΒΒC ότι τα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που μπορεί να επεξεργαστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ποιος είναι ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης»

Ο Τζέφρι Χίντον θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2012, μαζί με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τα σημερινή τεχνητή νοημοσύνη. Εκείνη την εποχή, ο Χίντον και οι δύο φοιτητές του Τορόντο δημιούργησαν μέσω μιας startup, ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και να μάθει να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα.

Τότε η Google ξόδεψε 44 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την startup του Βρετανοκαναδού. Και το σύστημα αυτό οδήγησε στη δημιουργία όλο και πιο ισχυρών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων chatbots, όπως το «ChatGPT» και το «Google Bard». Το 2018, ο Δρ Χίντον και οι δύο συνεργάτες του έλαβαν το βραβείο «Turing», που συχνά αποκαλείται «το βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής», για το έργο τους στα νευρωνικά δίκτυα. Τώρα, όμως, αφότου παραιτήθηκε από την Google και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κούρσα των εταιρειών τεχνολογίας προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Ο Χίντον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι παραιτήθηκε από την Google, όπου εργαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία, ώστε να μπορεί να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι μετανιώνει για το έργο της ζωής του. «Παρηγορώ τον εαυτό μου με την ακόλουθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει», είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα.

«Σύντομα, θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας. Κάποια στιγμή, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους βλαβερούς παράγοντες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για κακούς σκοπούς», υποστήριξε ο Δρ Χίντον.


Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές 2023 - Βαρουφάκης: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη - Το λέω με βαριά καρδιά

Το συγκινητικό μήνυμα του άρρωστου πατέρα της Μέγκαν Μάρκλ: «Άσε με να δω τα εγγόνια μου»

Survivor All Star: Ο Χανταμπάκης... κάρφωσε τον ερώτα της Σταυρούλας και βγήκε στον τάκο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr