Κίνα - Ανάλυση Reuters: Τι συμβαίνει και επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε χιλιάδες πολίτες

Κίνα - Ανάλυση Reuters: Τι συμβαίνει και επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε χιλιάδες πολίτες

Ανάμεσά τους Κινέζοι, αλλά και ξένοι, οι οποίοι «μπαίνουν στο ραντάρ» του καθεστώτος και εγκλωβίζονται στη χώρα

Κίνα - Ανάλυση Reuters: Τι συμβαίνει και επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε χιλιάδες πολίτες
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα, μεταξύ τους και ξένοι, δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα γιατί το καθεστώς έχει επιβάλει εναντίον τους απαγόρευση εξόδου εκμεταλλευόμενο και το αόριστο νομικό πλαίσιο.

Έρευνα από την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Safeguard Defenders και ανάλυση του Reuters δείχνει ότι οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά από τον ένα χρόνο στον άλλο.

Σήμερα ο αριθμός των Κινέζων πολιτών για τους οποίους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα ανέρχεται σε «δεκάδες χιλιάδες». Κινεζική έκθεση από το 2018 ανέβαζε τον αριθμό των υπό απαγόρευση σε 34.000 ανθρώπους, αυξημένος κατά 55% από την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τουλάχιστον 128 ξένους (εκ των οποίων 29 Αμερικανοί και 44 Καναδοί).

Η έρευνα του Reuters στα αρχεία του κινεζικού Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνει, πάλι, ότι από το 2016 ως το 2022 αυξήθηκαν κατά οκτώ φορές οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε απαγορεύσεις εξόδου. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά υποθέσεις αστικού δικαίου, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε δυτικές χώρες όπου οι απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα αφορούν κυρίως κατηγορούμενους για ποινικές υποθέσεις, αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ όσων δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα είναι πρόσωπα που εμπλέκονται σε οικονομικές διαμάχες, υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ακτιβιστές και δικηγόροι και πρόσωπα από μειονότητες όπως οι Ουιγούροι.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η Κίνα έκανε αυστηρότερη τη νομοθεσία της για την αντικατασκοπεία. Με το νέο πλαίσιο, η απαγόρευση εξόδου θα επιβάλλεται σε κάθε Κινέζο, ακόμη και σε ξένους πολίτες, που είναι υπό έρευνα. Στην πράξη οι απαγορεύσεις μπορούν να επιβληθούν σε κάθε πρόσωπο που «μπορεί να βλάψει την εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα».

Οι οργανώσεις συνδέουν την τακτική της Κίνας με την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ το 2012. Επί των ημερών του ημερών του επεκτάθηκε σημαντικά το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τις απαγορεύσεις εξόδου, πολλές φορές όμως δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολόγηση.

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στην οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με δυτικές χώρες.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας έχει φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, σημειώνει το Reuters, με ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να ρωτούν για το νομικό πλαίσιο και πώς θα αποφύγουν την παγίδα των απαγορεύσεων.

Κλείσιμο
Πέρα όμως από την έκδηλη ανησυχία, τα περιθώρια αντιδράσεων είναι μικρά. Όσοι είναι υπό καθεστώς απαγόρευσης λένε εξάλλου ότι το κράτος μπορεί να βρει όποια δικαιολογία θέλει για να απαγορεύσει την έξοδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καβγάς Πλεύρη-Ηλιόπουλου για τα γιαούρτια στα παιδιά του υπ. Υγείας: «Έχεις εκλεγεί διορισμένε;» - «Ωραίο το θεατράκι σου»


Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Όταν ο Ντρούζος και η Μουκάνη «αιματόβαψαν» τα δικαστήρια

Δάφνη Γκίνες: Η πρώην σύζυγος του Σπύρου Νιάρχου μιλάει για την «χρυσή» φυλακή, το διαζύγιο και την ζωή μετά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης