Στέψη βασιλιά Καρόλου: Με τη βασιλική οικογένεια στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ έπεσε η αυλαία της λαμπερής τελετής
Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα είχαν πλάι τους σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια, εκτός από τους πρίγκιπες Χάρι και Άντριου - Όλα όσα προηγήθηκαν
Στις 16:25 ώρα Ελλάδος, σύσσωμη η βασιλική οικογένεια βγήκε στο μπαλκόνι, χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μπάκιγχαμ.
Δείτε ολόκληρη την τελετή:
Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος με τη βασίλισσα Καμίλα, φορώντας τα στέμματά τους, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι τους κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Μαζί με το βασιλικό ζεύγος βγήκαν στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ τα παιδιά που, νωρίτερα στην τελετή, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα.
Επίσης, στο μπαλκόνι μαζί με τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα βγήκαν η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα και ο αδελφός του βασιλιά, δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εντουαρντ, με τη σύζυγό του Σόφι και τα δυο παιδιά τους.
Η αεροπορική επίδειξη που ακολούθησε, περιορίστηκε μόλις στα 2,5 λεπτά, εξαιτίας της βροχής στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Σε αυτή μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.
Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στον βασιλιά.
Ο Κάρολος καθόταν στη δεξιά πλευρά της άμαξας, ενώ χαιρετούσε τα πλήθη. Μπάντα έπαιζε το «God Save the king» σε ένα σημείο απ' όπου πέρασε, ουσιαστικά «πνίγοντας» τις φωνές των διαδηλωτών που φώναζαν «Όχι ο βασιλιάς μου».
Η δεύτερη άμαξα μετέφερε τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα τρία παιδιά τους.
Η χρυσή άμαξα στην οποία βρισκόταν το βασιλικό ζεύγος, κατασκευάστηκε πριν 261 χρόνια. Έχει βάρος τέσσερις τόνους και μπορεί να κινείται σε ρυθμό περιπάτου. Η συγκεκριμένη άμαξα έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη από το 1831 και χρειάζεται οκτώ άλογα Windsor Grey για να τη σύρουν.
Κεντρικό ρόλο στην πομπή είχε η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου, η οποία είναι έφιππη, καθώς ορίστηκε προσωπική του σωματοφύλακας, έναν ρόλο ιδιαίτερα τιμητικό.
Ο βασιλιάς Κάρολος πλέον φορά πλέον διαφορετικούς μανδύες, από μωβ μεταξωτό βελούδο.Επίσης, φορά πλέον το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα βάρους 1,06 κιλών, το οποίο φορούσε η βασίλισσα Ελισάβετ κάθε χρόνο στα εγκαίνια του κοινοβουλίου. Το στέμμα αυτό κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ' και φέρει 2.868 πολύτιμους λίθους. Μεταξύ αυτών το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το Cullinan II, των 317,4 καρατίων.
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου
Νωρίτερα, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ο Κάρολος φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου . Λίγο αργότερα, σε μία πολύ πιο σύντομη τελετή, έγινε η στέψη και της Καμίλα, που φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, του 1911.
Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.
Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη συγκέντρωσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου εκτιμάται βρέθηκαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς που στέφεται στο Αββαείο, ενώ είναι ο έβδομος μονάρχης φόρεσε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.
Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.
«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.
Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλάμβανε το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιήθηκε καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες και έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.
Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.
Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στέψη της Καμίλα
Μετά και την ενθόνιση του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.
Τον συνόδευε ο πρίγκιπας Τζορτζ
Στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ έφτασαν στις 12:53 ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα. Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.
Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνόδευσε τον παππού του, ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή του βασιλικού ζεύγους, ηλικίας 9-13 ετών.
Μετέβησαν στο Αββαείο με την Αδαμάντινη άμαξα
Το βασιλικό ζεύγος μπήκε νωρίτερα στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου με κατεύθυνση το Αββατίο. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.
Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.
Πίσω από τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου.
Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετέβησαν στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) . Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.
Στις 13:00, γίνεται η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.
Στο Λονδίνο έχει αρχίσει να πέφτει βροχή. Οι δρόμοι που μπορούν να σταθούν οι πολίτες έχουν γεμίσει και οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται και να κατευθυνθούν στο Χάιντ Παρκ.
Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον. Στο Αββαείο έφτασε και η Τζιλ Μπάιντεν.
Αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν κατά του πρίγκιπα Άντριου, που μετέβη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ νωρίτερα από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν είναι εργαζόμενο μέλος.
Γεμάτοι είναι και οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Ήδη από χθες, πολλοί Βρετανοί κατασκήνωσαν με καρέκλες και σκηνές, θέλοντας να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για να δουν τον μονάρχη.
Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις έξι ακτιβιστών κατά της μοναρχίας, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αντιμοναρχικής οργάνωσης.
Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα άρχισε να γίνεται πιο θετικό για τον βασιλιά Κάρολο. Τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν, καθώς νέα δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, δείχνει ότι το 62% των Βρετανών θεωρούν ότι θα είναι ένας καλός βασιλιάς, έναντι μόλις 39% τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μοναρχίας, το 60% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του και το 26% επιθυμεί την αντικατάσταση του βασιλιά από εκλεγμένη κεφαλή του κράτους. Ωστόσο, ισχυρή είναι και η παρουσία πολέμιων της μοναρχίας, που βρίσκονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ η αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις.
Οι ειδήσεις σήμερα
«God Save the King» - Ο βασιλιάς Κάρολος φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου
Τρίκαλα: Πώς «έσβησε» η 15χρονη - Κάναμε τα πάντα για να τη σώσουμε, λέει ο διοικητής του νοσοκομείου
Κέιτ Μίντλετον: Φόρεσε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου τα σκουλαρίκια της πριγκίπισσας Νταϊάνα για να την τιμήσει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr