Εκλογές στην Τουρκία - Άμεση ανάλυση: Ο Ερντογάν νίκησε στον πρώτο γύρο και φαίνεται να είναι πιο κοντά στην επανεκλογή

Εκλογές στην Τουρκία - Άμεση ανάλυση: Ο Ερντογάν νίκησε στον πρώτο γύρο και φαίνεται να είναι πιο κοντά στην επανεκλογή

Ο Τούρκος πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 49,44% και διατηρεί πλέον μια απόσταση ασφαλείας σε επίπεδο διαφοράς από τον δεύτερο  -  Χωρίς τον αέρα του φαβορί ο Κιλιντσάρογλου

erdogan_32463
Με σαφές προβάδισμα εισέρχεται στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδεικνύεται πιο ανθεκτικός από ποτέ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και τις συσσωρευμένες αντιξοότητες του τελευταίου -και εκλογικού- έτους. Χωρίς να υποστεί ανήκεστο εκλογική βλάβη από το διπλό φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, το ράλι του πληθωρισμού, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του, ο Τούρκος Πρόεδρος εξασφάλισε τους θετικούς οιωνούς για την επανεκλογή του, ατενίζοντας μια τρίτη θητεία, ως προπορευόμενος μετά τον πρώτο γύρο.

Με ποσοστό ενσωμάτωσης που αγγίζει το 96,15%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,44% και διατηρεί πλέον μια απόσταση ασφαλείας σε επίπεδο διαφοράς από τον δεύτερο στην κούρσα και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Κυρίως, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί το δικαίωμα της παραμονής του στην τουρκική πολιτική σκηνή για περισσότερο από μια εικοσαετία, διαψεύδοντας όσους είχαν προεξοφλήσει την «πτώση» του. Εξάλλου, συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου περιέγραφαν ως σταδιακή διαδικασία την δυνητική επικράτησή του στον προεδρικό θώκο κατά τις τελευταίες μέρες, έχοντας θέσει ως πρώτο στόχο το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο.

Στον αντίποδα, χωρίς τον αέρα του φαβορί θα κινηθεί προς το δεύτερο γύρο ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος φαίνεται να προσβλέπει σε μια ελεγχόμενη -και μικρή- διαφορά από τον Τούρκο Πρόεδρο. Στο επιτελείο Κιλιντσάρογλου, η ροή των αποτελεσμάτων ανοίγει ένα κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας, καθώς βαίνει σταδιακά αυξανόμενη η εκλογική απήχησή του, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα για τον Πρόεδρο Ερντογάν, τα οποία μειωνόταν στα τελευταία μέτρα της σημερινής εκλογικής βραδιάς.

Ρυθμιστής, σε κάθε περίπτωση, του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών υπήρξε η πρωτόγνωρη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία κυμάνθηκε σε ποσοστά 93,6%, αυξημένη κατά 7,4% από την προηγούμενη αναμέτρηση και πέρα από κάθε προσδοκία. Η απρόσμενη συμμετοχή στη διαδικασία ερμηνεύει κατά πολλούς αναλυτές την «έκπληξη Ερντογάν», αδιόρατη μέχρι την τελευταία στιγμή για τους δημοσκόπους, καθώς φαίνεται πως ο μηχανισμός του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης κινητοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό, όπως αποτυπώθηκε από τις εικόνες στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και πολίτες ντυμένοι ακόμη και με παραδοσιακές στολές προσήλθαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις 200.000 κάλπες που είχαν στηθεί, μαρτυρώντας την προσπάθεια των κομματικών στρατοπέδων να μην χαθεί καμία ψήφος.

Προς το δεύτερο γύρο

Κλείσιμο
Εκτός από τη συμμετοχή – ρεκόρ, ρόλο ρυθμιστή ενόψει του δεύτερου γύρου αποκτά, εκ των πραγμάτων, ο τρίτος στην κατάταξη υποψήφιος για την Προεδρία, Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 5,27%, με τις πρώτες αντιδράσεις του στο διαδίκτυο -μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος- να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής από τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία. Ακραιφνής εθνικιστής, ο Σινάν Ογάν κατήλθε στις εκλογές ως επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ), παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί, χωρίς να αποστεί ποτέ τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι ο Σινάν Ογκάν βρίσκεται εγγύτερα ιδεολογικά στην «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ερντογάν, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος αναδείχθηκε σε νικητή του πρώτου γύρου, διαθέτοντας στο εξής την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κρατώντας προσώρας κλειστά τα χαρτιά του, ο Ογάν σχολίασε με «χρησμούς» το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ζητώντας -σε κάθε περίπτωση- να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της καταμέτρησης, ιδίως των ψήφων των αποδήμων, από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στους χαμένους της μεγάλης εκλογικής βραδιάς σε επίπεδο εντυπώσεων εντάσσεται ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 44,86%, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να κάνει την ανατροπή, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της πιο «ιστορικής προεδρικής εκλογής», σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές.

Στοχεύοντας στην μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο δεύτερο γύρο, ο 74χρονος Κιλιντσάρογλου επενδύει στο αφήγημα της μικρής διαφοράς από τον Τούρκο Πρόεδρο, τον οποίο κατηγόρησε ότι μπλόκαρε την ενσωμάτωση από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα μέσω ενστάσεων, αλλά ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει αυτό καθ’ εαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, οι αιχμές από πλευράς των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην «Λαϊκή Συμμαχία» αποσκοπούν, καθώς φαίνεται, στην καλλιέργεια κλίματος «ισοπαλίας» ενόψει της επαναληπτικής αναμέτρησης, η οποία θα εξελιχθεί στις 28 Μάϊου.

Με «σημαία» την μικρή διαφορά, το στρατόπεδο Κιλιντσάρογλου θα επιχειρήσει να διατηρήσει την υψηλή συσπείρωση στην εκλογική του βάση ενόψει του δεύτερου γύρου, ο οποίος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις ψήφους του Ογάν, στο αποτέλεσμα της κάλπης των Τούρκων πολιτών που ψήφισαν στο εξωτερικό. Στα θετικά της μεγάλης εκλογικής εικόνας για την αντιπολίτευση εντάσσονται η άνετη επικράτησή της στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, ποντάροντας στην αντεπίθεση μέσα από τις μεγαλουπόλεις.

Στον αντίποδα, η πλευρά Ερντογάν αναμένεται να επιδιώξει την παγίωση της πρωτοκαθεδρίας που αποκόμισε στον πρώτο γύρο, επιχειρώντας ανοίγματα προς ορισμένες πλευρές του εκλογικού σώματος, έχοντας, σε κάθε περίπτωση, βασίσει το προβάδισμα της πρώτης φάσης της εκλογικής κούρσας σε συμπαγείς κοινωνικές ομάδες.


Ειδήσεις σήμερα

Live οι εκλογές στην Τουρκία - «Προηγούμαστε» λέει ο Κιλιτσντάρογλου

Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό - Σύγκρουση ΙΧ με μηχανή

Η μάχη στο Βαλτέτσι: Η πρώτη σημαντική νίκη της Επανάστασης του 1821 και ο ρόλος του Κολοκοτρώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης