Εκλογές στην Τουρκία: Δύο εβδομάδες αγωνίας - Γιατί η 28η Μαΐου θα κρίνει το μέλλον της χώρας

Εκλογές στην Τουρκία: Δύο εβδομάδες αγωνίας - Γιατί η 28η Μαΐου θα κρίνει το μέλλον της χώρας

Ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους, το μέλλον της οικονομίας του αλλά και οι κρίσιμες σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση θα επηρεαστούν σημαντικά από τον υποψήφιο που θα επικρατήσει

Εκλογές στην Τουρκία: Δύο εβδομάδες αγωνίας - Γιατί η 28η Μαΐου θα κρίνει το μέλλον της χώρας
Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, είναι ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες σε ό,τι αφορά το μέλλον της Τουρκίας. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου να μην καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 50% και να οδεύουν στην τελική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, η αγωνία κορυφώνεται καθώς η κάλπη της 28ης Μαΐου θα κρίνει το μέλλον της γειτονικής μας χώρας και των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της που δίνουν μάχη με τον γιγαντιαίο πληθωρισμό. Η κάλπη δεν θα βγάλει μόνο τον ηγέτη της Τουρκίας, αλλά και το αν αυτός θα τη βάλει σε μια πιο κοσμική πορεία, τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τις βασικές σχέσεις της με τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Δύση.

Τα προγνωστικά που έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιντσντάρογλου δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο συνασπισμός κομμάτων του Ερντογάν πάει με τον αέρα του φαβορί στον δεύτερο γύρο. Κι αυτό γιατί με καταμετρημένο σχεδόν το 97% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν προηγείται με 49,39% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου με 44,92%, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Anadolu. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας έδωσε στον Ερντογάν 49,49% με καταμετρημένο το 91,93%. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ανώτατης εκλογικής επιτροπής, ακόμη και όταν καταμετρηθούν οι υπόλοιπες 35.874 μη καταμετρημένες ψήφοι από το εξωτερικό, κανείς δεν θα έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την απόλυτη νίκη στις εκλογές.



Και έτσι, η χώρα οδεύει στις επαναληπτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου. Σε αυτές, σε ρόλο ρυθμιστή αναδεικνύεται ο τρίτος -εθνικιστής- υποψήφιος, Σινάν Ογκάν, ο οποίος συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων. Ο Ογκάν δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του, δηλώνοντας ότι «δεν λέω πως στηρίζουμε τον έναν, ή τον άλλο», αν και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι του θα κατευθυνθούν, ακόμα και αν δεν πάρουν επίσημη "γραμμή", προς την πλευρά Ερντογάν.

Ο επί 20 και πλέον χρόνια ηγέτης της Τουρκίας, δείχνει να το γνωρίζει αυτό, γι' αυτό και επεσήμαινε με νόημα χθες ότι «είμαστε ήδη μπροστά από τον πιο κοντινό αντίπαλό μας κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους, αριθμός που αναμένουμε να αυξηθεί». Σε κλίμα πόλωσης, ο Κιλιντσντάρογλου, από την άλλη, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο, κάλεσε τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν για εμπλοκή στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.



Οι Τούρκοι πάντως γνωρίζουν πως σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολλά, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την προσέλευση στις κάλπες, η οποία έφτασε σε ποσοστό- ρεκόρ, 88,9%. Κάτι που δείχνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό, να ασπάζονται οι αγορές, οι οποίες, στο άκουσμα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, έστειλαν την τουρκική λίρα σε μια δίνη μεγαλύτερων πιέσεων και έντονης μεταβλητότητας.

Κλείσιμο
Όχι άδικα. Ο Κιλιντσντάρογλου έχει προαναγγείλει μια πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική καθώς και σύσφιξη της συμμαχίας με τη Δύση. Αντίθετα, μια επανεκλογή Ερντογάν προκαλεί νευρικότητα στην πλευρά Μπάιντεν, καθώς ο Ερντογάν θεωρείται από τους πλέον στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, θα συνεχίσει την παρεμβατική πολιτική στο οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι ανορθόδοξες πολιτικές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μειώσεις των επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης (ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού), ο έλεγχος της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η κρατική παρέμβαση) στις οποίες εμμένει ο Ερντογάν από το 2018, έχουν οδηγήσει το τουρκικό νόμισμα σε πίεση και ελεύθερη πτώση. .

Οι αθέατες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά έχουν ανέλθει σε σχεδόν 177 δισ δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics. Η ισοτιμία χθες έφτασε κοντά στο 19,65 ανά δολάριο, με τον Ογκεντάι Τοπκιουλάρ, διαχειριστή κεφαλαίων στη RAM Capital SA, να τονίζει ότι «αν διατηρηθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές. Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Αλβανία - Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την εκλογή του στη Χειμάρρα: «Νίκησε η Δημοκρατία»

Κρήτη: Θρήνος για τον 25χρονο Νίκο στα Σφακιά - Κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο που κόπηκε από μπαλοθιές

Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για τον θάνατο του 52χρονου που ξυλοκοπήθηκε από τα δύο αδέλφια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή