Γαλλία: Το χρονικό της υπόθεσης «Bismuth» για την οποία καταδικάστηκε ο Σαρκοζί

Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για διαφθορά το 2014 - Θα εκτίσει τον ένα χρόνο στο σπίτι του με βραχιολάκι

Ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για το ήθος και την αξιοπρέπεια του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Η σημερινή καταδίκη του είναι μία ακόμη ταπείνωση για τον πρώην ισχυρό άνδρα της γαλλικής Δεξιάς που αμαυρώνει όχι μόνο την δική του, αλλά και την εικόνα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.

Σε εφετείο των Παρισίων, ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών - ένα από τα οποία χωρίς αναστολή - για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Η κύρωση αυτή είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε για μία υπόθεση του 2014 και είναι ο πρώτος Γάλλος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται με τέτοια ποινή. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πληρώσει τον λογαριασμό!

Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί.

Επέβαλε επίσης στον τότε δικηγόρο του, Τιερ Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια όπως και στον πρώην ανώτατο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».

Ο 68χρονος Σαρκοζί, ο οποίος υπηρέτησε μία θητεία στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, έχει εμπλακεί σε ουκ ολίγα νομικά προβλήματα από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Το χρονικό της υπόθεσης «Bismuth»

Τον Μάρτιο του 2021, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, δύο από αυτά με αναστολή και ένα στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιόλι, για διαφθορά και διακίνηση επιρροής μέσω μυστικής τηλεφωνικής γραμμής που ανακαλύφθηκε με υποκλοπές που έγιναν στο κινητό του τηλέφωνο.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Σαρκοζί και ο πρώην δικηγόρος του, Τιερ Ερζόγκ, είχαν συνάψει «συμφωνία διαφθοράς» με έναν ανώτατο δικαστή, τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για την απόκτηση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με μια νομική έρευνα.

Οι ερευνητές είχαν υποκλέψει τις δύο επίσημες τηλεφωνικές γραμμές του Σαρκοζί. Τότε ανακάλυψαν ότι είχε μια τρίτη ανεπίσημη που είχε κάνει το 2014 με το όνομα «Paul Bismuth» (Πολ Μπίσμουθ) μέσω της οποίας επικοινωνούσε με τον Ερζόγκ.

Το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνικών κλήσεων οδήγησε στην ετυμηγορία για διαφθορά το 2021. Ο Σαρκοζί αμφισβήτησε τις κατηγορίες και άσκησε αμέσως έφεση κατά της καταδίκης του.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», το 2021, πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μια έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Την 1η Μαρτίου του 2021, ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων ένα έτος για διαφθορά και γενική άσκηση επιρροής.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει την αθωότητά του, άσκησε αμέσως έφεση: την πρώτη ημέρα της νέας δίκης, στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, ισχυρίστηκε ότι ήρθε «για να υπερασπιστεί την καταπατημένη τιμή του», διασφαλίζοντας ότι «δεν είχε ποτέ διαφθείρει κανέναν».

Στο τέλος της διαδικασίας, αντίθετα με την πρωτόδικη απόφαση, η εισαγγελία δεν είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης σε βάρος του.

Μιλώντας για υπόθεση «πρωτοφανούς βαρύτητας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας», η γενική εισαγγελία ζήτησε τριετή φυλάκιση με πλήρη αναστολή για τους τρεις κατηγορούμενους (Σαρκοζί, Ερζόγκ, Αζιμπέρ).

Η απόφαση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας καθώς ο πρώην ισχυρός άνδρας της γαλλικής δεξιάς θα δικαστεί εκ νέου σε έφεση το φθινόπωρο για την υπόθεση «Bygmalion».

Αυτό σημαίνει ότι απειλείται με μια τρίτη ηχηρή δίκη: οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη την παραπομπή του για υποψίες χρηματοδότησης της προεδρικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη.

Στην πολύκροτη υπόθεση «Bygmalion», δικαστήριο των Παρισίων έκρινε το 2021 ένοχο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία εξέτισε κατ' οίκον, πάλι με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Σύμφωνα με τους Γάλλους Εισαγγελείς, το συντηρητικό κόμμα ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να «κρύψει» το κόστος.


Ειδήσεις σήμερα:

Βαρουφάκης: «Λέμε όχι στον Τσίπρα που οργανώνει νομή υπουργείων σε μια συγκυβέρνηση με προοδευτικό προσωπείο»

Πυρά Charlie Hebdo σε Ερντογάν στο νέο εξώφυλλο - Τον εμφανίζει να παθαίνει ηλεκτροπληξία σε μπανιέρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έβγαινε για μπύρα και γιατί


Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr