Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους

Φόβοι για εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Χερσώνας - Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην Ουκρανία παράγουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους
Με την οργή της διεθνούς κοινότητας να είναι φανερή, τους φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας ορατοί και το Κίεβο να δηλώνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί εγκλήματα πολέμου, αποκαλύπτεται ότι η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα δεν ήταν η πρώτη που έγινε στην περίοδο του πολέμου. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ειδικότερα, πυραυλική επίθεση κατέστρεψε το φράγμα στην περιοχή Karachunivske κοντά στην πόλη Κρύβιι Ρι, στη νότια Ουκρανία. 

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες, κάτι που οδήγησε σε επιχείρηση εκκένωσης.  

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους


Ένα μήνα μετά, στα δυτικά της Ουκρανίας, πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν υδροηλεκτρικά φράγματα σε Ζαπορίζια, Κρεμεντσούγκ και ποταμό Δνείστερο.

Τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, επίθεση σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ντνίπρο, κοντά στη Ζαπορίζια. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία γι'αυτό. 

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τις πρακτικές αυτές για να μειώσει τις ενεργειακές δυνατότητες της Ουκρανίας» δήλωσε η δρ Μαρίνα Μίρον από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου King's College εξηγώντας ότι ήδη σημειώνονται δραματικές αλλαγές στις εν λόγω εγκαταστάσεις καθώς παράγεται λιγότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα γίνεται επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην πιο παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Η πρώτη δορυφορική εικόνα 

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίεςστις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα.

Κλείσιμο
H δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC, ελήφθη τις πρωινές ώρες και δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους


Ανησυχία εκφράζεται, την ίδια στιγμή, όχι μόνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όσο και για άλλες κοινότητες που θα επηρεαστούν από την έκρηξη του φράγματος και αντιμετωπίζουν την απειλή των εκτεταμέων πλημμυρών.   

Σύμφωνα, δε, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιστατικό περίπου 80 πόλεις και χωριά. 

Σε χάρτη, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, εικονίζονται μέρη στην περιοχή της Χερσώνας που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι παλαιότερες επιθέσεις σε φράγματα - Γιατί γίνονται στόχοι από τους Ρώσους


Μπορεί, μάλιστα, να επηρεαστούν και περιοχές 85 χλμ από το σημείο της καταστροφής. 




Το ρήγμα στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα προκαλεί φόβους για σημαντικές συνέπειες στην πανίδα και τη χλωρίδα της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουκρανία ερευνά την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα στο νότιο τμήμα της χώρας ως έγκλημα πολέμου και πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή ή «οικοκτονία», όπως ανέφερε εξάλλου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε σχόλια που απέστειλαν προς το πρακτορείο Reuters πως άρχισαν «επείγουσες έρευνες» για το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος ανατίναξε το φράγμα στην Ουκρανία; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Συμφωνία για ντιμπέιτ με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρχιμανδρίτης που έστειλε πορνογραφικό υλικό στον 12χρονο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης