Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ που τους κατηγορεί για οπισθοδρομικές πολιτικές

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ που τους κατηγορεί για οπισθοδρομικές πολιτικές

Στην έκθεση γίνεται λόγος για ρήγματα στην ηγεσία των Ταλιμπάν, προσφορά καταφυγίου σε τρομοκράτες και διακίνηση ναρκωτικών από αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν έκθεση του ΟΗΕ που τους κατηγορεί για οπισθοδρομικές πολιτικές
Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν απέρριψε κι επέκρινε πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία στηλιτεύει πως το σουνιτικό φονταμενταλιστικό κίνημα επανέρχεται στις αυταρχικές, οπισθοδρομικές πολιτικές με επίκεντρο τη φυλή Παστούν που εφάρμοζε όταν κυβέρνησε για πρώτη φορά το Αφγανιστάν (1996-2001).

Η 14η έκθεση της επιτροπής επιτήρησης και ανάλυσης της εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος του Αφγανιστάν που υποβλήθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ περιέχει διάφορες κατηγορίες και κρίσεις.

Γίνεται λόγος για ρήγματα στην ηγεσία των Ταλιμπάν, προσφορά καταφυγίου σε τρομοκράτες, διακίνηση ναρκωτικών από αξιωματούχους της de facto κυβέρνησης, μονοπώληση της εξουσίας, εξάπλωση των όπλων, καθώς και μη εξουσιοδοτημένα ταξίδια στο εξωτερικό από μέλη του ισλαμιστικού κινήματος σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις.

Το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» [σ.σ. ΙΕΑ, το καθεστώς των Ταλιμπάν] χαρακτηρίζει «αβάσιμες τις κατηγορίες», ένδειξη «προφανούς εχθρότητας έναντι του λαού του Αφγανιστάν», καθώς και «επανάληψη της αβάσιμης προπαγάνδας των περασμένων 20 ετών», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μουτζάχιντ επανέλαβε πως οι Ταλιμπάν παραμένουν δεσμευμένοι να μην επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Αφγανιστάν για να επιτεθεί σε άλλους.

«Όλες οι αποφάσεις του ΙΕΑ λαμβάνονται τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ισλαμικού νόμου, τις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις και τα εθνικά συμφέροντα», και «συνεχίζει να αλληλεπιδρά με τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών», πρόσθεσε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία, πριν από σχεδόν δυο χρόνια, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέβαλαν ξανά αυστηρούς νόμους και κανόνες και το Αφγανιστάν έγινε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που αρνείται την παιδεία στα κορίτσια και στις γυναίκες. Παρά τις εγχώριες και τις διεθνείς πιέσεις, η de facto κυβέρνηση αποφεύγουν να δεσμευτούν πως θα επιτρέψουν στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο μετά την έκτη τάξη ή θα επιτρέψουν ξανά στις γυναίκες να εργάζονται.

Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ή αλλιώς να μοιραστούν την εξουσία.

Μέχρι σήμερα, καμιά κυβέρνηση του κόσμου δεν αναγνωρίζει το καθεστώς τους επίσημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ομόνοια: Φωτογραφίες με το μόριό του έστελνε ο 63χρονος παιδόφιλος - Είχε στείλει και σε άλλα ανήλικα κορίτσια

Ξάνθη: Νεκρά τέσσερα κουταβάκια... στη σειρά - Ένα ακόμη τραυματισμένο (φωτογραφίες)

Τζορτζ Σόρος: Παραχωρεί τα ηνία στον γιο του, Αλεξάντερ - Το «who is who» του διαδόχου του

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης