Απειλεί ο Λουκασένκο: Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί

Απειλεί ο Λουκασένκο: Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου, προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βλαντίμιρ ΠΟύτιν  

lukashenko
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα χρησιμεύσει ως παράγοντας αποτροπής απέναντι σε έναν πιθανό επιτιθέμενο και πως δεν θα πρέπει να υπάρξει δισταγμός για τη χρησιμοποίησή τους αν χρειαστεί.

«(Η ανάπτυξη) ήταν αίτημά μου. Δεν ήταν η Ρωσία που την επέβαλε. Γιατί; Επειδή κανείς στον κόσμο δεν πήγε ποτέ σε πόλεμο με μια πυρηνική δύναμη. Και δεν θέλω κανέναν να έρθει σε πόλεμο μαζί μας. Υπάρχει τέτοια απειλή; Υπάρχει. Πρέπει να αδρανοποιήσω αυτή την απειλή», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο δήλωσε, ακόμα, σύμφωνα πάντα με το Belta πως η Λευκορωσία εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις της για τη φιλοξενία μεγαλύτερου βεληνεκούς στρατηγικών ρωσικών πυρηνικών όπλων όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Topol είναι έτοιμες για χρήση, αλλά δεν έχει ανάγκη τέτοια όπλα τώρα, για τα οποία η Μοσχα έτσι κι αλλιώς δεν έχει πει ότι θα προμηθεύσει το Μινσκ.

«Για ποιο πράγμα χρειάζομαι στρατηγικούς πυραύλους όπως οι Topols; Αν και ετοιμάζουμε τώρα επίσης εγκαταστάσεις για αυτά τα όπλα. (Οι σοβιετικής εποχής εγκαταστάσεις) ισχύουν ακόμα, εκτός από μία. Άρα αν χρειαστεί, μπορούμε ανά πάσα στιγμή (να τους φιλοξενήσουμε)», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το Belta.

«Ομως ο Topol είναι διηπειρωτικός πύραυλος. Σχεδιάζω να πάω σε πόλεμο με την Αμερική; Όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό (τα τακτικά πυρηνικά όπλα) είναι αρκετά για μένα τώρα»

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Ιουλίου μόλις είναι έτοιμες οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, δήλωσε την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανάπτυξη αυτή θα είναι η πρώτη μετακίνηση από τη Μόσχα τέτοιων κεφαλών - μικρότερου βεληνεκούς λιγότερα ισχυρά πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα με τα οποία απειλεί ο Πούτιν

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να περιγραφούν ως πυρηνικά «χαμηλής απόδοσης» που προορίζονται να να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων, για παράδειγμα.

Κλείσιμο
Ωστόσο προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.

Οι κεφαλές μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.

Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.

Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη διάδοσης, υποτίθεται ότι έχουν αποσυναρμολογηθεί ή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προς αποσυναρμολόγηση.

Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές – 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον – για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.


Ειδήσεις σήμερα:

«Έβαζε τα μαλλιά στο στόμα σε στιγμές αμηχανίας» - Πώς η παιδοχειρουργός αντιλήφθηκε το σύνδρομο Ραπουνζέλ στη 14χρονη

Μητσοτάκης από Σαλαμίνα: Θα στηρίξουμε την οικογένεια, θα αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις

Θετικά στον στρεπτόκοκκο έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου από τη Νάουσα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης