Κίσινγκερ: «Φιγούρα του Ντοστογιέφσκι ο Πούτιν» - Πώς θα επιβιώσει η εξουσία του από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κίσινγκερ: «Φιγούρα του Ντοστογιέφσκι ο Πούτιν» - Πώς θα επιβιώσει η εξουσία του από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θα πρέπει να εξέλθει από τη σύγκρουση ως ισχυρή δημοκρατία και να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ρωσίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο πολύπειρος διπλωμάτης

henry_kissinger_xr
Η εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαρτάται ευθέως από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία εκτίμησε, μεταξύ άλλων, σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του ο Χένρι Κίσινγκερ.

Ο ηλικίας 100 ετών πλέον, άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και «μάγος της διπλωματίας», μιλώντας στο Bloomberg αναφέρθηκε στους ηγέτες της εποχής μας. «Δεν έχουν την εμπειρία της καταστροφής και νομίζουν ότι έχουν περισσότερες επιλογές από όσες νομίζουν ότι έχουν», τόνισε.

Henry Kissinger at 100: Former Secretary of State on China Relations, Vladimir Putin, US Politics


Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά την επιβίωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, εκτίμησε ότι είναι «απίθανη» στην περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει την επιθετικότητα και να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη.

Η Ουκρανία θα πρέπει να εξέλθει από τη σύγκρουση ως ισχυρή δημοκρατία, εξηγεί. Προσθέτει ότι είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ρωσίας και να μην διολισθήσει σε ένα μείγμα αδυναμίας και πικρίας.

Ο Κίσινγκερ επιθυμεί η Ρωσία να αναγνωρίσει ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη βασίζονται σε μια (αμοιβαία) συμφωνία. «Πιστεύω ότι ο πόλεμος, αν τερματιστεί σωστά, θα το καταστήσει εφικτό», λέει.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον πρόεδρο της Ρωσίας «φιγούρα από τον Ντοστογιέφσκι» με αμφιθυμίες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες. Δεν είναι αφοσιωμένος στην εξουσία με μια αφηρημένη έννοια, αλλά είναι εξαιρετικά ικανός στη χρήση αυτή της εξουσίας.

Τι βλέπει για Γερμανία, Βρετανία και Ταϊβάν

Το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης «κινείται αμείλικτα προς τη Γερμανία», είπε ο Κίσινγκερ και πρόσθεσε ότι παρουσιάζεται στο Βερολίνο μια νέα πρόκληση σχετικά με το πώς θα ασκήσει αυτή τη δύναμη.

Για τη Βρετανία είπε ότι ψυχολογικά είναι σε καλύτερη θέση για να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Αμερικανούς από ό,τι μια χώρα όπως η Γαλλία που παραμένει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βρετανία «να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μιας ενωτικής Ευρώπης και της Αμερικής», είπε ακόμη.

H πιο ηχηρή προειδοποίηση του Κίσινγκερ αφορούσε την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν. «Με την τρέχουσα πορεία των σχέσεων, νομίζω ότι κάποια στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή», δήλωσε για να επισημάνει ότι «η τρέχουσα πορεία των σχέσεων πρέπει να αλλάξει».



Ειδήσεις σήμερα:

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία του πλοίου λίγο πριν την τραγωδία - Συνεχίζονται οι έρευνες

Πρόκληση από Παπαδημούλη - Έριξε την ευθύνη στην Ελλάδα για το ναυάγιο στην Πύλο και μετά τα «μάζεψε»

Ιταλία: 20χρονοι youtubers έκαναν challenge με Lamborghini και σκότωσαν 5χρονο παιδί σε τροχαίο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης