Τεχνητή νοημοσύνη: Τις πολιτικές πεποιθήσεις με βάση την... εμφάνιση «διαβάζει» μοντέλο

Εξελιγμένες τεχνικές για να αξιολογηθούν οι εκφράσεις του προσώπου - Έρευνα έδειξε ότι οι συντηρητικές γυναίκες εμφανίζονταν πιο χαρούμενες από τις αριστερές, με βάση το χαμόγελό τους

Μέχρι και τις πολιτικές πεποιθήσεις με βάση την... εξωτερική εμφάνιση μπορεί να προβλέψει η τεχνητή νοημοσύνη, υποστηρίζουν Δανοί και Σουηδοί ερευνητές. 

Συγκεκριμένα, η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature», όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post», έδειξε ότι η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να «αποκαλύψει» τα πολιτικά «πιστεύω» ενός ατόμου.

Ομάδα ερευνητών με έδρα τη Δανία και τη Σουηδία διενήργησε τη μελέτη για να διαπιστώσει εάν οι «τεχνικές βαθιάς μάθησης», όπως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τα «predictive analytics», μπορούν να εφαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου για να προβλέψουν τον πολιτικό του προσανατολισμό».

Στόχος της μελέτης «ήταν να αποδείξει την απειλή που συνιστά για την ιδιωτική ζωή του ατόμου η διασταύρωση τεχνικών βαθιάς μάθησης και οι άμεσα διαθέσιμες φωτογραφίες», όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 3.233 δημόσια διαθέσιμες εικόνες Δανών υποψηφίων που έθεσαν υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές και τις έκοψαν προκειμένου να φαίνεται μόνο το πρόσωπό τους.

Μετά από αυτό, εφάρμοσαν εξελιγμένες τεχνικές για να αξιολογήσουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και κατέταξαν τα άτομα που εικονίζονταν στις φωτογραφίες ανάλογα με τον «βαθμό ομορφιάς», τον οποίο προσδιόρισαν σύμφωνα με τα δεδομένα μιας σχετικής βάσης.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προέβλεψαν κατά πόσο τα άτομα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες, είχαν αριστερές ή δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προηγμένη τεχνολογία προέβλεψε με ακρίβεια τις πολιτικές απόψεις σε ποσοστό 61%.

Οι γυναίκες πολιτικοί από τον συντηρητικό χώρο εμφανίζονταν πιο ευτυχισμένες κι ελκυστικές στις φωτογραφίες από τις αριστερές.



Στην περίπτωση των ανδρών, οι αρρενωποί που θεωρούνται και πιο ωραίοι, δεν ανήκαν στον δεξιό πολιτικό χώρο.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος «Βusiness Ιnsider», οι προκαταλήψεις σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς και το φύλο που χρησιμοποιούνται συχνά στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI), μπορούν να ενισχύσουν τα στερεότυπα και να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, τις προσλήψεις στον χώρο εργασίας.

«Οι φωτογραφίες προσώπων είναι συνήθως διαθέσιμες σε πιθανούς εργοδότες και όσοι έχουν λόγο σε αποφάσεις πρόσληψης, δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν διακρίσεις βάσει ιδεολογίας», τόνισαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με τα «χτυπήματα» από την περιοχή ερευνών - Η τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του Titan

Βίντεο: «Ήταν μια μυρωδιά...» - Εθελόντρια περιγράφει πώς βρήκε το άψυχο κορμί της Αναστάζια


Άγιος Νικόλαος: Πατέρας και γιος έστησαν ενέδρα σε άνδρα και τον ξυλοκόπησαν στη μέση του δρόμου!

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr