Εκλογές 2023 - Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη της ΝΔ: «Ο Μητσοτάκης πήρε εντολή για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις»

Τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και την απροσδόκητη είσοδο στη βουλή του ακροδεξιού κόμματος των «Σπαρτιατών»

Η δεξιά του Μητσοτάκη ενισχύεται σε αντίθεση με την ελληνική αριστερά που βουλιάζει, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι η Ν.Δ. αποκτά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πολλά ξένα δημοσιεύματα επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την εξουσία, παίρνοντας εντολή για «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, ο γαλλικός και ο γερμανικός Τύπος κάνουν λόγο για την απροσδόκητη είσοδο στην ελληνική βουλή του ακροδεξιού κόμματος των «Σπαρτιατών», πολιτικού βραχίονα του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή».

«Le Figaro»

O Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει μία δεύτερη θητεία στη σκιά των μικρών ακροδεξιών κομμάτων, γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν αποτελούν έκπληξη. Αυτή τη φορά, οι δημοσκόποι είχαν δίκιο: η Ν.Δ., το συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία».



Ο Μητσοτάκης έλαβε το ίδιο ποσοστό που είχε από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ακολούθησε, επίσης χωρίς έκπληξη, η Ριζοσπαστική Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία συνέχισε την κατρακύλα, αποσπώντας ποσοστό σχεδόν 18%, μία μονάδα λιγότερο από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ακολούθησαν το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό κόμμα με ποσοστά 11,5% και περίπου 8% αντίστοιχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συμμετοχή ήταν μειωμένη, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος των Ελλήνων γι' αυτές τις δεύτερες εκλογές σε πέντε εβδομάδες, με τους περισσότερους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις παραλίες εν μέσω καύσωνα αλλά και του αναμενόμενου αποτελέσματος.

Η έκπληξη, όμως τα τελευταία κόμματα της οκτακομματικής Βουλής: μιλάμε για δεξιά και ακροδεξιά κόμματα με νεοναζιστικές τάσεις.

Η «Ελληνική Λύση», ένα κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο, πρώην δημοσιογράφο που βρίσκεται κοντά στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει επιστολές γραμμένες από τον Ιησού Χριστό!

Η «Νίκη», μία μικρή υπερεθνικιστική ομάδα που υποστηρίζεται από ορισμένα από τα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το κόμμα τάσσεται κατά των εμβολίων και των αμβλώσεων αλλά υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το γαλλικό δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην απροσδόκητη άφιξη των «Σπαρτιατών», με το ποσοστό του να ξεπερνά και των δύο προηγούμενων κομμάτων.

Αυτός ο νέος σχηματισμός έχει την ίδια ρητορική με τους προηγούμενα κόμματα, αλλά υποστηρίζεται ανοιχτά από τον Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπο του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή «Αυγή», ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επικοινωνεί μέσα από το κελί του με τους ακολούθους του μέσω των social media.

Το κίνημα αυτό ήρθε πέμπτο, με ποσοστό σχεδόν 5%.

«Liberation»

Στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αριστερά βουλιάζει.



«Η ΝΔ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με 40,4% των ψήφων, με το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να ολισθαίνει στο 17,8%.

Οκτώ κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% μπαίνοντας στην ελληνική βουλή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης.

«Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, υπέστη άλλη μια βαριά ήττα, μετά από ένα καίριο πλήγμα πριν από πέντε εβδομάδες στις 21 Μαίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,07% των ψήφων, μια πτώση άνω των 11,5 μονάδων σε σχέση με το 2019.

Το ερώτημα για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος παραμένει ανοιχτό, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Ο Μητσοτάκης ξανά πρωθυπουργός με απόλυτη πλειοψηφία» γράφει η ιστοσελίδα του γαλλικού δικτύου, «France 24».

Guardian: Δέσμευση Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις

Μετά το θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της μία φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αγκαλιάζει την οικογένειά του: «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», γράφει η εφημερίδα Guardian.



BBC

«Ο Μητσοτάκης χαιρετίζει τη νίκη ως εντολή για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.



Τουρκικό πρακτορείο «Anadolu»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εντολή για μεταρρυθμίσεις, γράφει το τουρκικό πρακτορείο σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στην Ελλάδα».

CNN

Yπό τον τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις επαναληπτικές εκλογές εξασφαλίζοντας σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», το αμερικανικό δίκτυο σχολιάζει το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης.

Bloomberg

«Ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα κερδίζει την πλειοψηφία με συντριπτική εκλογική νίκη», είναι ο τίτλος του αμερικάνικου πρακτορείου, αναφερόμενο στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

N-Tv

«Βαριά ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι ο τίτλος του γερμανικού δικτύου σχολιάζοντας το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες συντηρητικοί κέρδισαν με μεγάλη διαφορά.

«Το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να κυβερνά την Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κέρδισε με άνεση τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 40,6% των ψήφων - σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με την προηγούμενη ψηφοφορία του Μαΐου.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συγκέντρωσε μόλις 17,8%. Ήταν γι' αυτόν ήταν η πέμπτη κατά σειρά εκλογική ήττα από το 2019.

Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του 17,8% (τον Μάιο είχε αποσπάσει 20%), το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πιθανότατα να συμβιβαστεί με την κατάσταση και πιθανότατα να αναπροσανατολιστεί επίσης.

Ορισμένοι ζητούσαν ήδη την αποχώρησή του μετά τη βαριά εκλογική ήττα του Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε περισσότερες από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ορίσει έναν πιθανό διάδοχο του Τσίπρα, σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο.

Το ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες», επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο, ήταν μία έκπληξη στις εκλογές- από το πουθενά - αφού κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο με ποσοστό που αγγίζει 4,7%. Θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας του de facto διαλυμένου κόμματος «Χρυσή Αυγή».

Deutsche Welle

Yπό τον τίτλο «Ελλάδα: Σταθερή κυβέρνηση μετά από μία ξεκάθαρη νίκη», γράφει η γερμανική υπηρεσία αναφερόμενη στην ανανέωση της προεδρικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: Οι πρώτες προκλήσεις για τον Μητσοτάκη μετά την εκλογική νίκη – Στο επίκεντρο η οικονομία

Πώς θα λάβετε τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών μέσω sms - Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα

«Ρωγμές» στην εξουσία του Πούτιν βλέπει η Δύση - «Το τέρας που δημιούργησε με την Wagner, τώρα τον δαγκώνει»

----------------


Εκλογές 2023
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr