ΗΠΑ: Ευκαιρία για στρατολόγηση κατασκόπων η δυσαρέσκεια στη Ρωσία, εκτιμά ο διοικητής της CIΑ

«Ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών θα είναι αισθητός για κάποιο χρονικό διάστημα» τονίζει ο Ουίλιαμ Μπερνς

Ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε σήμερα ότι η ένοπλη ανταρσία που έκανε ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, έδειξε τη διαβρωτική επίδραση του πολέμου του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.

«Είναι εντυπωσιακό ότι ο Πριγκόζιν προηγήθηκε των ενεργειών του με ένα δριμύ κατηγορητήριο για το ψευδές σκεπτικό του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπεριφορά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στον πόλεμο», δήλωσε ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, σε ομιλία του στο βρετανικό Ίδρυμα Ditchley στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας.

«Ο αντίκτυπος αυτών των ενεργειών θα είναι αισθητός για κάποιο χρονικό διάστημα, μια ζωηρή υπενθύμιση της διαβρωτικής επίδρασης του πολέμου του Πούτιν στην ίδια την κοινωνία του και στο ίδιο το καθεστώς του».

Ο Μπερνς παρουσίασε την ανταρσία ως μια «ένοπλη πρόκληση στο ρωσικό κράτος» αλλά δήλωσε ότι είναι «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας στην οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν και δεν θα έχουν κανένα ρόλο».

«Η δυσαρέσκεια στη Ρωσία λόγω του πολέμου δίνει μια ευκαιρία για στρατολόγηση κατασκόπων»

Ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε σήμερα ότι η δυσαρέσκεια στη Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για τη στρατολόγηση κατασκόπων - και ότι η υπηρεσία του δεν την αφήνει να πάει χαμένη.

«Η δυσαρέσκεια με τον πόλεμο θα συνεχίσει να ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία υπό το σταθερό καθεστώς της κρατικής προπαγάνδας και την καταστολή που ασκείται», δήλωσε ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, σε διάλεξη στο βρετανικό Ίδρυμα Ditchley στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας. «Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για εμάς στη CIA - στον πυρήνα μας. Δεν την αφήνουμε να πάει χαμένη».

Σε σχέση με την Κίνα, ο Μπερνς δήλωσε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα θα ήταν ανόητη δεδομένης της βαθιάς οικονομικής αλληλεξάρτησης, ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, τη διπλωματική, τη στρατιωτική και την τεχνολογική δύναμη να το κάνει», τόνισε ο Μπερνς.

«Στον σημερινό κόσμο, καμία χώρα δεν θέλει να βρεθεί στο έλεος του 'καρτέλ του ενός' για τα κρίσιμα ορυκτά και τις τεχνολογίες», υπογράμμισε. «Η απάντηση σε αυτό δεν είναι να αποσυνδεθούμε από μια οικονομία όπως αυτή της Κίνας, κάτι που θα ήταν ανόητο, αλλά να μειώσουμε λογικά τον κίνδυνο και να διαφοροποιηθούμε εξασφαλίζοντας ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, προστατεύοντας το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και επενδύοντας στη βιομηχανική ικανότητα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή κυβερνητική παρέμβαση για τον σερβιτόρο που παρέδιδε κολυμπώντας παραγγελία στη Ρόδο

Το «ευχαριστώ» της 19χρονης Ραφαέλας σε Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη για τη βοήθεια στη μάχη της με τον καρκίνο

Στεγαστικά δάνεια: «Ανάσα» για τους δανειολήπτες το επιτοκιακό πλαφόν που ήδη ξεκίνησε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr