Συνεχίζονται οι ταραχές στην Υεμένη

Στις 3 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, δέχθηκε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας...

Στις 3 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, δέχθηκε επίθεση στο προεδρικό μέγαρο και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας, απ' όπου πήρε εξιτήριο το Σάββατο. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Σάλεχ θα επιστρέψει στην Υεμένη, αφού ολοκληρωθεί η περίοδος ανάρρωσής του που έχουν καθορίσει οι γιατροί.

Πάντως παρά το εξιτήριο που πήρε, ο Σάλεχ παρέμεινε στο Ριάντ, πυροδοτώντας νέες φήμες για την επιστροφή του στη Σαναά. Η σαουδαραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ-Άουσατ μάλιστα, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, έγραψε ότι ο Σάλεχ αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Υεμένη, φοβούμενος ότι θα προσαχθεί σε δίκη, όπως ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, την έχει φέρει στα πρόθυρα εμφυλίου, ενώ Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ εκφράζουν φόβους ότι το χάος θα ενισχύσει την Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου.

Σήμερα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε περίπολο στην πόλη Άντεν, σκοτώνοντας ένα στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλον ένα ενώ άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες σε ένα κυβερνητικό κτίριο, προκαλώντας ζημιές στον εξωτερικό τοίχο του. Οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις κατάφεραν να διαφύγουν. Λίγο ανατολικότερα, στη Μουκάλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αντραμούτ, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια συγκέντρωση του Κινήματος του Νότου, μιας αυτονομιστικής οργάνωσης.

Η αντιπολίτευση της Υεμένης στο μεταξύ οργανώνει συνέδριο στις 17 Αυγούστου προκειμένου να ορίσει ένα «Εθνικό Συμβούλιο» και να προετοιμάσει το έδαφος για την ανατροπή του καθεστώτος του Σάλεχ. «Το Εθνικό Συμβούλιο θα καθοδηγεί τις δυνάμεις της επανάστασης, θα συνεχίσει τη διαδικασία αλλαγής, για ένα σύγχρονο κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρουμ της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Φόρουμ, Μοχάμεντ αλ-Σάμπρι, περισσότεροι από 700 πολιτικοί και προσωπικότητες της Υεμένης που αντιπροσωπεύουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την αλλαγή αναμένεται να συμμετάσχουν στο συνέδριο που η αντιπολίτευση αποκαλεί "Εθνοσυνέλευση". Απώτερος στόχος του Συμβουλίου είναι να ενώσει τα διάφορα κόμματα και πολιτικά κινήματα, όπως τους ισλαμιστές του Αλ-Ισλάχ, τους νεαρούς διαδηλωτές, τους εκπροσώπους του Κινήματος του Νότου, τους σιίτες αντάρτες του βορρά αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr