Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στο Φιδονήσι την 500ή μέρα της σύρραξης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στο Φιδονήσι την 500ή μέρα της σύρραξης

Το νησί θεωρείται σύμβολο αντίστασης καθώς οι Ρώσοι «γάζωσαν» 13 Ουκρανούς στρατιώτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν – Ο Ζελένσκι άφησε λουλούδια σε μνημείο 

zelensky_snake1
Στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα βρέθηκε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψή του είναι συμβολική, καθώς το Κίεβο πέτυχε στο συγκεκριμένο μέρος σημαντική νίκη στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος σήμερα εισέρχεται στην 500η ημέρα του.

«Σήμερα είμαστε στο Φιδονήσι, που ποτέ δεν θα το καταλάβει ο κατακτητής, όπως και την υπόλοιπη Ουκρανία, διότι είμαστε η χώρα των γενναίων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δεν φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και που δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από τον τόπο της νίκης, καθέναν από τους στρατιώτες μας για αυτές τις 500 ημέρες», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο αυτό, στο οποίο φαίνεται να φθάνει με σκάφος στο νησί και να αφήνει λουλούδια σε μνημείο.


500 днів повномасштабної війни. Зміїний. Вільний острів вільної України. Вдячний усім, хто бився тут проти окупантів. Вшанували памʼять героїв, які віддали своє життя в цій битві – одній із найважливіших за час повномасштабної війни. Слава кожному і кожній, хто воює заради безпеки в нашому Чорному морі! Честь! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦 —— 500 days of the full-scale war. Snake Island. The free island of free Ukraine. I am grateful to everyone who fought here against the occupiers. We commemorated the heroes who gave their lives in this battle – one of the most important during the full-scale war. Glory to everyone who fights for security in our Black Sea! Honor! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Friday, July 7, 2023
Κλείσιμο



Αρνήθηκαν να παραδοθούν

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε αυτό το νησί, που είναι σε στρατηγικό σημείο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές και όπου βρισκόταν μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών.

Το ρωσικό καταδρομικό Moskva τους ζήτησε να παραδοθούν αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν, λέγοντας μέσω ασυρμάτου «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γ...θείτε»· ένα περιστατικό που αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο. 

Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, αφού επλήγη, σύμφωνα με το Κίεβο, από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα είχε αναφέρει μόνο μία έκρηξη στο πλοίο αλλά αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νησί τον Ιούνιο του 2022.



Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων - Τριπλό όφελος, δείτε τα ποσά και παραδείγματα

Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος: Καίγεται δάσος στη Μονή Μεγίστης Λαύρας

Παιχνίδι της μοίρας: Ο 50χρονος που πνίγηκε στη Φθιώτιδα βρέθηκε στο σημείο που είχε δολοφονήσει την 17χρονη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης