Mark Vs Elon: Τα «Νήματα» του Ζούκερμπεργκ... ξηλώνουν το γόητρο του Μασκ

Mark Vs Elon: Τα «Νήματα» του Ζούκερμπεργκ... ξηλώνουν το γόητρο του Μασκ

Το Twitter μόλις απέκτησε το πρώτο σοβαρό αντίπαλον δέος του, το Threads, και οι δύο πιο ισχυροί άνθρωποι στη Silicon Valley σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να έρθουν στα χέρια προκειμένου να λύσουν τις αγεφύρωτες διαφορές τους «σαν άντρες»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mark_elon_xr
Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Φράση-κλισέ, αλλά από τη ζωή του Ελον Μασκ και του Μαρκ Ζούκερμπεργκ βγαλμένη, δηλαδή του δεύτερου πλουσιότερου πολίτη του κόσμου με περιουσία 247 δισ. δολαρίων και του 16ου με βιος που αθροίζεται σε 103,5 δισ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο πιο ανέμελη και ξέγνοιαστη θα ήταν η ζωή των δύο αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών στην περίπτωση που δεν είχαν αναλάβει τη δέσμευση, αν όχι να αλλάξουν, τουλάχιστον να διαφεντεύουν τον κόσμο ως ηγήτορες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Δεν θα χρειαζόταν να ανταλλάσσουν αγωγές για υφαρπαγή τεχνογνωσίας, πνευματικής ιδιοκτησίας και άκρως απόρρητων μυστικών, δεν θα είχαν να καρδιοχτυπούν για το πλήθος των χρηστών, τη λαοφιλία και τελικά το γόητρο των εταιρειών τους, δεν θα υπέβαλλαν εαυτούς στη βάσανο των εξαντλητικών προπονήσεων, προκειμένου να είναι fit και ετοιμοπόλεμοι στην περίπτωση που αποφασίσουν να ανταποκριθούν ο ένας στην πρόκληση του άλλου και βρεθούν να παλεύουν έγκλειστοι σε κάποιον κλωβό πυγμαχίας σαν άλλοι μονομάχοι της ρωμαϊκής περιόδου.
elonmusk1

Κλείσιμο
Εδώ που τα λέμε η τελευταία εικόνα θα ήταν απολύτως ταιριαστή στις διαστάσεις αρένας που έχουν πάρει τα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά το Twitter, το οποίο από τον περασμένο Οκτώβριο πέρασε στην ιδιοκτησία του 52χρονου Μασκ με αντίτιμο 44 δισ. δολάρια. Η εξαγορά από κάποιους θεωρήθηκε αυτοκτονική και από άλλους δαιμόνια. Ωστόσο κανείς δεν διαφώνησε πως ήταν ό,τι έπρεπε για να αναβαθμίσει το επίπεδο της επιδραστικότητας του Νοτιοαφρικανού ιδιόρρυθμου οραματιστή κροίσου.

Παρότι μάλιστα εκείνος διακήρυξε ευθύς εξαρχής τη δέσμευσή του για κάθαρση του κοινωνικού δικτύου από τα τοξικά δεινά του (βλ. hate speech, διασπορά ψευδών ειδήσεων, δολοφονία χαρακτήρων, διακίνηση πορνογραφικού υλικού κ.λπ.), από το περασμένο φθινόπωρο τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και οι 390 εκατομμύρια χρήστες του Twitter μοιάζουν καθηλωμένοι ανάμεσα σε Συμπληγάδες, αφού ο Μασκ ξυπνά κάθε πρωί με μια καινούρια ιδέα, έχοντας προφανώς ανοιχτό διάλογο με το μαξιλάρι του. Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, εξήγγειλε πως όσοι χρήστες δεν υιοθετήσουν το συνδρομητικό μοντέλο της πλατφόρμας θα αντιμετωπίζουν κόφτη στον αριθμό των δημοσιεύσεων που μπορούν να παρακολουθούν ημερησίως. Καλά θα πάει κι αυτό.

Η επίθεση Ζούκερμπεργκ

Η περιδίνηση του Twitter έγινε μια περίφημη ευκαιρία για τον 39χρονο Ζούκερμπεργκ, τον δημιουργό και επικεφαλής της Meta, δηλαδή ενός τεχνολογικού κολοσσού, το momentum του οποίου φυλλορροεί τα τελευταία χρόνια. Από τη μία ήταν το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, οι υπόνοιες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και το κίνημα «Delete Facebook» το 2018, από την άλλη ο φρενήρης καλπασμός του κινεζικού TikTok αλλά και τα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν πως το Facebook πλέον χρησιμοποιείται από και απευθύνεται σε «θείους που θέλουν να κάτσουν με τη νεολαία».

Ο Ζούκερμπεργκ, η δημόσια εικόνα του οποίου έχει τρωθεί (μάλλον όχι ανεπανόρθωτα), χρειαζόταν απελπισμένα ένα καλό νέο για την επιχείρησή του. Το επινόησε ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την αμφιθυμία του Μασκ και ακολουθώντας μια μέθοδο που διαχρονικά τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο: εκείνη της αντιγραφής. Ετσι, την προηγούμενη Πέμπτη λανσαρίστηκε το κοινωνικό δίκτυο Threads.
zuckerberg

Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα για πλατφόρμα που είναι και δεν είναι Twitter και μοιάζει αλλά και δεν μοιάζει με το Twitter, αφού μέσα σε επτά ώρες προσέλκυσε 10 εκατομμύρια χρήστες και έγινε υπ’ αριθμόν ένα θέμα αναζήτησης στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, ακόμα και στην Ελλάδα. Δηλαδή σε μια χώρα στην οποία η εφαρμογή δεν είναι προς ώρας διαθέσιμη, όπως και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πότε θα γίνει; Μόλις οι όροι χρήσης της συμμορφωθούν και εναρμονιστούν με το αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον κόσμο, το περίφημο GDPR.

Τι κάνει ο Μαρκ με το Threads; Ο,τι ακριβώς έκανε όταν ξεσήκωσε την ιδέα του Snapchat για να δημιουργήσει τα Instagram Stories ή όταν κλονισμένος από τη διείσδυση των σύντομων βίντεο του TikTok, λάνσαρε τα Reels, επίσης στο Instagram. Η νέα εφαρμογή στην οποία κανείς μπορεί να αναρτήσει κείμενο έως 500 χαρακτήρες (δηλαδή 220 περισσότερους από το Twitter), φωτογραφίες ή βίντεο είναι καταδικασμένη να πετύχει. Γιατί; Διότι οι ιθύνοντες νόες της Meta είχαν την από κάθε άποψη φαεινή ιδέα να τη συνδέσουν με το Instagram. Αυτό σημαίνει ότι για να μπει κανείς στο Threads πρέπει να χρησιμοποιεί το ίδιο username με εκείνο του Instagram.

Πώς μεταφράζεται ο παραπάνω περιορισμός; Σε εκθετική διάδοση του νέου app ώσπου να πεις «Ζούκερμπεργκ», αφού το Instagram διαθέτει μαγιά 1,4 δισεκατομμυρίου χρηστών στην οικουμένη. Παρότι μάλιστα η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόλις τέσσερα μερόνυχτα, τα αριθμητικά στοιχεία δικαιώνουν μέχρι στιγμής τη Meta. Το πρώτο 24ωρο ενέγραψε 50 εκατομμύρια χρήστες σε 100 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Φυσικά ο Μασκ δεν ήθελε πολύ για να ξεχάσει τις νοτιοαφρικανικές ρίζες του και να γίνει κατά το κοινώς λεγόμενο «Τούρκος».
mark_musk__1_
Ο Ζούκερμπεργκ ασχολείται συστηματικά με το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου

Η αντεπίθεση Μασκ

Ηδη η νομική ομάδα του Twitter, με επικεφαλής τον 40χρονο Αλεξ Σπίρο, απειλεί με αγωγές τη Meta, την οποία κατηγορεί για ανερυθρίαστη αντιγραφή αλλά και για την υποκλοπή εμπορικών μυστικών και πνευματικής ιδιοκτησίας του Twitter. Στην επιστολή, που απέστειλε ο σταρ δικηγόρος του Μασκ προς τον Ζούκερμπεργκ λίγες ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια του Threads και η οποία διέρρευσε σε αμερικανικά sites, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «Το Twitter σκοπεύει να επιβάλει με αυστηρότητα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του και απαιτεί από τη Meta να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εμπορικά μυστικά του Twitter ή άλλες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες».

Υποστηρίζει ακόμα ότι το Threads είναι τόσο όμοιο με το Twitter, για τον απλό λόγο ότι η Meta προσέλαβε απολυμένους -και προφανώς απογοητευμένους- υπαλλήλους της εταιρείας του Μασκ που τώρα τον εκδικούνται. Ο Αλεξ Σπίρο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με τις νομικές υποθέσεις του Μικ Τζάγκερ, του Jay-Z, της Meghan Thee Stallion, της Κένταλ Τζένερ, της τενίστριας Ναόμι Οσάκα και βέβαια του Ελον Μασκ είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να διασώσει την τιμή και την εικόνα του ιδιοκτήτη του Twitter, της Space X και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla.
musk-1

Ακόμα βέβαια και στην περίπτωση που το επιτελείο του Μασκ δεν καταφέρει να στοιχειοθετήσει κατηγορία εναντίον της Meta, ο ίδιος έχει εναλλακτικό τρόπο να λύσει τις διαφορές του με τον Ζούκερμπεργκ. Και μάλιστα χειρωνακτικό. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα κι ενώ η εικασία πως η Meta θα κυκλοφορούσε το αντίπαλον δέος του Twitter λάμβανε ημέρα με την ημέρα διαστάσεις βεβαιότητας, ο Μασκ, απαντώντας σε χρήστες του κοινωνικού δικτύου του, είπε πως είναι πρόθυμος να παλέψει με τον Ζούκερμπεργκ στην περίπτωση που εκείνος αποδεχόταν την πρόκληση.

Ο επικεφαλής της Meta απάντησε μέσω Instagram «Στείλε μου μέρος» και κάπως έτσι έφτασε η οικουμένη να αναμένει εάν οι δύο ισχυροί, επιδραστικοί, ζάμπλουτοι και θεωρητικά ενήλικοι επιχειρηματίες θα δαρθούν σαν σχολιαρόπαιδα στη διάρκεια του διαλείμματος. Μάλιστα το γραφείο Τύπου της Meta επιβεβαίωσε την πρόθεση του επικεφαλής της να αναμετρηθεί με τον Μασκ, ενώ ο Ντάνα Γουάιτ, πρόεδρος του UFC (Ultimate Fighting Championship) επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες ώστε ο καβγάς τους να μεταφερθεί από τον ψηφιακό στο φυσικό κόσμο. Ο Γουάιτ δήλωσε ότι συνομιλεί καθημερινά και με τους δύο επιχειρηματίες -συχνά μέχρι τις... μικρές ώρες της ημέρας-, οι οποίοι έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι θέλουν να μετρήσουν το μπόι τους σε έναν αγώνα Mixed Martial Arts (MMA).
mark_musk__2_
Προπονήσεις στην πάλη ξεκίνησε ο Ελον Μασκ, ανεβάζοντας και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram

Προπονήσεις

Ηδη, αν πιστέψει κανείς τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Μασκ στο Instagram, ο ίδιος έχει ξεκινήσει εντατικές προπονήσεις ενώ είναι γνωστό ότι από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και γνώρισε τη διαδικτυακή διαπόμπευση για τον σωματότυπό του εξαιτίας των στιγμιοτύπων από τις διακοπές του στη Μύκονο, έχει αναθεωρήσει το πρόγραμμα διατροφής του και έχει καταφέρει να πετύχει απώλεια βάρους χάρη και στη χρήση σεμαγλουτίδης (βλ. Ozempic).

Τη βεβαιότητα σε βαθμό θράσους που δείχνει μέσω των δημοσιεύσεών του στο Twitter πως θα επικρατήσει του Ζούκερμπεργκ τροφοδοτεί προφανώς το συγκριτικό πλεονέκτημα που του δίνει ο σωματότυπός του. Ο Ελον είναι σχεδόν 20 πόντους ψηλότερος από τον Μαρκ, το ανάστημα του οποίου φτάνει μόλις 170 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ωστόσο ο τελευταίος υπερέχει κατά κράτος σε φυσική κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου (τρέμε Σάκη Ρουβά).

Με τόση ζέση και πειθαρχία ώστε στις αρχές Μαΐου κατέβηκε στους πρώτους επαγγελματικούς αγώνες του, επικρατώντας ενός μηχανικού της Uber και επιστρέφοντας σπίτι, στη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν και στα τρία τους παιδιά, με δύο μετάλλια στο στέρνο. Πάντως, εκτός από την εξόφθαλμα φαιδρή πλευρά του πράγματος, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι οι απειλές και οι τζάμπα μαγκιές που ανταλλάσσουν οι δύο κροίσοι στα κοινωνικά δίκτυα απλώς επαληθεύουν την κουλτούρα της τοξικής αρρενωπότητας που περιβάλλει τη Silicon Valley.
zukerberg

Στο beef πάντως ανάμεσα στις δύο ηγετικές φυσιογνωμίες του κόσμου της τεχνολογίας πήρε θέση και ο Τζακ Ντόρσεϊ, δηλαδή ο άνθρωπος που δημιούργησε το Twitter τον Ιούλιο του 2006 και το απομυθοποίησε τόσο ώστε αποφάσισε να το ξεφορτωθεί πουλώντας το στον Μασκ, γράφοντας στο κοινωνικό δίκτυο πως «Ολα τα Threads ανήκουν στο Twitter» και ψέγοντας τον άλλοτε συνομιλητή και παρ’ ολίγον συνεταίρο του για μια μέτρια προσπάθεια κακής απομίμησης. Βαριά λόγια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης