Από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Πεκίνο στη Ντάκα - Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων πόλεων του κόσμου

Από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Πεκίνο στη Ντάκα - Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων πόλεων του κόσμου

Ένα γράφημα με τις αλλαγές του πληθυσμού δείχνει πώς εμφανίστηκαν νέες μεγάλες δυνάμεις που έβαλαν στο περιθώριο τις παραδοσιακές

Από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Πεκίνο στη Ντάκα - Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων πόλεων του κόσμου
Συνεχείς αλλαγές που παρουσιάζουν πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος μας δείχνει ένα γράφημα με τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου από το 1950 στις μέρες μας.

Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια για το πώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χάνουν σταδιακά την πρωτοκαθεδρία τους για να τους πάρουν τη θέση η Ασία και -όλο και περισσότερο- η Αφρική.



Το 1950, επτά από τις δεκαπέντε μεγαλύτερες πόλεις ήταν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ και δύο στην Ιαπωνία, δείχνει το γράφημα του Τανσού Γεγέν.

Κατά σειρά ήταν η Νέα Υόρκη με 12,3 εκατομμύρια, το Τόκιο, το Λονδίνο, η Οσάκα, το Παρίσι, η Μόσχα, το Μπουένος Άιρες, το Σικάγο, η Κολκάτα (πρώην Καλκούτα), η Σανγκάη, το Λος Άντζελες, η Πόλη του Μεξικού, το Βερολίνο, η Φιλαδέλφεια και το Μουμπάι (πρώην Βομβάη) με περίπου 3,1 εκατ.

Λίγο μετά από έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο, στην λίστα ήταν πόλεις όπως η Μόσχα, το Τόκιο και το Βερολίνο από χώρες που είχαν βαρύ φόρο αίματος. Αλλά και η παρουσία πόλεων όπως το Μεξικό, το Μπουένος Άιρες και οι πόλεις της Ινδίας και της Κίνας, που θα αναδύονταν τα επόμενα χρόνια.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 1980, το Τόκιο και η Οσάκα είχαν πια τα πρωτεία, με το Τόκιο να ξεπερνά τα 30 εκατ. ανθρώπους. Η λίστα είχε ως εξής: Τόκιο, Οσάκα, Νέα Υόρκη, Πόλη του Μεξικού, Σάο Πάολο, Μουμπάι, Μπουένος Άιρες, Λος Άντζελες, Κολκάτα, Σεούλ, Ρίο ντε Τζανέιρο, Παρίσι, Μόσχα, Κάιρο και Ναγκόγια (Ιαπωνία) με 8 εκατ.

Η Ιαπωνία εκτόπισε τις ΗΠΑ και πλέον τέσσερις στις 15 πόλεις ήταν από την ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με έξι πόλεις, η Ασία είχε την μεγαλύτερη παρουσία.

Κλείσιμο
Το 2000 πλέον η Ασία μετρούσε οκτώ πόλεις στις 15 με μόλις δύο πόλεις για τις ΗΠΑ και καμία για την Ευρώπη. Η Ινδία είχε από μόνη της τρεις πόλεις και μία το Μπαγκλαντές. Η Ευρώπη απούσα.

Η σειρά είχε πλέον ως εξής: Τόκιο με 35 εκατ., Πόλη του Μεξικού, Οσάκα, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο, Δελχί, Μουμπάι, Σαγκάη, Κάιρο, Κολκάτα, Μπουένος Άιρες, Πεκίνο, Λος Άντζελες, Ρίο ντε Ζανέιρο και Ντάκα στο Μπαγκλαντές με 11 εκατομμύρια.

Φτάνοντας στις μέρς μας, το 2022, η Νέα Υόρκη είναι η μόνη που απομένει από τις ΗΠΑ, η Κίνα έχει τρεις πόλεις και η Αφρική αισίως άλλες τρεις. Συνολικά η Ασία έχει οκτώ πόλεις στη λίστα,

Η σειρά έχει ως εξής: Τόκιο, Δελχί, Σαγκάη, Ντάκα (στο Μπαγκλαντές), Σάο Πάολο, Πόλη του Μεξικού, Κάιρο, Πεκίνο, Μουμπάι, Οσάκα, Νέα Υόρκη, Καράτσι (Πακιστάν), Τσονγκίνγκ (Κίνα), Κινσάσα (στο Κονγκό) και Λάγος (Νιγηρία).

Αν και το Τόκιο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, πιέζεται συνεχώς και τις επόμενες δεκαετίες θα χάσει την πρώτη θέση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης