Ισπανικές εκλογές: Δεξιά στροφή αλλά χωρίς αυτοδυναμία

10 εκατομμύρια Ισπανοί προτίμησαν διακοπές αντί για εκλογές - Το Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα πρέπει να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα -Μεγάλος ηττημένος ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Αλλεπάλληλοι γύροι εξαντλητικών διαβουλεύσεων, δεύτερες εκλογές ή και τα δύο περιμένουν στο εξής την Ισπανία, καθώς οι χθεσινές εθνικές κάλπες ανέδειξαν πρώτο μεν το Λαϊκό Κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμο. Έχοντας αφήσει προ πολλού πίσω τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα πρέπει να εκκινήσει τώρα διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά κυρίως να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην χώρα, αντλώντας στήριξη από τα δεξιόστροφα κόμματα της νέας ισπανικής Βουλής.

Μεγάλος ηττημένος της εκλογικής βραδιάς ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος απέτυχε να αποτρέψει την διαφαινόμενη δεξιά στροφή στη χώρα, μαζί με την απώλεια της πρωτιάς για το κόμμα του, που συγκέντρωσε μόλις 122 έδρες έναντι 136 του Λαϊκού Κόμματος, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 99% των εκλογικών τμημάτων. Παρά την άνετη επικράτηση του Λαϊκού Κόμματος, το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Ο υποψήφιος του PSOE Πέδρο Σάντσεθ λίγο πριν μιλήσει στους ψηφοφόρους του για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων
Σε απόλυτους αριθμούς, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε υποστεί συντριβή επί ημερών του Μαριάνο Ραχόι, κατάφερε να αθροίσει 47 περισσότερες έδρες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει ο κ. Φεϊχό, δηλαδή την εξασφάλιση 150 εδρών από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας.

Την ίδια ώρα, δεδομένης της υπερβολικής ζέστης στην Ισπανία, η συμμετοχή αναμενόταν ευρέως να επιβραδυνθεί τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Οι δημοσκόποι πίστευαν ότι τα ποσοστά ψηφοφορίας θα αυξανόταν αργότερα χθες το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες θα άρχιζαν να πέφτουν, παρότι 10 εκατομμύρια Ισπανοί προτίμησαν διακοπές αντί για εκλογές.


Τρίτο το ακροδεξιό Vox
Απεναντίας, το εθνικιστικό και ακροδεξιό μόρφωμα Βοξ (Vox) παραμένει τρίτο κόμμα με 33 έδρες, αλλά 19 λιγότερες από ό,τι το 2019, με αποτέλεσμα μια θεωρητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς να μην συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών. Παρόλα αυτά, το άθροισμα των 169 εδρών του Λαϊκού Κόμματος και του Βοξ χρειάζεται μόλις 7 έδρες για να κυβερνήσει, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο στην επάνοδο της Ακροδεξιάς στην εξουσία στην Ισπανία, για πρώτη φορά μετά το 1975 και τη δικτατορία του Φράνκο.

«Υπάρχουν εκατομμύρια Ισπανοί που θέλουν να πουν ναι στην ελευθερία της έκφρασης και όχι στην ακύρωση του πολιτισμού», είπε. «Και εκατομμύρια που θέλουν να πουν ναι στους ασφαλείς δρόμους και όχι στην κυβέρνηση των βιαστών» υπήρξε το κεντρικό αφήγημα του επικεφαλής του Vox.


Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ισπανία θα είναι η δεύτερη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου με τόσο σημαντική οικονομία, μετά την Ιταλία, όπου η Ακροδεξιά θα μετέχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που συμβαίνει ήδη στις περισσότερες κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης. «Μια τέτοια συμμαχία θα έκανε την Ισπανία, η οποία μόλις ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, τη νεότερη προσθήκη στην αναπτυσσόμενη λέσχη των ευρωπαϊκών χωρών όπου η ακροδεξιά έχει μετακινηθεί από το περιθώριο στο κυρίαρχο ρεύμα – και συχνά στην εξουσία», σύμφωνα με τον Guardian.

Ο υποψήφιος του VOX Santiago Abascal κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων


Ταυτόχρονα, το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα τους έκανε όλους προς στιγμή νικητές, καθώς ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φειχό δήλωσε πως η παράταξή του κέρδισε τις χθεσινές πρόωρες εκλογές, μερικά λεπτά αφού ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, δήλωσε πως η δεξιά και η άκρα δεξιά «ηττήθηκαν». Για τον κ. Φεϊχό μολαταύτα, το «καθήκον» είναι «να αρχίσω διάλογο για να σχηματίσω κυβέρνηση», όπως είπε, εκκινώντας τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο και νέες εκλογές, παρά τη σχετική κόπωση στο εκλογικό σώμα.
Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό θα πρέπει να εκκινήσει τώρα διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού
Κι αυτό, γιατί ο Σοσιαλιστής πρώην Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την συντριβή που υπέστη το κόμμα του στις τοπικές εκλογές τον περασμένο Μάιο. Με την ελπιδα να πεθαίνει τελευταία. «η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. δεξιά) και του Βοξ (σ.σ. άκρα δεξιά), που πρότεινε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε», υποστήριξε χθες ο κ. Σάντσεθ σε πλήθος ενθουσιωδών υποστηρικτών του μπροστά στην έδρα της παράταξής του, στο κέντρο της Μαδρίτης.

«Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Βοξ, Σαντιάγο Αβασκάλ εκτίμησε αργά χθες το βράδυ ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά) με την παράταξή του, παρότι κατ’ αυτόν είναι ο ηττημένος των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ισπανία. Μια τέτοια πιθανότητα εδράζεται στο γεγονός ότι στην πλευρά της συμπολίτευσης, η συμμαχία Sumar, η οποία περιλαμβάνει τους Podemos και ηγείται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, εξασφαλίζει 31 έδρες.

Τα αίτια
Ανοίγοντας βηματισμό προς την κορυφή, όλο το προηγούμενο διάστημα το Λαϊκό Κόμμα και το Βοξ «πετροβολούσαν» τους Σοσιαλιστές ότι είναι αδύναμοι, οπορτουνιστές και υπερβολικά εξαρτημένοι από τα καταλανικά και βασκικά αυτονομιστικά κόμματα, από τα οποία ο κ. Σάντσεθ εξαρτάται για υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Κυρίως όμως, η εντυπωσιακή μετατόπιση προς τα δεξιά έγκειται στο γεγονός ότι μιας κακής μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τα σεξουαλικά αδικήματα, η οποία οδήγησε σε περισσότερους από 100 καταδικασμένους σεξουαλικούς δράστες να αποφυλακιστούν πρόωρα.



Πάντως, και ο μελλοντικός Πρωθυπουργός, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, κλήθηκε να αποσαφηνίσει παραμονές εκλογών με γνωστό έμπορο ναρκωτικών στη Γαλικία, ώστε να πάρει από πάνω του και κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν, προσθέτοντας ότι όταν γνώριζε τον Ντοράντο, «ήταν λαθρέμπορος αλλά ποτέ έμπορος ναρκωτικών».

Σε κάθε περίπτωση, μια δημοσκόπηση της Ipsos για τη La Vanguardia έδειξε ότι η οικονομία ήταν το μοναδικό μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους, με το 31% των ερωτηθέντων να την τοποθετούν στην κορυφή της λίστας τους και ακολουθούσαν η ανεργία (10%) και η υγειονομική περίθαλψη (9%).

Καινοτομίες
Ελέω κλιματικής αλλαγής και αφόρητου καύσωνα, οι Ισπανοί επέλεξαν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου σε αριθμούς ρεκόρ σε αυτές τις εκλογές, όταν πάνω από το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων εκλογέων βρίσκεται σε διακοπές. Περίπου 2,47 εκατομμύρια ψήφοι έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία από την κρατική ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας. Αυτά τα ψηφοδέλτια βρίσκονται ήδη στα εκλογικά τμήματα, αλλά θα καταμετρηθούν μόνο στο τέλος της ημέρας, κατά το Politico.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν αποκλείεται τώρα να χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει το πολυσυζητημένο bloqueo, ή πολιτικό αδιέξοδο, όπως συνέβη ήδη δυο φορές (2015, 2019), όταν η Ισπανία οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα εκκένωση οικισμού στην Κάρυστο - Χωρίς τέλος οι φωτιές σε Κέρκυρα και Ρόδο


Οι ισχυροί άνεμοι φέρνουν μικρό «διάλειμμα» στον καύσωνα σήμερα - Ξανά 44αρια από αύριο


Μήνυμα εκκένωσης στην περιοχή Τράπεζα προς Ακράτα και από Λιβάδι και Καστρί προς Κάρυστο - Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο, Κάρυστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr