Γερμανία: Τα... μαζεύει ο Μερτς μετά τις αντιδράσεις - «Δεν θα συνεργαστούμε με το AfD»

Γερμανία: Τα... μαζεύει ο Μερτς μετά τις αντιδράσεις - «Δεν θα συνεργαστούμε με το AfD»

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών λίγες ώρες νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασία με το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε τοπικό επίπεδο

mertz
Άνω - κάτω έκανε τους Χριστιανοδημοκράτες ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας του CDU με το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, σε λίγες ώρες, είχε κάνει «κωλοτούμπα» αφού πολλά στελέχη του κόμματός του απείλησαν με αποχώρηση.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο «ZDF», ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι, σε τοπικό επίπεδο, τα δημοκρατικά εκλεγμένα στελέχη του AfD πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο ρεαλιστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα ήταν ανοιχτό σε μία συνεργασία με το αντιμεταναστευτικό κόμμα «AfD». «Οι απαγορεύσεις κομμάτων ουδέποτε επέλυσαν πολιτικά προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα σχόλια Χριστιανοδημοκρατών περί απαγόρευσης κάθε συνεργασίας με το AfD, o Mερτς τόνισε ότι είναι «προσωπικές απόψεις», τις οποίες δεν μοιραζόμαστε». Πρόσθεσε ακόμη ότι, μέλη του AfD εξελέγησαν με δημοκρατικό τρόπο σε δημοτικές εκλογές «κι αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό. Και φυσικά, στις τοπικές εκλογές, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να συνυπάρξουμε στο κρατίδιο (...) μαζί».

Λίγες ώρες αργότερα, προσπάθησε να τα... μαζέψει διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι «η Χριστιανική Ένωση (CDU- CSU (Χριστανοκοινωνιστές) δεν έχει σκοπό να συμμαχήσει με το κόμμα «AfD», κι ότι αυτό αφορά τα «νομοθετικά σώματα» και «τους κυβερνητικούς συνασπισμούς».

Κλείσιμο
Οι δηλώσεις του Μερτς προκάλεσαν σε χρόνο ρεκόρ την έντονη οργή πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των βαυαρών εταίρων τους, Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καλώντας τον να ανασκευάσει άμεσα. Πράγμα που εξαναγκάστηκε να κάνει, διαφορετικά θα έτριζε επικίνδυνα η καρέκλα του, όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Καταλαβαίνοντας ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του στελέχη του κόμματος, ο επικεφαλής του CDU έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», είτε σε τοπικό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ερωτηθείς τι προσφέρει στους πολίτες το κόμμα AfD που δεν δίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ο Μερτς σχολίασε: «Δεν συγκρινόμαστε με το AfD... Είμαστε η μεγαλύτερη παράταξη στο γερμανικό κοινοβούλιο», άρα είμαστε η εναλλακτική σε αυτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Λίγες ώρες μετά, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Κριστίνα Στουμπ, έσπευσε να αποσαφηνίσει την κατάσταση: «Όλοι να ηρεμήσουν: Ο Φρίντριχ Μερτς υποστήριξε για άλλη μια φορά την έντονη οριοθέτησή μας από το AfD. Καμία συνεργασία, κανένας συνασπισμός στα νομοθετικά σώματα. Αυτή είναι η απόφαση του CDU, αυτό ισχύει».

Την οργή του για τις δηλώσεις Μερτς εξέφρασε με τακτ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Ο πρωθυπουργός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έσπευσε να επιβεβαιώσει εκ νέου ότι το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD, ανεξαρτήτως πολιτικού επιπέδου, γιατί είναι αντιδημοκρατικό, ακροδεξιό εξτρεμιστικό και διχάζει την κοινωνία μας, όπως έγραψε ο Ζέντερ στο Twitter.

Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στη Ρόδο: Απειλητικό το πύρινο μέτωπο στο χωριό Μαλώνα - Κάτοικοι ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης

Φωτιά στη Ρόδο: Ήρωας Βρετανός τουρίστας οδηγούσε επί 8 ώρες για να απομακρύνει οικογένειες από τις φλόγες

Φωτιά στην Κάρυστο: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης