Μελέτη: «Τέτοιοι καύσωνες» σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ήταν «σχεδόν αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή

Μελέτη: «Τέτοιοι καύσωνες» σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ήταν «σχεδόν αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή

Το δίκτυο World Weather Attribution (WWA) εκτιμά ότι η απορρύθμιση αυτή έχει καταστήσει τα κύματα καύσωνα «τουλάχιστον 50 φορές πιθανότερα»

Μελέτη: «Τέτοιοι καύσωνες» σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα ήταν «σχεδόν αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή
Τα φονικά κύματα καύσωνα σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη θα ήταν ανύπαρκτα χωρίς την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει διεθνής έρευνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian».

Οι υψηλότατες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών απειλούν την ανθρώπινη υγεία και ευνοούν την εμφάνιση πυρκαγιών, αναφέρει ομάδα επιστημόνων της οργάνωσης «World Weather Attribution» (WWA), που εκπονεί μελέτες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, οι καύσωνες σε τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν θα ήταν εφικτοί χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αισθάνονται έντονη δυσφορία από την αφόρητη ζέστη στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Ιούλιος είναι πλέον ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται αν δεν μειωθούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη, υπογραμμίζουν το BBC και η εφημερίδα «Guardian».

Έντονοι και πολυήμεροι καύσωνες έχουν πλήξει τη νότια Ευρώπη, τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό και την Κίνα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 45 Βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή των πολιτών στις νοτιοδυτικές και νότιες ΗΠΑ - μεταξύ άλλων στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το οποίο υπέστη ρεκόρ τριών συνεχόμενων εβδομάδων με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου καταγράφηκαν οι υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες στην ιστορία, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδήγησαν στην εμφάνιση κυμάτων καύσωνα, τα οποία δεν είχαν σημειωθεί εάν η ανθρωπότητα δεν μόλυνε το περιβάλλον: η θερμοκρασία ήταν φέτος υψηλότερη κατά 2,5 Βαθμούς Κελσίου στην Ευρώπη , κατά 2 Βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Αμερική και έναν Βαθμό Κελσίου στην Κίνα.

«Αυτοί οι καύσωνες δεν είναι πλέον σπάνιοι και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν στον θάνατο ανθρώπους, βλάπτοντας ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες» , δήλωσε η καθηγήτρια Φριντερίκε Ότο του Imperial College του Λονδίνου, που συμμετείχε στην ομάδα ανάλυσης.

Κλείσιμο
Οι πυρκαγιές στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με τους τουρίστες να αναζητούν πτήσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Στο Πεκίνο, η κυβέρνηση προέτρεψε τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τα παιδιά να μειώσουν τον χρόνο παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστεί η έκθεση στη ζέστη.

Το μέλλον θα είναι ζοφερό

«Όσο συνεχίζουμε την καύση ορυκτών, θα βλέπουμε όλο και περισσότερο αυτά τα ακραία φαινόμενα», τονίζουν οι ειδικοί.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, αυτοί οι έντονες καύσωνες μπορούν πλέον να πλήξουν περίπου μία φορά κάθε 15 χρόνια τη Βόρεια Αμερική, κάθε 10 χρόνια τη Νότια Ευρώπη και κάθε πέντε χρόνια στην Κίνα. Κι όχι μόνο αυτό καθώς, όπως υπογραμμίζουν, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο συχνοί, να εμφανίζονται, δηλαδή, κάθε δύο έως πέντε χρόνια- αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τους 2 Βαθμούς Κελσίου, όπως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους με βάση τη «Συμφωνία του Παρισιού» και μειώσουν άμεσα τις εκπομπές ρύπων.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι αυτοί οι καύσωνες ήταν πιο θερμοί απ' ότι αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Η Τζούλι Αρίγκι, διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα :

«Η ακραία ζέστη είναι θανατηφόρα και αυξάνεται ραγδαία. Είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες να δράσουν άμεσα για την προστασία των ανθρώπων από τις αφόρητες θερμοκρασίες».

Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ακόμη ότι, οι καύσωνες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν φέτος από 950 έως 4.400 φορές πιο πιθανοί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Στην Κίνα, τα κύματα καύσωνα ήταν 50 φορές πιο πιθανά εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το «Ελ Νίνιο», το θερμό θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνέβαλε ως ένα βαθμό στην αύξηση της θερμοκρασίας εν μέσω καύσωνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν και προσθέτουν ότι, η υπερθέρμανση του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων ήταν ο βασικός λόγος για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι, η ακραία ζέστη επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, πλήττοντας κυρίως τις ευάλωτες ομάδες- ηλικιωμένους, βρέφη και παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει «μαγική άμυνα» για τις φωτιές - Έχουμε μπροστά ένα δύσκολο καλοκαίρι

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ για τον καύσωνα: «Καμίνι» η χώρα - Μέχρι και 46 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος

Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα: Αναλυτικά η διαδικασία - Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτές οι αιτήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης