Νίγηρας: Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι

Νίγηρας: Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι

Οι δυο χούντες απειλούν και με αποχώρηση από τη CEDEAO μετά το τελεσίγραφό της οικονομικής κοινότητας των κρατών της δυτικής Αφρικής στο στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη»

Νίγηρας: Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι
Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ, ανατραπείς με πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, θα εκλαμβανόταν ως «κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι», διεμήνυσαν χθες Δευτέρα με κοινή ανακοίνωσή τους τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Ουαγκαντούγκου και στην Μπαμακό.

Οι δυο χούντες «προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι», την επομένη της απειλής περί καταφυγής «στη βία» από τους ηγέτες δυτικοαφρικανικών κρατών που συνεδρίασαν στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Τα δυο καθεστώτα «προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Νίγηρα θα οδηγούσε στην αποχώρηση της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι από τη CEDEAO [σ.σ. την οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής], καθώς και στην υιοθέτηση μέτρων νόμιμης άμυνας προς υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και του λαού του Νίγηρα».

Διαμηνύουν πως κάθε τέτοια επέμβαση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» και θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει το σύνολο της περιοχής».

Προσθέτουν πως «αρνούνται να εφαρμόσουν» τις «παράνομες, αθέμιτες και απάνθρωπες κυρώσεις εναντίον του λαού και των αρχών» του Νίγηρα, που αποφασίστηκαν στην Αμπούτζα.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της CEDEAO απηύθυναν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό.

Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη και τον Νίγηρα και το πάγωμα τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα στις δικαιοδοσίες τους.

Με χωριστή ανακοίνωση, η Γουινέα –όπου κυβερνά επίσης στρατιωτική χούντα– «εκφράζει τη διαφωνία της όσον αφορά τις αποφάσεις (...) της CEDEAO, συμπεριλαμβανομένης [αυτής περί] της στρατιωτικής επέμβασης» και τονίζει πως «αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις κυρώσεις διότι τις θεωρεί «παράνομες και απάνθρωπες». Η Κονακρί «καλεί τη CEDEAO να επανεξετάσει τη θέση της».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Συγγενείς και φίλοι ντυμένοι στα λευκά είπαν το τελευταίο «αντίο» στην 14χρονη Χριστίνα

Δεν κατεβαίνει ο Πατούλης: Θα στηρίξω την επιλογή του κόμματός μου και τον Νίκο Χαρδαλιά - Δείτε τη δήλωσή του

Μαρία Γκουαρδιόλα: «Ανέβασε τη θερμοκρασία» στο Τσεσμέ της Τουρκίας η κόρη του Πεπ - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης