Οι πολυάριθμες διακρίσεις καταδεικνύουν την προσήλωσή της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την παροχή αξίας στους καταναλωτές, τους εργαζομένους και την κοινωνία.
Μόνο «ανθρωπιστική» δεν είναι η βοήθεια που προωθεί ο Πούτιν στον Νότιο Καύκασο
Του Ιγκόρ Τσαλένκο, πολιτικού αναλυτή, επικεφαλής αναλυτή στο Κέντρο Ανάλυσης και Στρατηγικής στην Ουκρανία
Στις 26 Ιουλίου, 19 φορτηγά φορτωμένα με τρόφιμα και φάρμακα, εστάλησαν από την Αρμενία στον αυτονομιστικό θύλακα του Καραμπάχ, κατά μήκος του δρόμου Λατσίν. Για την αποστολή τους, δεν είχαν ενημερωθεί οι επίσημες αρχές στο Μπακού, και για τον λόγο αυτό, στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, οι συνοριοφύλακες δεν επέτρεψαν τη διέλευση των φορτηγών, κυρίως λόγω του κινδύνου μεταφοράς όπλων και μαχητών στο Καραμπάχ.
Αυτονομιστές με τις πλάτες της Μόσχας
Μετά τον πόλεμο του 2020 στο Καραμπάχ, η σύνδεση της Αρμενίας με τον αυτονομιστικό θύλακα έγινε μέσω του δρόμου Λατσίν, ο οποίος ελέγχεται προσωρινά από τα ρωσικά στρατεύματα.
Στις 15 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να ανοίξει έναν επιπλέον δρόμο μέσω του Αγκντάμ για την προμήθεια ανθρωπιστικών αγαθών στους Αρμένιους του Καραμπάχ. Αλλά το Γιερεβάν, μαζί με την ηγεσία των αυτονομιστών, επιμένει πεισματικά να χρησιμοποιεί τον δρόμο του Λατσίν.
«Για την αυτονομιστική ηγεσία στο Κχανκεντί, είναι θεμελιώδες να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα τον δρόμο του Λατσίν, ο οποίος ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα», τόνισε το ουκρανικό Censor.
Τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια του Κρεμλίνου
Η επιθυμία του Γιερεβάν να χρησιμοποιεί αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο κατά μήκος του οποίου αναπτύσσονται τα ρωσικά στρατεύματα, δεν είναι τυχαία, διότι ακόμη και η παράδοση ανθρωπιστικού υλικού στο Καραμπάχ έχει ρωσικά ίχνη. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότων.
Τα φορτηγά που εστάλησαν από το Γιερεβάν ανήκουν στην εταιρεία εξαγωγών Spayka, και ο Σέντρακ Κοτσαριάν μπορεί να χαρακτηριστεί με σιγουριά ως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην Αρμενία. Είναι γιος του Ρόμπερτ Κοτσαριάν, του πιο φιλορώσου (πρώην) προέδρου της Αρμενίας και προσωπικού φίλου του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Η Spayka, όπως και ο ιδιοκτήτης, έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η εταιρεία προμηθεύει τη Ρωσία για περισσότερα από 16 χρόνια.
Σύμφωνα με τα αρμένικα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία (Hraparak, Sputnik Armenia, Radio Azatutyun) εμμέσως ή αμέσως συνδέονται με το Κρεμλίνο, τα ρωσικά στρατεύματα υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν ως μεσάζων στη μεταφορά του φορτίου που εστάλη από το Γιερεβάν στους αυτονομιστές στο Καραμπάχ.
Στις 8 Αυγούστου, μια ένοπλη οργάνωση εθελοντών στην Αρμενία, που αποκαλείται «Σταυροφόροι», ξεκίνησε μία δράση κατά του αποκλεισμού των φορτηγών της Spayka. Η ομάδα υποστηρίζεται από τον Άρθουρ Αρτανιάν, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων των ιταλικών αρχών ως ύποπτος για ανθρωποκτονία.
Η ιστορία του φορτηγού είναι μια ακόμη εκδήλωση του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ο Πούτιν εδώ και καιρό επιδιώκει να αποτρέψει την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το ίδιο σενάριο έπαιξε στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, από τον ίδιο. Οι στόχοι μιας τέτοιας καταστροφικής πολιτικής, έχουν αναφερθεί από πολλά δυτικά ΜΜΕ.
Η Μόσχα εργαλειοποιεί τους Αρμένιους του Καραμπάχ
«Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τους Αρμένιους του Καραμπάχ. Όπως τους κατοίκους της Νότιας Οσετίας και τους Αμπχάζιους στη Γεωργία, ή τις ρωσικές κοινότητες στην Ουκρανία, το Καραμπάχ του προσφέρει μια ψευδοανθρωπιστική δικαιολογία για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό», ανέφερε η Wall Street Journal τον Ιούνιο του 2023.
«Δεδομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων της Ρωσίας σε πολλά μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και το Ντομπάς, η Μόσχα συνεχίζει να ακολουθεί το ίδιο σενάριο. Το Καραμπάχ είναι ένας κατάλληλος στόχος για μια τέτοια επιχείρηση», αναφέρει σε δημοσίευμα του το EuReporter.
Αξιοποιώντας το ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ίδια τη Μόσχα, «η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής της παρουσίας, στον Νότιο Καύκασο και στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η ρουμανική έκδοση του Newsweek.
Σύμφωνα με το CNN της Τσεχίας, «η Ρωσία είναι πολύ δυσαρεστημένη που η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουν σε κάποια ζητήματα, με τη βοήθεια της Ουάσιγκτον ή των Βρυξελλών».
«Η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση και να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών που υποστηρίζονται από τη Δύση», τονίζει η πολωνική Dorzeczy.
Ανθρωπιστική βοήθεια ή στρατιωτικοποίηση;
Οι φόβοι του Αζερμπαϊτζάν και των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τη μεταφορά όπλων και μαχητών στο Καραμπάχ υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν εύλογη βάση.
Η Spayka του Κοτσαριάν είναι γνωστή για τις λαθρεμπορικές της δραστηριότητες. Κατά τον δεύτερο πόλεμο στο Καραμπάχ το 2020, συμμετείχε στην παράνομη μεταφορά όπλων από τη Ρωσία στην Αρμενία.
Στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, φορτηγά της Spayka φορτωμένα με όπλα, συνελήφθησαν στα σύνορα Γεωργίας-Αρμενίας.
Σύμφωνα με την τριμερή δήλωση των επικεφαλής της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία υπεγράφη μετά το αποτέλεσμα του πολέμου στο Καραμπάχ το 2020, ο δρόμος Λατσίν που οδηγεί από την Αρμενία στο Καραμπάχ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αστικούς σκοπούς. Παρόλα αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια, οι προστάτες των Αρμένιων αυτονομιστών στο Γιερεβάν, με την ενεργό συμμετοχή του ρωσικού στρατού, μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά στο Καραμπάχ κατά μήκος του δρόμου Λατσίν.
Η Αρμενία συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις “μάχης" στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει προσωρινά τα ρωσικά στρατεύματα”, ανέφερε πρόσφατα το ουκρανικό Censor.
Στις 14 Ιουνίου, το AZfront, κανάλι στο Telegram, το οποίο συνήθως δημοσιεύει αποκλειστικό υλικό για την Ουκρανία, τον Καύκασο και το Ιράν, έγραφε για τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες στο Καραμπάχ: «Ο ρωσικός στρατός παρέδωσε κρυφά εκατοντάδες κινεζικά drones DJI Mavic 3 Fly More Combo, με συστήματα εκτόξευσης εκρηκτικών σε παράνομους ένοπλους σχηματισμούς Αρμένιων αυτονομιστών στο Καραμπάχ». Αυτή η πληροφορία δόθηκε από μία πηγή από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας,
Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια τακτική με τις αυτονομήσεις σε Ουκρανία και Καραμπάχ
Μια παρόμοια κατάσταση με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, έλαβε χώρα το 2014, όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθέση της να παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κιέβο αρνήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία, φοβούμενο για τη μεταφορά όπλων και τρομοκρατών στο έδαφος του. Τότε, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν παράσχει άνευ όρων στήριξη στην Ουκρανία.
«Καταδικάζω την είσοδο του αποκαλούμενου ρωσικού ανθρωπιστικού κονβόι στην Ουκρανία. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν, το 2014.
«Η Ρωσία δεν έχει καμιά δουλειά να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία. Επομένως, οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή παρέμβαση από τη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος -συμπεριλαμβανομένης μίας υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής βοήθειας- θα ήταν εντελώς απαράδεκτη», τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Samantha Power τον ίδιο μήνα.
Το 2014, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Σεμπάστιαν Μπραμπάντ, εξέφρασε επίσης την άποψη του: «Αυτό το γεγονός (η αποστολή φορτηγών από τη Ρωσία στην Ουκρανία), αποτελεί σαφή παραβίαση των ουκρανικών συνόρων».
Υπήρξε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ: «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η αποστολή νηοπομπής από τη Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας, αποτελεί περαιτέρω πρόκληση και παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Παρά την προφανή ομοιότητα μεταξύ των γεγονότων πριν από εννέα χρόνια στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και εκείνων που συμβαίνουν τώρα στο Αζερμπαϊτζάν, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι αγνοούν την κατάσταση στο Καραμπάχ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr