Γέφυρα της Κριμαίας: Βίντεο από το ουκρανικό χτύπημα με «πειραματικό» θαλάσσιο drone τον Ιούλιο

Για πρώτη φορά η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας αποκαλύπτει στοιχεία για την επίθεση του περασμένου Ιουλίου, στην οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα - Τι είναι το drone «Sea Baby» που ανέπτυξε η SBU

Τη στιγμή που ένα «πειραματικό» θαλάσσιο drone χτυπά τη Γέφυρα της Κριμαίας καταγράφει βίντεο που παρουσίασε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στο CNN, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την επίθεση του Κιέβου που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η SBU της Ουκρανίας αναλαμβάνει ανοιχτά την ευθύνη για το χτύπημα που έθεσε εκτός λειτουργίας τμήμα του οδικού μέρους της γέφυρας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ και αποτελεί ζωτικής σημασίας υποδομή για τη Μόσχα. Προηγουμένως το Κίεβο είχε παραδεχθεί εμμέσως ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα με διαρροές από πηγές σε διεθνή πρακτορεία.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη γέφυρα είχε δεχτεί επίθεση και τον Οκτώβριο του 2022, και είχε πρόσφατα επανέλθει σε ομαλή λειτουργία.

Μετά το χτύπημα του περασμένου Ιουλίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί θεμιτό στρατιωτικό στόχο, αφού πρόκειται για τον δρόμο που τροφοδοτεί σε καθημερινή βάση τον εχθρό με πυρομαχικά. Ο ίδιος είχε αποφύγει πάντως να δηλώσει επίσημα ότι οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν την επίθεση.




Ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ, είπε στο CNN ότι το θαλάσσιο drone που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται «Sea Baby» και η ανάπτυξή του ξεκίνησε λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν μοναδικό τύπο drone που ανέπτυξε και χρησιμοποιεί η υπηρεσία του, χωρίς τη συμβολή καμίας ιδιωτικής εταιρείας. Εκτός από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, drones «Sea Baby» χρησιμοποιήθηκαν και για τα χτυπήματα εναντίον του δεξαμενόπλοιου SIG (που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι μετέφερε καύσιμα για τον ρωσικό στρατό) αλλά και εναντίον του αποβατικού σκάβους «Ολενoγκόρσκι Γκορνιάκ» στη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στις αρχές του μήνα. Η δεύτερη επίθεση έδειξε ότι οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων έχουν πλέον μεγαλύτερη εμβέλεια, στέλνοντας ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι η βάση της στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι ασφαλής.

Και τα τρία χτυπήματα, σημειώνει ο ίδιος, ήταν εναντίον θεμιτών στόχων του εχθρού με βάσικο το ουκρανικό και διεθνές δίκαιο.

«Ετοιμάζουμε μια σειρά νέων επιχειρήσεων με μεγάλο ενδιαφέρον, που αφορούν και σε στόχους στη Μαύρη Θάλασσα. Σας υπόσχομαι, θα είναι συναρπαστικό, ιδίως για τους εχθρούς μας» δήλωσε στο CNN o Μαλιούκ.



Ο επικεφαλής της SBU είπε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν πίσω και από το πρώτο χτύπημα στη Γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου του 2022, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Μιλώντας για την επίθεση του Ιουλίου πάντως, επισήμανε ότι ήταν προϊόν μακράς προετοιμασίας. «Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας είχαμε ξεχάσει τελείως το φαγητό και τον ύπνο. Υπήρχε μεγάλο άγχος τις τελευταίες μέρες. Όταν έγινε τελικά η έκρηξη, ήμασταν πανευτυχείς και δίναμε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον. Ήταν μια πολύ φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή για όλους μας και μια σημαντική στιγμή για τη νίκη, που σίγουρα θα έρθει σύντομα».

Ο Μαλιούκ συμπλήρωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις της SBU και θέλουν να μάθουν από την εμπειρία της, τονίζοντας πάντως ότι «δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της υπηρεσίας ούτε και παρέχουν εξοπλισμό για αυτές».


Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Σε κώμα 29χρονη γυναίκα μετά τον κτηνώδη βιασμό της από 18χρονο που τη βασάνισε με σκουπόξυλο

Κορωνοϊός: «Eris» και Δεκαπενταύγουστος διπλασίασαν τις νοσηλείες - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Τουρκία: Σάλος για το μοντέλο που φωτογραφήθηκε με την κοιλιά έξω στο μεγαλύτερο τζαμί της Άγκυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr