Βρετανικό Μουσείο - Καθηγητής LSE: Αποδυναμώνεται το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί

Βρετανικό Μουσείο - Καθηγητής LSE: Αποδυναμώνεται το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί

«Αμφισβητείται η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση» τονίζει ο καθηγητής

Βρετανικό Μουσείο - Καθηγητής LSE: Αποδυναμώνεται το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί
Μελάνι έχει χυθεί από τα βρετανικά ΜΜΕ στον απόηχο του σκανδάλου των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες, δε, πιστοποιούν το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκές πλαίσιο για τα συστήματα ασφαλείας στο Βρετανικό Μουσείο. «Τα γεγονότα ήρθαν να αποδυναμώσουν το βασικό επιχείρημά του μουσείου, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί και για αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής LSE, Κέβιν Φέδερστοουν.

Όπως περιέγραψε ο καθηγητής του London School of Economics: «Σύντομα, το Μουσείο θα δει νέους υποψηφίους για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή. Και είμαι σίγουρος ότι μια από τις ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι ποια είναι η θέση τους σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ποια είναι τα επιχειρήματα τους για την παραμονή των Γλυπτών στο Λονδίνο.

«Αλαζονική η στάση του μουσείου»

Ξεκάθαρα, τα γεγονότα που παρακολουθούμε, έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται, πιστεύω, η αλαζονική στάση του Μουσείου, έχει μια σχεδόν αποικιακή θέση, υπό την έννοια πώς ισχυρίζεται ότι τα αντικείμενα που έχουν παρθεί από διάφορα μέρη του κόσμου είναι ασφαλέστερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ξεκάθαρα, αυτό τώρα, μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αλλά δεν αλλάζει τα συνολικά επιχειρήματα και τους περιορισμούς που υπάρχουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Βλάπτει την εικόνα και την αντίληψη που υπάρχει για το Μουσείο, αφαιρεί την αλαζονεία, αλλά τα βασικά επιχειρήματα, παραμένουν ως είχαν».

«Ο Σούνακ δεν θα νιώθει αυτοπεποίθηση να κάνει συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών»

Ο καθηγητής συμπλήρωσε τα εξής: «Αναπόφευκτα, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου, για να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εδώ στη Βρετανία έχουμε δει αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου που ισχυρίζονται ότι η θέση της Αθήνας είναι καιροσκοπική, για να ενισχύσει τη θέση της μέσω του σκανδάλου. Ναι, αλλά με αιτιολόγηση. Ξεκάθαρα, το σκάνδαλο ζημιώνει τη θέση του Μουσείου. Επηρεάζει την άμεση προοπτική; Όχι. Πιστεύω ότι η εγχώρια πολιτική για τα Γλυπτά, εδώ στη Βρετανία, κοιτάζει προς τις εκλογές. Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024 και πιστεύω ότι η νυν κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δεν θα νιώθει τόση αυτοπεποίθηση ώστε να κάνει μια συμφωνία με την Αθήνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πριν γίνουν εκλογές, σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπου η κυβέρνηση είναι αδύναμη και μη δημοφιλής. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει μια συμφωνία».

«Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν μετά τις εκλογές και με μια νέα κυβέρνηση, που θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε αυτό το θέμα. Προφανώς το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου δεν επηρεάζει μόνο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά επηρεάζει την παραμονή στο Μουσείο αντικειμένων από πολλά μέρη του κόσμου. Και επηρεάζει το αφήγημα του Μουσείου ότι εδώ τα τεχνουργήματα είναι ασφαλέστερα εδώ στο Λονδίνο» καταλήγει ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Μάχη» στον Έβρο, διπλάσιοι τώρα οι μετανάστες

Νέες ταυτότητες: Τεράστιες λίστες αναμονής στη Θεσσαλονίκη – Οι αρνητές επικαλούνται ακόμη και τον Άγιο Παΐσιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης