Τραγωδία στο Γιοχάνεσμπουργκ με 74 νεκρούς σε πυρκαγιά - Έμεναν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο σε άθλιες συνθήκες

Τραγωδία στο Γιοχάνεσμπουργκ με 74 νεκρούς σε πυρκαγιά - Έμεναν σε εγκαταλελειμμένο κτήριο σε άθλιες συνθήκες

Η πυρκαγιά σε πενταώροφο οικοδομικό τετράγωνο φέρνει στο προσκήνιο την επικίνδυνη κατάσταση των "κατειλημμένων" κτιρίων της πόλης που καταλαμβάνονται από μετανάστες

notios-afriki-fotia-1
Επιζώντες της πολύνεκρης πυρκαγιάς σε κτήριο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, δήλωσαν ότι πήδηξαν από τα παράθυρα για να σωθούν από τις φλόγες, γεννώντας ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ακατάλληλων κατοικιών που φιλοξενούν φτωχούς μετανάστες στην πόλη.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 74 την Πέμπτη το απόγευμα, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλοί ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονταν για τραυματισμούς σε νοσοκομεία της πόλης. Οι διασώστες αναζητούσαν για ώρες πάνω από έναν όροφο του πολυώροφου κτιρίου στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ τυχόν επιζώντες. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από τον καπνό και όλα τα παράθυρα είχαν σπάσει, κάποια από τις φλόγες και άλλα από τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούσαν να πηδήξουν για να σωθούν.



Κλείσιμο
Εκτιμάται ότι περίπου 400 άνθρωποι ζούσαν στο κτήριο, συμπεριλαμβανομένων φτωχών μεταναστών και αιτούντων άσυλο, κυρίως από το Μαλάουι, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε, καθώς και ορισμένων Νοτιοαφρικανών. Την Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν πίσω από τις γραμμές της αστυνομίας, ελπίζοντας να λάβουν πληροφορίες για φίλους και μέλη της οικογένειας που ζούσαν στο κτίριο. "Δεν έχουν πει τίποτα", δήλωσε η Mpathu Motani η οποία περίμενε νέα για την αδελφή της. "Αισθανόμαστε πολύ άσχημα".



Ο Ομάρ Αραφάτ, από το Μαλάουι, ο οποίος ζούσε στο κτίριο, δήλωσε ότι ξύπνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα από δυνατούς κρότους και κραυγές "φωτιά, φωτιά". Έτρεξε προς την μπροστινή πόρτα του κτιρίου, αλλά ο δρόμος του εμποδίστηκε από τις φλόγες. Χωρίς άλλη διέξοδο διαφυγής έσπασε ένα παράθυρο στο δωμάτιό του στον τρίτο όροφο και πήδηξε. Είπε ότι δεν θυμάται τίποτε άλλο. "Ήμουν εκτός για τρεις ώρες", είπε. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του ήταν περικυκλωμένος από πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα. Υπήρχαν δεκάδες πτώματα στο δρόμο γύρω του. "Όταν σηκώθηκα, σκέφτηκα, “πού είναι η αδελφή μου”".



Η Τζόις Άνταμ, αδελφή του Αραφάτ που ζούσε στο κτίριο και δεν είχε βρεθεί ακόμη περιγράφει πώς πέταξε την δίχρονη κόρη της από το παράθυρο και την έπιασαν άνθρωποι στο έδαφος. Ο Musa, ένας καταστηματάρχης από την Τανζανία, είπε επίσης ότι πήδηξε από τον τρίτο όροφο. Με κάποιο τρόπο, γλίτωσε τον τραυματισμό. Ο αδελφός του, Said, ήταν λιγότερο τυχερός, έσπασε την πλάτη του κατά την πρόσκρουση και πέθανε λίγο αργότερα.

"Πρόκειται για μια τραγωδία ανυπολόγιστων διαστάσεων", δήλωσε ο Mmusi Maimane, ηγέτης του κόμματος Build One South Africa. Είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κτίριο δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν επιτραπεί να γίνουν τόσο άσχημες. "Είναι σύμπτωμα της επιβολής του νόμου στην πόλη που έχει σχεδόν καταρρεύσει".



Ο Dumisani Baleni, επαρχιακός εκπρόσωπος του κόμματος Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας, που επίσης μίλησε στο σημείο, δήλωσε: "Αυτό το κτίριο είχε επισημανθεί ως μη ασφαλές για τους κατοίκους". Το κόμμα του συμμετέχει επί του παρόντος στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της πόλης.

Το κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της ερειπωμένης κεντρικής επιχειρηματικής συνοικίας του Γιοχάνεσμπουργκ και είναι ένα από τα εκατοντάδες παράνομα "κατειλημμένα" που λαμβάνουν ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες. Ανήκει στην πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά ο δήμος δεν ανέλαβε ενεργό ρόλο στη διαχείριση ή τη συντήρηση του κτιρίου. Αντ' αυτού, σύμφωνα με τους κατοίκους που μίλησαν στον Guardian, το ενοίκιο καταβαλλόταν σε ένα συνδικάτο που ήλεγχε το κτίριο. Τα δωμάτια κόστιζαν περίπου 1.000 R1 (42 λίρες Αγγλίας) το μήνα.



Ειδήσεις σήμερα:

Τα... μυστήρια της Μόσχας - Ο Πούτιν «εξαφάνισε» 45 ολιγάρχες από την αρχή του πολέμου

ΗΠΑ: Η 38χρονη που συνελήφθη για βιασμό 15χρονων διδύμων είχε κάνει ανάρτηση στο TikTok για τα... «red flag» της

Βίντεο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο στο Νέο Φάληρο χτυπά την 30χρονη κοπέλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης