Αυστραλία: Παγοθραυστικό και δύο ελικόπτερα διέσωσαν τον ασθενή Αυστραλό ερευνητή από την Ανταρκτική

Απομακρύνθηκε σήμερα από την Ανταρκτική ο Αυστραλός ασθενής που βρισκόταν στο ερευνητικό κέντρο Κέισι

Παγοθραυστικό επιστράτευσε η Αυστραλία, προκειμένου να διασώσει έναν ερευνητή της που παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας από το απομακρυσμένο φυλάκιο Κέισι στην Ανταρκτική.

Η αποστολή απομάκρυνσής του στέφθηκε σήμερα με επιτυχία και, εκτός από το παγοθραυστικό, συνέδραμαν δύο ελικόπτερα για την μεταφορά του ασθενούς, όπως αναφέρουν το BBC και το CNN.

Το παγοθραυστικό «RSV Nuyina» αναχώρησε από την Τασμανία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε το Αυστραλιανό Ανταρκτικό Πρόγραμμα (AAP).



Η εναέρια διάσωση αποκλείστηκε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών

Ο Αυστραλός ερευνητής χρειάζεται ειδική θεραπεία, όπως αναφέρει το πρόγραμμα AAP σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του.

Ο ερευνητικός σταθμός Κέισι απέχει 3.443 χιλιόμετρα από το Χόμπαρτ της Τασμανίας και είναι ένας από τους τρεις μόνιμους σταθμούς της Ανταρκτικής που διαχειρίζεται το πρόγραμμα «AAP».

Το παγοθραυστικό είχε καταπλεύσει περισσότερα από 3 χιλιάδες χιλιόμετρα για να προσεγγίσει το ερευνητικό κέντρο.

Χθες, οι ειδικοί έκριναν ότι βρισκόταν αρκετά κοντά στον ερευνητικό σταθμό Κέισι, ώστε να αναπτυχθεί η ειδική ομάδα διάσωσης που μετέβη στο φυλάκιο με δύο ελικόπτερα.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου της αποστολής διάσωσης, το παγοθραυστικό αναμένεται να φτάσει πίσω στην πόλη Χόμπαρτ την επόμενη εβδομάδα.

Η Αυστραλία απαιτεί από όλους τους ερευνητές που μεταβαίνουν στην Ανταρκτική να υποβάλλονται σε μακροχρόνιες ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους.



Οι εκκενώσεις από μια από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη είναι συχνά πολύπλοκες, δαπανηρές, γεμάτες κινδύνους και μπορεί να απαιτούν τη συνδρομή διεθνών εταίρων, όπως αναφέρει το BBC.

Το παγοθραυστικό «RSV Nuyina», η κατασκευή του οποίου κόστισε 342 εκατομμύρια δολάρια έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβους, δηλαδή περίπου 29 χιλιόμετρα την ώρα, το οποίο σημαίνει ταξίδι αρκετών ημερών.

Η εκκένωση από αέρος ήταν αδύνατη καθώς το πιο κοντινό αεροδρόμιο διαθέτει διάδρομο απογείωσης από πάγο και είναι συχνά άχρηστο κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Ο διάδρομος θα χρειαζόταν προετοιμασία εβδομάδων για να χρησιμοποιηθεί, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο γρήγορη η αποστολή του παγοθραυστικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία τέτοια εκκένωση

Έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες μεταφορές ασθενών επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα στην Ανταρκτική.

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι περιορισμένες στον ερευνητικό σταθμό Κέισι όπου ζουν 20 άνθρωποι τους χειμερινούς μήνες.

Η Αυστραλία απαιτεί από όλους τους ερευνητές που μεταβαίνουν στην Ανταρκτική να υποβάλλονται σε μακροχρόνιες ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Αυστραλία ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Κίνας για την απομάκρυνση ενός εξερευνητή.

Νωρίτερα το ίδιο έτος, ένα αυστραλιανό Airbus A319 στάλθηκε στο σταθμό ΜακΜούρντο για να μεταφέρει έναν Αμερικανό που δεν αισθανόταν καλά.


Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με έναν 23χρονο νεκρό στην Πέτρου Ράλλη - Η μοτοσικλέτα του «καρφώθηκε» σε φορτηγό

Σε αποδρομή οι «Σπαρτιάτες» - Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση του κόμματος

Αλήθειες και ψέματα για τον Stefanos: Η Goldman Sachs, η αποζημίωση των $7,5 εκατ. και ο εξωδικαστικός του πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr