Ανάλυση Bild για το μεταναστευτικό: «Η Ευρώπη έχει χάσει τον έλεγχο στη Λαμπεντούζα;»

Η εισροή των μεταναστών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Τζόρτζια Μελόνι είδαν από κοντά χθες την εκρηκτική κατάσταση στο νησί

«Η Ευρώπη έχει χάσει τον έλεγχο στη Λαμπεντούζα;»: Αυτό διερωτάται σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Bild», με αφορμή την επίσκεψη της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στο ιταλικό νησί που «βουλιάζει» από παράνομες μετανάστες και πρόσφυγες.

Την ώρα που η Ούρσουλα επισκέπτεται το hotspot της προσφυγικής κρίσης, η εισροή των μεταναστών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι ασφυκτικά γεμάτα με τους κατοίκους να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους καθώς αποτελούν εδώ και καιρό μειοψηφία, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν όπως και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι ,πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Fratelli d'Italia», είδαν χθες από κοντά την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

«Και οι δύο είχαν διαπραγματευτεί πρόσφατα ένα “σύμφωνο μετανάστευσης” της ΕΕ με την Τυνησία. Αλλά είναι εντελώς αναποτελεσματικό - σχεδόν όλα τα σκάφη αποπλέουν από τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Χάνουμε τον έλεγχο;

Η αλήθεια είναι ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν έχουν καταρτίσει ένα «Plan B» αφού βασίστηκαν στην τυνησιακή πλευρά για να φρενάρει την παράνομη διακίνηση μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες, η επικεφαλής της Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων που, μεταξύ άλλων, υπόσχεται καλύτερη εκπαίδευση για την ακτοφυλακή της Τυνησίας και υποστήριξη από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ «Frontex». Αυτές όμως οι κινήσεις δεν είναι βραχυπρόθεσμες, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Πόσοι μετανάστες καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα;

Αυτό εξαρτάται από τον καιρό και τα κύματα, σχολιάζουν οι εμπειρογνώμονες. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη, έφθασαν στο ιταλικό νησί 4.829 μετανάστες ενώ το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.037. Κάποια στιγμή υπήρξε και θαλάσσιο... μποτιλιάρισμα: 35 βάρκες σε διάρκεια 30 λεπτών.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο αρχηγός του κόμματος όπως επίσης και βουλευτής του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών «CSU» θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου οφείλει να πράξει το καθήκον της.

Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα «BILD», ο Βέμπερ τόνισε: «Η Τυνησία είναι η τελευταία δοκιμασία για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Χρειαζόμαστε τη συμφωνία και ο Καγκελάριος Σολτς πρέπει επιτέλους να την υποστηρίξει πλήρως. Τα υψηλά νούμερα των μεταναστών πρέπει να μειωθούν και γρήγορα. Δεν είναι πρόβλημα των χωρών της νότιας ΕΕ, αλλά όλων. Ειδικά της Γερμανίας», πρόσθεσε ο Βέμπερ.

Από πού προέρχονται οι πρόσφυγες;

Ο δημοσιογράφος της BILD, Tιλ Μπίρμαν που βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες στη Λαμπεντούζα, σκιαγραφεί την κατάσταση :

«Σχεδόν το 80% των μεταναστών προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική, νότια της Σαχάρας, δηλαδή από χώρες όπως Μπουρκίνα-Φάσο, Γκάμπια, Γουινέα-Μπισάου, Καμερούν και Σουδάν. Το 20% είναι Τυνήσιοι, και λιγότεροι πολίτες από τη Συρία.

Ποιο είναι το ποσοστό των ανδρών;

Περίπου το 90% είναι άνδρες και λίγα γυναικόπαιδα επιχειρούν το ταξίδι.

Γιατί έρχονται τόσοι πολλοί άντρες;

Τους στέλνουν οι οικογένειές τους και οι κοινότητες των χωριών για να βγάλουν χρήματα στην Ευρώπη. Το ταξίδι στην έρημο και στη θάλασσα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μόνο όσοι είναι ανθεκτικοί στις κακουχίες, μπορούν να τα καταφέρουν.

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να πάνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες;

Οι περισσότεροι επιθυμούν να επισκεφθούν τη Γερμανία και την Ολλανδία καθώς έχουν ήδη εκεί συγγενείς ή φίλους. Ένα μικρό ποσοστό μεταναστών θέλει να μεταβεί στη Γαλλία.

Αν κάποιος θέλει να μείνει στην Ιταλία, μπορεί να του χορηγηθεί άσυλο;

Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων των προσφύγων δεν έχει καμία πιθανότητα - εξαιρούνται οι αιτούντες άσυλο από Σομαλία και Ερυθραία.

Ποιος κερδίζει χρήματα απ’ όλη την ιστορία;

Συμμορίες διακίνησης παράνομων μεταναστών με «επαφές» στην Ιταλία που, εάν τα καταφέρουν, λαμβάνουν επιπλέον μπόνους. Οι τιμές για μια θέση σε βάρκα κυμαίνονται από 300 έως και 1.500 ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα

Κασσελάκης VS Αχτσιόγλου: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Βούλιαξε η Θεσσαλία: Για 15 ημέρες γύρισαν πίσω στο 1870

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr