Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αναφορές για τουλάχιστον 25 νεκρούς από τις επιχειρήσεις των Αζέρων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αναφορές για τουλάχιστον 25 νεκρούς από τις επιχειρήσεις των Αζέρων

Εκκενώθηκαν οικισμοί - Με Παρίσι και Ουάσινγκτον μίλησε ο Πασινιάν -  Δεν τήρησε τις υποσχέσες του το Μπακού, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών - Προσπάθεια της Μοσχας να φέρει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύεων Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

nagorno_rumble

Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε απόψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, δύο από τα θύματα ήταν άμαχοι. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τη δήλωση δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε στην ανάρτησή του.



Την ίδια στιγμή, το Αζερμπαϊτζάν ζητά από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας. Παράλληλα η διοίκηση της προεδρίας δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συναντηθεί με εκπροσώπους των εθνοτικών Αρμενίων στο Γιεβλάχ εφόσον εκπληρώσουν «σειρά όρων». «Ωστόσο, για να σταματήσει η αντιτρομοκρατική επιχείρηση, οι παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί πρέπει να υψώσουν τη λευκή σημαία, να παραδοθούν όλα τα όπλα και να διαλυθεί το παράνομο καθεστώς», αναφέρει η προεδρική διοίκηση, προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ τόνισε πως η χώρα του θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών αρμενικής καταγωγής στο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν», τόνισε ο Χατζίεφ.



Ο Πασινιάν μίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στο πλαίσιο των αναταραχών στον θύλακα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πασινιάν, τη Ναζελί Μπαγντασαριάν, ο Πασινιάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισαν ότι είναι «απαράδεκτη» η προσφυγή στη βία και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθούν οι διεθνείς μηχανισμοί αποκλιμάκωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Καύκασο.



Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Νωρίτερα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, η Μπέρμποκ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει να μην προσφύγει σε στρατιωτικά μέτρα και προέτρεψε το Μπακού να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η υπόσχεση του Μπακού να απόσχει από στρατιωτικές ενέργειες δεν τηρήθηκε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις», είπε η Μπέρμποκ.



Η Ρωσία προσπαθεί να «πείσει» την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο. «Το βασικό είναι να πείσουμε το Γερεβάν και το Μπακού να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να «αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.


Ειδήσεις σήμερα

Ερντογάν κατά Μενέντεζ με θετικά σχόλια για την Ελλάδα: «Μας συνδέει αρχαία φιλία» με την Αθήνα

Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο Τούρκοι που πέταξαν drone πάνω από τη βάση του Ναυτικού στον Πόρο

Έπεσαν οι υπογραφές για την ανακατασκευή των Επειγόντων του Θριάσιου Νοσοκομείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης