ΟΗΕ: «Χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία» η καταπίεση στη Ρωσία, αναφέρει έκθεση

«Τεράστια η καταπίεση» που ασκεί η Μόσχα στους επικριτές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών, Μαριάνα Κατζάροβα 

Η καταπίεση στη Ρωσία έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία την περασμένη χρονιά, φθάνοντας σε «επίπεδο χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», προειδοποίησε σήμερα ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

«Το επίπεδο καταπίεσης σε βάρος των ανεξάρτητων μέσων της κοινωνίας των πολιτών, και πιο γενικά σε βάρος κάθε ανθρώπου με αντίθετη φωνή… είναι χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε η Μαριάνα Κατζάροβα σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της πρώτης της έκθεσης, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των δικαιωμάτων στη Ρωσία αναφέρθηκε στην «τεράστια καταπίεση» που ασκεί η Μόσχα στους επικριτές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Η ίδια πρόσθεσε ότι η «καταπίεση είναι πολύ επιτηδευμένη» με νέους νόμους να παρουσιάζονται πρακτικά κάθε εβδομάδα για να «φιμωθεί» κάθε μορφή επίκρισης ή διαφωνίας.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό», τόνισε η ίδια.

Σκοτεινοί καιροί

Η σημερινή κατάσταση στη Ρωσία δεν είναι ακόμα συγκρίσιμη με το επίπεδο καταπίεσης κατά τη σταλινική εποχή στη Σοβιετική Ένωση, όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν σε στρατόπεδα Γκουλάγκ, δήλωσε η ίδια.

«Αλλά σήμερα είναι ευκαιρία… να μην αφήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία να επιδεινωθεί έως ότου φθάσει το επίπεδο της σταλινικής καταπίεσης», δήλωσε η αξιωματούχος, κάνοντας έκκληση για διεθνή δράση.

Η Μαριάνα Κατζάροβα ορίστηκε τον Απρίλιο πρώτη ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Ρωσία, μια από τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία αρνήθηκε να της δώσει πρόσβαση στο έδαφός της, ακόμα και να αναγνωρίσει την αποστολή της, και δεν έλαβε μέρος σε καμία συζήτηση αυτή την εβδομάδα για την έκθεσή της στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αποστολή της Κατζάροβα θα λήξει τον επόμενο μήνα αν το Συμβούλιο δεν ταχθεί υπέρ ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράτασή της, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Μόσχα.

Η Κατζάροβα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αποστολή παρακολούθησης, κυρίως αφού η Ρωσία έχει πρακτικά διακόψει όλους τους διαύλους που επιτρέπουν να γίνεται γνωστή η κατάσταση στη χώρα.

Η αποστολή, δήλωσε η ίδια, είναι «μια γέφυρα προς τον ρωσικό λαό». «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί, κυρίως τώρα, σε σκοτεινούς καιρούς για τα δικαιώματα του ανθρώπου» στη Ρωσία.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Λάχλαν Μέρντοχ: Ποιος είναι ο πρωτότοκος γιος του Ρούπερτ, που αναλαμβάνει τα ηνία στη μιντιακή αυτοκρατορία του πατέρα του

Κατηγορίες για διαφθορά απαγγέλθηκαν στον Ρόμπερτ Μενέντεζ από Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης

Κατάθεση «βόμβα» στη δίκη Πισπιρίγκου: «Οι ουσίες στο αίμα της Τζωρτζίνας οφείλονται σε ιατρογενείς χειρισμούς» είπε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr