Δυναστεία Μέρντοχ: Πώς ο «άσωτος υιός» Λόκλαν πήρε το στέμμα

Η σύγχρονη εκδοχή του Κάιν και του Αβελ στα πρόσωπα των δύο μεγαλύτερων γιων του 92χρονου Αυστραλού μεγιστάνα σε μία οικογενειακή ιστορία που γράφτηκε με φόντο έριδες, παιχνίδια εξουσίας και μία περιουσία $17,2 δισ. 

Στα 92 χρόνια του στη Γη ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιος 17,2 δισ. δολαρίων, αρκετό όχι μόνο για να θρέψει αλλά και για να ικανοποιήσει τη μεγεθυμένη από την καλοζωισμένη ανατροφή τους ματαιοδοξία των έξι παιδιών του και να ζήσει απειράριθμες γενιές της φαμίλιας που θα ακολουθήσουν. Κι όμως, παρά το δυσθεώρητο της περιουσίας του, η οποία τον κατατάσσει στην 99η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», τα λεφτά δεν είναι ούτε το σημαντικότερο επίτευγμα, ούτε το μεγαλύτερο ανδραγάθημά του.

Ο Αυστραλός μεγιστάνας που την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το τιμόνι των εταιρειών News Corp. (βλ. εφημερίδες «The Times», «Sun», «New York Post» και «Wall Street Journal») και Fox Corp. κυρίως πέτυχε να αποκτήσει ισχύ. Και επιδραστικότητα. Αληθινή επιδραστικότητα, όχι από εκείνη που καμώνεται πια πως κατέχει ο κάθε πικραμένος.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι στις αρχές του νέου millennium ο Αυστραλός, που από το 1981 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τηλεοπτικού δικτύου στις ΗΠΑ, κατείχε περί τις 800 εταιρείες media -ανάμεσά τους ο εκδοτικός κολοσσός Harper Collins και το κινηματογραφικό στούντιο 21st Century Fox που το 2019 εξαγοράστηκε από την Disney- σε 50 χώρες. Κάποτε ο κόσμος διαφεντευόταν από αυτοκράτορες. Μετά ήρθε ο Ρούπερτ Μέρντοχ.

Παιχνίδια εξουσίας

Για να αποκτήσει κανείς έστω μια μικρή υποψία της δύναμης που κατέχει ο συχνά χαρακτηρισμένος (όχι άδικα, ατεκμηρίωτα ή αυθαίρετα) από τους τιμητές, τους αντιπάλους του και τον Τζο Μπάιντεν ως «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο» φτάνει να ανακαλέσει κάποιες μόνο από τις πιο καίριες παρεμβάσεις του στον τρόπο που δουλεύει ο κόσμος. Ο Μέρντοχ είναι ο άνθρωπος που παρέδωσε το αμερικανικό δίκτυο FOX στον Ντόναλντ Τραμπ, με όχημα το οποίο προπαγάνδισε τις «ψεκασμένες» απόψεις του τόσο δραστικά και αποτελεσματικά ώστε να κατακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ τo 2016.

Είναι όμως κι εκείνος που μέσω της βρετανικής εφημερίδας «Sun» υποδαύλισε το Brexit, οδηγώντας έκτοτε τη Μεγάλη Βρετανία σε μια περιδίνηση δίχως τέλος όπως φαίνεται. Είναι επίσης ο ίδιος άνθρωπος που λέγεται πως χειρίζεται τους Αυστραλούς πρωθυπουργούς ως άλλος επιδέξιος μαριονετίστας -συχνά χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα αφού παίζει εντός έδρας- και μέσω της επιρροής του πίεσε και κέρδισε την απόσυρση του τέλους άνθρακα από τη χώρα.

Τέλος, είναι εκείνος που καθοδήγησε τη συνήθως νηφάλια βασίλισσα Ελισάβετ στον δρόμο της οργής, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκαλύφθηκε πως δημοσιογράφοι του οργανισμού του υπέκλεπταν συνομιλίες της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αλήστου μνήμης ομολογία του σημερινού βασιλιά Καρόλου πως θα ήθελε να είναι είδος γυναικείας υγιεινής για να βρίσκεται διαρκώς μέσα στο σώμα της τότε ερωμένης του Καμίλα.

Λένε -και οι πράξεις του προφανώς το προσυπογράφουν- πως ο Ρούπερτ Μέρντοχ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Με την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, παρότι η υγεία και η φυσική κατάστασή του παραμένουν καλές, με δεδομένο πάντα πως βαδίζει ολοταχώς προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, και να κρατήσει για τον εαυτό του τη μάλλον διακοσμητική θέση του προέδρου των δύο εταιρειών πολλοί θεώρησαν πως ο αυτοδημιούργητος Αυστραλός κροίσος βάζει τελεία και παύλα στο δράμα της διαδοχής του, το οποίο είναι ηλίου φαεινότερο πως ενέπνευσε και τροφοδότησε την τηλεοπτική σειρά «Succession».

Και ολοκληρώνει μια αμφιλεγόμενη αλλά ουρανομήκη καριέρα που ξεκίνησε το 1952, όταν σε ηλικία 21 ετών κληρονόμησε από τον ανταποκριτή πολέμου πατέρα του τη μικρού βεληνεκούς τοπική εφημερίδα «The News» της Αδελαΐδας. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο γερόλυκος των media απλώς εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο οικογενειακής έριδας ανάμεσα στους δύο γιους του, τον 52χρονο Λόκλαν και τον 50χρονο Τζέιμς, επιλέγοντας ως διάδοχό του τον πρώτο, ο οποίος παρεμπιπτόντως με τη θητεία του στο FΟΧ ΝEWS έχει αποδειχτεί άξιο τέκνο του πατέρα του, μετατρέποντας μεθοδικά και με συνέπεια το αμερικανικό δίκτυο σε φωλιά ακραίων, σκληροπυρηνικά συντηρητικών, συχνά «ψεκασμένων» απόψεων. Τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της οικογένειας Μέρντοχ δεν είναι ακριβώς στο θερμότερο σημείο τους με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο γάμος του Ρούπερτ Μέρντοχ με την ηθοποιό -μοντέλο Τζέρι Χολ είχε διάρκεια 6 χρόνων και αιφνίδιο τέλος, για το οποίο μάλιστα λέγεται πως η ίδια ενημερώθηκε με email

Νέες μπίζνες

Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως ο πατριάρχης της οικογένειας δεν αποφάσισε ξαφνικά να τακτοποιήσει τα κληρονομικά του, αλλά έδωσε το χρίσμα στον Λόκλαν με απώτερο επιχειρηματικό σκοπό. Δηλαδή να ολοκληρώσει τη συγχώνευση των δύο μιντιακών μεγαθηρίων, η οποία έχει ναυαγήσει στο παρελθόν. Αλλωστε ακόμα και όταν ο Ρούπερτ Μέρντοχ βρέθηκε να κοιτάζεται κατάματα με τον θάνατο, προτιμούσε να χειραγωγεί τα τέκνα του από το να ξεδιαλύνει τι θα συμβεί στην περίπτωση που εκείνος εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Μια τέτοια στιγμή που περιγράφει τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί ο Αυστραλός κροίσος έζησε η οικογένεια τον Ιανουάριο του 2018, όταν εκείνος βρέθηκε, κατά το κοινώς λεγόμενο, στου Χάρου τα δόντια.

Στη διάρκεια του παραθερισμού του στην Καραϊβική μαζί με την τότε σύζυγό του Τζέρι Χολ, σχεδόν ενσάρκωσε τη λαϊκή θυμοσοφία που θέλει τον συνδυασμό του πεσίματος και του υπέργηρου ανθρώπου να αποδεικνύεται ενίοτε θανατηφόρος. Ενώ τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να πάει λάθος στο super yacht με το ελληνοπρεπές όνομα «Sarissa», το οποίο του είχε παραχωρήσει ο Λόκλαν για τις διακοπές του, ο πανίσχυρος και αναμφίβολα δαιμόνιος άνδρας γλίστρησε και έπεσε στη διαδρομή του προς το μπάνιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσηλευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για αιμάτωμα στη σπονδυλική στήλη. Η Χολ, με την οποία χώρισαν έπειτα από έξι χρόνια γάμου το 2022, ειδοποίησε τότε έντρομη τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του Μέρντοχ να προστρέξουν τον πατέρα τους.

Το έκαναν, τρέφοντας μάλλον ενδόμυχα την προσδοκία πως ο τραυματισμός του θα κινητοποιούσε τη διαδικασία της διαδοχής και θα ξεκαθάριζε το τοπίο. Εις μάτην όμως. Λίγες εβδομάδες αργότερα είδαν το οικογενειακό δράμα στο οποίο πρωταγωνιστούν από την πρώτη νιότη τους να συνεχίζεται.

Ο Μέρντοχ έχει κάνει τρεις γάμους και έχει αποκτήσει συνολικά έξι παιδιά. Την Προύντενς, η οποία είναι μεν υψηλόβαθμο στέλεχος των εταιρειών του πατέρα της αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από την ενδοοικογενειακή έριδα, από τον πρώτο γάμο του με την αεροσυνοδό και μοντέλο Πατρίσια Μπούκερ, την Ελίζαμπεθ, τον Λόκλαν και τον Τζέιμς από το δεύτερο γάμο του με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Αννα Μαν, και τις Γκρέις και Κλόε από τον τρίτο γάμο του με την κατά 37 χρόνια νεότερή του Γουέντι Ντενγκ, την οποία παντρεύτηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έκδοση του δεύτερου διαζυγίου του στο κατάστρωμα του περίφημου σκάφους του με το καθόλου διακριτικό όνομα «Morning Glory».

Η σχέση και ο γάμος του με την Κινέζα επιχειρηματία υπήρξε στην πραγματικότητα το μόνο σημείο στο οποίο ο Κάιν και ο Αβελ της οικογένειας Μέρντοχ, δηλαδή ο Λόκλαν και ο Τζέιμς, βρίσκονταν σε συμφωνία. Αμφότεροι εναντιώνονταν στη σχέση και κατόπιν στον γάμο του ήδη τότε υπέργηρου πατέρα τους, θεωρούσαν πως τα κίνητρα της Ντενγκ ήταν ωφελιμιστικά και οικονομικά, ενώ δεν απέρριπταν την ιδιαίτερα διαδεδομένη τότε θεωρία πως στην πραγματικότητα το κορίτσι του πατέρα τους ήταν κατάσκοπος των Κινέζων. Φυσικά, ο Ρούπερτ έκανε και τότε του κεφαλιού του.

Κατά τα άλλα, τα δύο αδέλφια που ανδρώθηκαν και γαλουχήθηκαν στα πούπουλα μεν, παρακολουθώντας τον πατέρα τους δε να κινεί τα νήματα της μιντιακής αυτοκρατορίας τους από το τραπέζι όπου έπαιρναν πρωινό στο πατρικό σπίτι τους στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, έμαθαν από μικρή ηλικία να ανταγωνίζονται μέχρις εσχάτων για την εύνοιά του. Και μολονότι ο Μέρντοχ έχει πει πολλάκις πως αγαπά το ίδιο όλα του τα παιδιά, η αλήθεια είναι πως ο Λόκλαν, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως εικόνα και ομοίωση του πατέρα του αλλά με πιο δεξιές και ακραίες πεποιθήσεις, είχε πάντα το προβάδισμα.
Mε την τρίτη σύζυγό του, Γουέντι, για την οποία υπήρξαν θεωρίες πως στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοπος των Κινέζων

Φυσικός διάδοχος

Στα 22 του χρόνια, αφού τελείωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία στο Πρίνστον, ο 52χρονος σήμερα επικεφαλής του ομίλου μπήκε στα γρανάζια της οικογενειακής επιχείρησης. Ξεκίνησε από τα χαμηλά, δηλαδή από γενικός διευθυντής των εφημερίδων του Μέρντοχ στην Αυστραλία, για να φτάσει τις αρχές των 00s να θεωρείται ο φυσικός διάδοχος του πατέρα του. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν οι άλλοι - και κυρίως ο ίδιος. Τα χρόνια του στο FOX ήταν γεμάτα από αμφισβήτηση, στραβά βλέμματα και τη διαδεδομένη πεποίθηση πως έλυνε και έδενε όχι λόγω ταλέντου ή προσόντων, αλλά γιατί τύγχανε να είναι γιος του πατέρα του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ρούπερτ αναδείχτηκε σε έναν από τους θερμότερους αμφισβητίες του ως τότε εκλεκτού υιού του, υποστηρίζοντας μάλιστα τον άλλοτε πανίσχυρο συνιδρυτή του δικτύου FOX Ρότζερ Aϊλς στις μεταξύ τους διαφωνίες. Ο Λόκλαν δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Συγκεκριμένα επέλεξε τον δρόμο της φυγής στην Αυστραλία και της αποστασιοποίησης από τις επιχειρήσεις του πατέρα του. Οχι όμως από την περιουσία του, αφού με μαγιά τα 100 εκατ. δολάρια που έλαβε από το οικογενειακό ταμείο ασχολήθηκε -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- με τις επενδύσεις.

Η άτακτη φυγή του Λόκλαν έφερε τη μετεωρική άνοδο του 50χρονου σήμερα αδελφού του Τζέιμς στην ιεραρχία του FOX. Ο Τζέιμς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ευοδώσει την επιλογή του Ρούπερτ Μέρντοχ. Θεωρείται ο άνθρωπος που προσπάθησε να εκσυγχρονίσει το δίκτυο, σύναψε επικερδείς συμφωνίες για τον όμιλο, έζησε για μεγάλο διάστημα μεταξύ ΗΠΑ και Ασίας προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα και τις επιχειρήσεις της οικογένειας στην αγορά της Ανατολής.

Eνας από τους κεντρικούς στόχους του μάλιστα ήταν να φιλελευθεροποιήσει το FΟΧ, απαλλάσσοντάς το από τη σκόνη του συντηρητισμού. Παρεμπιπτόντως, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η φήμη πως ο Τζέιμς Μέρντοχ υπήρξε βασικός χρηματοδότης της προεδρικής καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν, η οποία, αν και ανεπιβεβαίωτη, του πρόσφερε αυτοδίκαια τον ρόλο του μαύρου προβάτου της φαμίλιας. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο μικρότερος γιος του Μέρντοχ έχει κάθε λόγο να κάνει το αντίθετο από εκείνο που θεωρητικά θα επιθυμούσε ο πατέρας του.

Το 2015 ο πατριάρχης της οικογένειας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες πίσω στο FOX τον άσωτο Λόκλαν, υποβαθμίζοντας τον Τζέιμς και προφανώς καταρρακώνοντάς τον. Μάλιστα, δεν ήταν ο ίδιος ο Ρούπερτ Μέρντοχ που τον ενημέρωσε για την αλλαγή σκυτάλης στον όμιλο και τον υποβιβασμό του, αλλά ανέθεσε στον Λόκλαν την αποστολή.

Τελικά, σε μια σπάνια κρίση ενσυναίσθησης και αφού ο Τζέιμς ήταν αποφασισμένος να εγκαταλείψει την εταιρεία, δημιουργώντας ένα σκάνδαλο από εκείνα που τα μέσα του Μέρντοχ τρελαίνονται να αναδεικνύουν αρκεί πρωταγωνιστές να μην είναι τα μέλη της οικογένειας, ο πατριάρχης Ρούπερτ χρύσωσε το χάπι της ταπείνωσης και έδωσε τα ηνία της 21st Century Fox από κοινού στα δύο αδέλφια. Για να είναι μάλιστα ακριβοδίκαιος, όρισε τους μισθούς αμφότερων στα 20 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Φαινομενικά το σχήμα λειτούργησε μέχρι τη μεταπώληση του χολιγουντιανού στούντιο στην Disney το 2019.

Στην πραγματικότητα οι διαγκωνισμοί συνεχίζονταν ανάμεσα στους δύο αδελφούς και κορυφώθηκαν το 2020, όταν πια ο Τζέιμς ανακοίνωσε την παραίτησή του από τις τάξεις του πατρογονικού ομίλου, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία του για τις πρακτικές και τη στρατηγική του FOX. Τρία χρόνια μετά, με τον αδελφό του παντοδύναμο και με τη βούλα του πατέρα τους, ο αναθεωρητής Τζέιμς δεν έχει μάλλον πολλά να περιμένει από την πατρική επιχείρηση που εξακολουθεί να επηρεάζει και συχνά να ορίζει τον κόσμο.

Ωστόσο, με τον 92χρονο Ρούπερτ Μέρντοχ κοτσονάτο και ακμαίο -μόλις πρόσφατα ήρθε στο φως η νέα σχέση του με την 66χρονη Eλενα Ζούκοβα, μοριακή βιολόγο και μητέρα της Ντάσα Ζούκοβα, της συζύγου του Σταύρου Νιάρχου του νεότερου- ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το τι σου ξημερώνει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Getty images / Ideal image, AFP / Visual Hellas

Ειδήσεις σήμερα:

«Ασπίδα» για το Πολεμικό Ναυτικό η φρεγάτα «Κίμων» - Καθελκύστηκε στη Γαλλία η πρώτη ελληνική Belharra

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε αριθμούς: Πόσες γυναίκες διεκδικούν τη δημαρχία... πόσοι υποψήφιοι «αγγίζουν» τα 100!

«Μπλόκο» στους συστηματικούς κακοπληρωτές που αλλάζουν συνεχώς πάροχο

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr