Ισπανία - Μούρθια: Παρά την εντολή να κλείσουν, κανονικά λειτουργούσαν τα κλαμπ όπου κάηκαν 13 άνθρωποι

Ισπανία - Μούρθια: Παρά την εντολή να κλείσουν, κανονικά λειτουργούσαν τα κλαμπ όπου κάηκαν 13 άνθρωποι

Δεν έχει εξακριβωθεί αν οι αρμόδιοι επιθεωρητές είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τους χώρους προκειμένου να εφαρμόσουν τη εντολή για τερματισμό της λειτουργίας

murcia
Δύο νυχτερινά κέντρα που καταστράφηκαν από φονική φωτιά στην πόλη Μούρθια της Ισπανίας τα ξημερώματα της Κυριακής πριν από έναν χρόνο είχε βρεθεί ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια και είχε διαταχθεί τότε το κλείσιμό τους, δήλωσαν τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί είχε επιτραπεί στα κλαμπ να συνεχίσουν τη λειτουργία τους έπειτα από τη σύσταση.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στη φονικότερη εδώ και δεκαετίες φωτιά στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ πολλοί από τους νεκρούς ήταν από μια παρέα που γιόρταζε γενέθλια. Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τα πτώματα μόλις τριών από τα 13 θύματα.

Η φωτιά έπληξε τρία παρακείμενα νυχτερινά κέντρα στην Αταλάγιας, στα περίχωρα της πόλης, όμως δύο από αυτά, το Teatre και το Fonda Milagros, ήταν εκείνα που επλήγησαν περισσότερο.

Δείτε βίντεο:

Murcia: Deadly nightclub fire in Spain kills at least 13 - BBC News
Κλείσιμο


Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου πως το Teatre, το οποίο είχε άδεια λειτουργίας ως νυχτερινό κέντρο και κουζίνα από το 2008, είχε ζητήσει ειδική άδεια αφού οι εγκαταστάσεις του χωρίστηκαν στα δυο το 2019.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2022, ο δήμος εξέδωσε διαταγή παύσης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ο χωρισμός του κτιρίου απαιτούσε την υποβολή αίτησης ώστε να εκδοθεί μια εντελώς διαφορετική άδεια. Το Teatre κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε, και η εντολή να κλείσει εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Δείτε φωτογραφίες:

ispania-fotia
ispania-fotia1
ispania-fotia2


Εν τω μεταξύ, δημοτικός σύμβουλος παραδέχτηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν γνώριζαν πως τα νυχτερινά κέντρα παρέμεναν ανοικτά παρά την εντολή κλεισίματος. Επιπλέον δεν έχει εξακριβωθεί αν τοπικοί επιθεωρητές είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τους χώρους προκειμένου να εφαρμόσουν τη εντολή.

Όλα τα θύματα βρέθηκαν στο κλαμπ La Fonda, η οροφή του οποίου κατέρρευσε λόγω της έντασης της φωτιάς.

Ο δικηγόρος της La Fonda δήλωσε στους δημοσιογράφους πως κανείς δεν είχε ενημερώσει το κλαμπ ότι δεν είχε άδεια σε ισχύ. «Στην πραγματικότητα, πριν από έναν χρόνο, χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις ως αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης», πρόσθεσε.

Ο δήμος της Μούρθια θα συμμετάσχει στην αγωγή εναντίον του κλαμπ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αστυνομία δεν μπόρεσε ακόμη να μπει στο κτίριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του κινδύνου περαιτέρω κατάρρευσης του κτιρίου, δήλωσε ο δήμαρχος της Μούρθια, Χοσέ Μπαγιέστα, στη δημόσια τηλεόραση. Οι πυροσβέστες εργάζονται προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη δομή, πρόσθεσε.



Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος κερδίζει σε δήμους και περιφέρειες - Στόχος της κυβέρνησης οι 13+3 νίκες

Άλκης Δαυίδ: Χρόνια ήθελε να μου πάρει το σπίτι ο ξάδερφός μου ο Λεβέντης και με χτύπησε ύπουλα

Συνταξιούχοι Αυστραλοί πέρασαν σχεδόν 500 μέρες σε κρουαζιέρα γιατί ήταν... φθηνότερο από γηροκομείο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης