Κέβιν Μακάρθι: Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής

Κέβιν Μακάρθι: Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής

Θεωρείται αντάρτης από πολλούς ομοϊδεάτες του που ζητούν την άμεση καθαίρεσή του

Macrthi
Για πρώτη φορά, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ- στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κέβιν Μακάρθι δέχεται τόσες πολλές πισώλατες μαχαιριές από ομοϊδεάτες του. Ο Ρεπουμπλικανός Ματ Γκάετς ήταν ο πρώτος που άσκησε δριμεία κριτική στον Μακάρθι ζητώντας του να εγκαταλείψει άμεσα το αξίωμά του.

Απομάκρυση προέδρου από το 1910
Προχθές ο βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκάετς, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος μία κοινοβουλευτική διαδικασία για απομάκρυνση του προέδρου, που έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1910.

Η ανακοίνωση του Γκάετς έρχεται λίγες ώρες αφότου η Βουλή και η Γερουσία ψήφισαν ένα προσωρινό νομοσχέδιο για τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που προσέλκυσε υποστήριξη και από τις δύο πλευρές.

Ο Γκάετς κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι στη δικομματική συμφωνία του, δεν ενέκρινε τις κάθετες περικοπές δαπανών που ζήτησαν οι υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές. Αυτή, όπως είπε ο Γκάετς, είναι η τελευταία από μια σειρά υποσχέσεων που έδωσε ο ΜακΚάρθι για να εκλεγεί πρόεδρος και έκτοτε αθετεί.

«Αυτό δεν είναι προσωπικό. Πρόκειται για τις δαπάνες», είπε ο Γκάετς. «Πρόκειται για τη συμφωνία που έκανε ο Κέβιν Μακάρθι».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει το BBC, οι εντάσεις μεταξύ των δύο Ρεπουμπλικανών ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο όταν ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου έχοντας διασφαλίσει τη βοήθεια των Δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση κυβερνητικών υπηρεσιών.

Republican Matt Gaetz files bid to oust Speaker Kevin McCarthy
Πολλές παραχωρήσεις
Toν περασμένο Iανουάριο, ο Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού έκανε πολλές παραχωρήσεις σε μία ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κυβερνήσει.

Ο 57χρονος από την Καλιφόρνια υπέστη μία τελευταία ταπείνωση όταν ο Ματ Γκάετζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά την 14η ψηφοφορία προκαλώντας συμπλοκή στην οποία ο ομοιδεάτης του Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί με χρήση σωματικής δύναμης.

Αφότου ο Μακάρθι ενέκρινε το νομοσχέδιο, τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον μπορεί να καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψηφοφορία στη Γερουσία.

Τι κάνει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ;
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ- στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κέβιν Μακάρθι -είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία μετά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή, την Καμάλα Χάρις.

Αυτός καθορίζει τις νομοθετικές προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου, ελέγχει τις εργασίες των επιτροπών και μπορεί να διαμορφώσει ή να αλλάξει ακόμη και την ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που συνήφθη αργά το Σάββατο και απέτρεψε το «lockdown» της κυβέρνησης άφησε εκτός χρηματοδότησης, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την Ουκρανία, επειδή ο Γκάετς, από τη Φλόριντα, και άλλοι υπερσυντηρητικοί επέμειναν ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

O Γκάετς απειλεί να εκθρονίσει τον MακΚάρθι από τον Ιανουάριο, όταν οδήγησε τους « αντάρτες» του κόμματος να αντιταχθούν στην εκλογή του βουλευτή από την Καλιφόρνια ύστερα από 15 εξαντλητικούς γύρους ψηφοφορίας στην αίθουσα.

Σε χθεσινή ομιλία του από στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γκάετς κατηγόρησε τον Μακάρθι ότι συνήψε μυστική συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για να προωθήσει νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας σε χωριστή νομοθεσία.

Matt Gaetz files motion to oust Kevin McCarthy as House speaker
Ο Μακάρθι ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία παράπλευρη συμφωνία για την Ουκρανία». Αφού κατέθεσε την πρόταση, ο Ματ Γκάετς δήλωσε απευθυνόμενος σε πλήθος δημοσιογράφων:

«Λοιπόν, έχω αρκετούς Ρεπουμπλικάνους όπου, σε αυτό το σημείο την επόμενη εβδομάδα, θα συμβεί ένα από τα δύο. Ο Κέβιν Μακάρθι δεν θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής ή θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής που εργάζεται για να ικανοποιεί τους Δημοκρατικούς και θα είμαι ικανοποιημένος οποιοδήποτε αποτέλεσμα, γιατί ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει ποιος τους κυβερνά».

Ερωτηθείς νωρίτερα χθες εάν οι ενέργειές βύθισαν το κόμμα σε αναταραχή, είπε με ύφος στους δημοσιογράφους: «Μιλάτε για χάος σαν να είμαι εγώ που αναγκάζω να ληφθούν μερικές ψήφοι και να υποβάλω μερικές προτάσεις.Πραγματικό χάος είναι όταν ο αμερικανικός λαός πρέπει να βιώσει τη λιτότητα που μας χτυπάει την πόρτα αν συνεχίσουμε να έχουμε ετήσιο έλλειμμα, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Μακάρθι χρειάζεται μια απλή πλειοψηφία των μελών της Βουλής για να φρενάρει την προσπάθεια καρατόμησή του (218 ψήφους). Βέβαια, ο Γκάετς δεν είναι ο μόνος που έχει πρόβλημα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα, Μπάιρον Ντόναλντς, εξέφρασε δημοσίως τη δυσπιστία του στο πρόσωπο του Μακάρθι.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Βουλής είχαν αναφέρει ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια για να σωθεί ο ΜακΚάρθι από μια εξέγερση των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων, θα εξαρτηθεί από συμβιβασμούς μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ακόμα κι αν ο Μακάρθι επιζήσει από την τρέχουσα... ανταρσία, οι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούντες θα μπορούσαν να ζητήσουν νέα ψηφοφορία ανά πάσα στιγμή ή να επιβάλουν διαδικαστικά εμπόδια για να εμποδίσουν το νομοθετικό έργο.

Αυτό ουσιαστικά απαιτεί είτε να διατηρήσει τη συμμαχία με τους Δημοκρατικούς - ουσιαστικά μια «κυβέρνηση συνασπισμού» στη Βουλή - είτε να επιλύσει τις διαφορές με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, που έχουν τώρα έναν ακόμη λόγο να αγανακτούν με την ηγεσία του.

Το 2015, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ παραιτήθηκε όταν οι σκληροπυρηνικοί συνάδερφοι του απείλησαν με εξέγερση, αντί να βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να παραμείνει στη θέση του.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ερωτική σκηνή του Τζανή με τη γυναίκα του αδερφού του στη «Μάγισσα» που δίχασε το Twitter

Δεν θα με κάμψει ο κανιβαλισμός, οι απειλές και ο αισχρός σεξισμός, διαμηνύει η Αγαπηδάκη


«Μπρα ντε φερ» Ερντογάν με την ΕΕ την Πέμπτη στην Γρανάδα - Eνδεχόμενο σύντομης συνάντησης με Μητσοτάκη

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης