Ισραήλ - Άμεση ανάλυση BBC: Κολοσσιαία αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών - «Πιάστηκαν στον ύπνο»

«Η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα»

Με ένα σύντομο κείμενο του ανταποκριτή θεμάτων ασφαλείας, Frank Gardner, το BBC, επιρρίπτει ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ για την πρωτοφανή επίθεση μαχητών της Χαμάς που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί και ακόμη ένας από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία πληροφοριών για το Ισραήλ. Ο συντάκτης αναφέρει πως «η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού».

Συνεχίζει σημειώνοντας πως «έχει, στο παρελθόν, καταφέρει να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με πλήγματα ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι την έπιασε ο ύπνος στο τιμόνι».

Το BBC καταλήγει μεταδίδοντας ότι «η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει με μαζική ισχύ είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα αναρωτιούνται τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους απέτυχαν να το δουν να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα αναλόγως».

Νετανιάχου: Βρισκόμαστε σε πόλεμο - Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη του τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο νότιο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» και τόνισε πως «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει ξαναδεί».

«Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όχι σε μια επιχείρηση ή σε μια κλιμάκωση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ήταν η τοποθέτηση του Νετανιάχου σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Νετανιάχου με αξιωματούχους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της κατάστασης.



Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε πως «η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ, οι στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία».

Ειδήσεις σήμερα

Γιάννης Βογιατζής για Μαίρη Χρονοπούλου: «Μου την έσκασε και έφυγε πρώτη»

Καιρός: Καλές καιρικές συνθήκες κατά την Κυριακή των εκλογών - Πού αναμένονται βροχές σήμερα και αύριο

Κίνα: Σε επιφυλακή για τον τυφώνα Κόινου -Έρχονται ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr