Πόλεμος στο Ισραήλ: Το δίλημμα του Ερντογάν

Mε τους Παλαιστίνιους και την Χαμάς ή με τα οικονομικά οφέλη της επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ; - Όσο και εάν επιδιώκει να εμφανιστεί ως «μεσολαβητής» υπέρ της ειρήνης, οι δραματικές εξελίξεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο

Όσο και εάν επιδιώκει να εμφανιστεί ως «μεσολαβητής» υπέρ της ειρήνης, οι δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από τη μία η έντονη προσπάθειά του να προσεγγίσει εκ νέου το Ισραήλ, έχοντας κατά νου τη διοχέτευση του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, και από την άλλη οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με την Χαμάς, που Ισραήλ και Δύση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ και τον ρόλο του Ερντογάν το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) επισημαίνει πως αυτός θα ταυτιστεί με τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, που πλέον «υπαγορεύεται πρωτίστως από οικονομικούς παράγοντες» σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο.

«Για χρόνια ο Ερντογάν εμφανιζόταν ως προστάτης των ριζοσπαστικών ισλαμιιστικών κινημάτων. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μούρσι στην Αίγυπτο και την απαγόρευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η Τουρκία φιλοξένησε χιλιάδες μέλη του ισλαμιστικού κινήματος. Σήμερα περίπου 20.000 Αιγύπτιοι Μουσουλμάνοι Αδελφοί ζουν εξόριστοι στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν πολιτογράφησε πολλούς από αυτούς» σημειώνει το RDN τονίζοντας : «Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη Χαμάς, η οποία θεωρείται παράνομη τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο στη Δύση αλλά και σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ως απελευθερωτικό κίνημα. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται συχνά ως "τρομοκρατικό κράτος", σε μία ρητορική που ξανά και ξανά παίρνει μία αντισημιτική χροιά».

Ωστόσο, όπως τονίζει το RND, «από πέρυσι, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επιδιώκει την προσέγγιση με την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Όσον αφορά το Ισραήλ, κομβικό ρόλο διαδραματίζει η ενεργειακή πολιτική. Ο Ερντογάν θέλει να διοχετεύσει φυσικό αέριο από τις ισραηλινές περιοχές στη Δυτική Ευρώπη μέσω τουρκικών αγωγών. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να ματαιώσει τα σχέδια της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Τουρκία».

Οι αναλυτές θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να επανέλθει στην ακραία ρητορική του κατά του Ισραήλ, όπως συνέβη μετά το 2010 και και τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» και άλλων πέντε σκαφών, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος - τρομοκράτη», με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να υποστηρίζει πως ο Ερντογάν «είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και ασφαλώς καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές».

Ακολούθησε πλήρη ψύχρανση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, με ανάκληση πρεσβευτών και ακραία ρητορική μεταξύ τους. Την περίοδο αυτή η Άγκυρα διεκδίκησε σημαίνοντα ρόλο στον Αραβικό κόσμο, ως προστάτιδα των Παλαιστινίων, με στελέχη της Χαμάς να βρίσκουν καταφύγια σε τουρκικό έδαφος και να λαμβάνουν τουρκικό διαβατήριο. Όλα αυτά έως πρόσφατα, όπου η Τουρκία προχώρησε σε μια θεματική προσπάθεια επαναπροσέγγισης και βελτίωσης των σχέσεων της και με το Ισραήλ, με στόχο την ποθητή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Την Δευτέρα, στα εγκαίνια εκκλησίας της Συρο-ορθόδοξης κοινότητας, ο Ερντογάν δήλωσε πως επιδιώκει να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων» τονίζοντας πως «η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης» ορίζοντας μάλιστα ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ιερουσαλήμ.

«Η υλοποίηση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα του 1967, με γεωγραφική ακεραιότητα και με την (ανατολική) Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί» δήλωσε, προτρέποντας Ισραήλ και Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.

Το πρωί της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, που ακολούθησε της συνομιλίας που είχε νωρίτερα με τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Χέρτσογκ ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες πλήττουν αδιακρίτως τον λαό της Γάζας θα εντείνουν τα δεινά και θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία στην περιοχή» απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.



Ειδήσεις σήμερα

Μπαράζ περιοδειών από Μητσοτάκη για τον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών - Εξορμήσεις υπουργών, βουλευτών

Αγωνία για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τη Γάζα υπό πολιορκία και τους ισραηλινούς ομήρους να ζουν τον εφιάλτη

«Είναι η χειρότερη επίθεση που έχω ζήσει εδώ και 22 χρόνια» λέει Έλληνας που ζει στο Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr