Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ιράν δηλώνει «περήφανο» για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά... δεν είχε ιδέα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Δεν προκύπτει ανάμειξη της Τεχεράνης

Το ερώτημα εάν το Ιράν γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, ή και βοήθησε στην επιχείρηση των τρομοκρατών, εξακολουθεί να «βασανίζει» τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και δημοσιεύουν μεγάλα διεθνή μέσα, όπως οι New York Times, το CNN και το Reuters, κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που σηματοδότησε την έναρξη της αιματοχυσίας, το περασμένο Σάββατο. Αξιωματούχοι-«κλειδιά», σύμφωνα με τους New York Times, δεν είχαν καμία εικόνα για τα σχέδια της Χαμάς

Μέχρι σήμερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ δεν έχουν βρει «χειροπιαστές» αποδείξεις ότι η Τεχεράνη βοήθησε άμεσα στον σχεδιασμό της επίθεσης. Οι αμερικανικές πηγές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα των Ιρανών αξιωματούχων, αλλά τόνισαν ότι η επίθεση τους «αιφνιδίασε».

Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται τα διεθνή μέσα, για άτομα που συνήθως γνωρίζουν τις επιχειρήσεις, στις οποίες εμπλέκεται η Quds, δηλαδή ο παραστρατιωτικός βραχίονας της ιρανικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει και συνεργάζεται με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η Quds είναι ένας από τους πέντε κλάδους του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, που ειδικεύεται στον μη συμβατικό πόλεμο και στις επιχειρήσεις στρατιωτικής κατασκοπείας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Quds και της Χαμάς έχουν συχνά συναντήσεις, ωστόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία απόδειξη ότι σε αυτές σχεδιάστηκε η επίθεση στο Ισραήλ.

Την ώρα, πάντως, που η προσπάθεια των Αμερικανών και των Ισραηλινών να συλλέξουν πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή του Ιράν στην επιχείρηση της Χαμάς, συνεχίζεται, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιάτι, σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, είχε επικοινωνία με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγιε, στον οποίο είπε ότι η επίθεση στο Ισραήλ συνιστά «πηγή υπερηφάνειας». «Αυτό που κάνετε σήμερα, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για μας και για όλο το έθνος. Αυτό που κάνετε, άφησε αποσβολωμένο τον εχθρό, που δεν περίμενε την ικανότητα των Παλαιστινίων να αντισταθούν και να παλέψουν» είπε χαρακτηριστικά ο Βελαγιάτι, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Ρουκέτες με ιρανική «τεχνογνωσία»

Αυτό που είναι, πάντως, γνωστό πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ότι το Ιράν προμηθεύει με όπλα τη Χαμάς εδώ και χρόνια, ενώ παρείχε και την τεχνογνωσία για τις ρουκέτες που, πλέον, φτιάχνει μόνη της η Χαμάς και χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, το 2005, η Χαμάς, μέσα από μια μυστική γραμμή ανεφοδιασμού από Ιράν και Συρία, απέκτησε ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα από ισχυρά εκρηκτικά, μέταλλα και μηχανισμούς που έφθαναν μέσω Συρίας ή από Σουδάν, όπου λειτουργούσε ένας διάδρομος λαθρεμπορίου μέσα από την έρημο και από τα κρυφά περάσματα στις στοές του Σινά προς τη Γάζα.

Το λαθρεμπόριο συνεχίστηκε με την ανοχή του εκλεγμένου προέδρου των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων, Μ. Μόρσι, μέχρι που ανατράπηκε από τον Αλ Σίσι. Το Ιράν συνέχισε τον εξοπλισμό της Χαμάς με ρουκέτες με ενισχυμένο βεληνεκές, όπως το Katyushas και το ιρανικό Fajr-5, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων του 2008 και του 2012 με το Ισραήλ. Όμως, σταδιακά οι Ιρανοί φρόντισαν να μεταφέρουν τεχνογνωσία στη Γάζα, δημιουργώντας μια μικρή τοπική βιομηχανία αυτοσχέδιων ρουκετών ή μετατροπής και ενίσχυσης ρουκετών, που είχε η Χαμάς στη διάθεσή της.

Σήμερα, οι περισσότεροι από τους πυραύλους που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι δικής της κατασκευής, συχνά με δημιουργικές πατέντες. Σε ένα ντοκιμαντέρ του Al-Jazeera, το 2021, εμφανίζονται μαχητές της Χαμάς να επανασυναρμολογούν ιρανικούς πυραύλους με βεληνεκές έως και 80 χιλιόμετρα και κεφαλές γεμάτες με 175 κιλά εκρηκτικών. Επίσης, οι «πυροτεχνουργοί» της Χαμάς αποσυναρμολογούσαν ισραηλινούς πυραύλους που δεν είχαν εκραγεί και αποσπούσαν εκρηκτική ύλη, ενώ χρησιμοποιούσαν και σωλήνες νερού (που έφθαναν συνήθως από το εξωτερικό στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας για έργα υποδομών), για να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema στην Ασκελόν που βομβαρδίζεται ξανά - Η στιγμή που οικογένεια προσπαθεί να καλυφθεί (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Ομολόγησε πέντε χρόνια μετά το φρικιαστικό έγκλημά του - Ισόβια στον 41χρονο που τεμάχισε τη γυναίκα του

Δεν παραδίδω την έδρα, λέει ο Χουρδάκης στην Κωνσταντοπούλου που τον διέγραψε από την «Πλεύση Ελευθερίας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr