Πόλεμος στο Ισραήλ - Ράφα: Η μοναδική πύλη της Γάζας που δεν ελέγχεται άμεσα από το Τελ Αβίβ

Πόλεμος στο Ισραήλ - Ράφα: Η μοναδική πύλη της Γάζας που δεν ελέγχεται άμεσα από το Τελ Αβίβ

Δεν υπήρξε ποτέ ένα κανονικό και πλήρως ανοιχτό συνοριακό πέρασμα - Στο πέρασμα των ετών έχει κλείσει για μέρες, εβδομάδες αλλά και μήνες

rafa_borders
Στο νότιο άκρο της Γάζας, εκεί όπου βρίσκονται τα σύνορα με την Αίγυπτο υπάρχει το σκονισμένο και χαοτικό συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Η συγκεκριμένη περιοχή ήρθε στην επικαιρότητα καθώς τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει για λίγο προκειμένου να φύγουν οι ξένοι υπήκοοι και οι κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα.

Σύμφωνα με το Sky News κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε μία διαφυγή από τον πόλεμο για έναν περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων. Όμως οι περισσότερο από τα 2,3 εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν εκεί θα έμεναν παγιδευμένοι.

Η Ράφα είναι η μοναδική πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Ωστόσο ελέγχεται από την Αίγυπτο στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει κάνει το Ισραήλ με την Ε.Ε. Μάλιστα δεν υπήρξε ποτέ ένα κανονικό και πλήρως ανοιχτό συνοριακό πέρασμα.

Αντιθέτως στο πέρασμα των ετών έχει κλείσει για μέρες, εβδομάδες αλλά και μήνες. Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανοίγει και ξαφνικά κλείνει. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν ξέρουν πότε για το πότε και για πόσο καιρό θα ανοίξει και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τη ζωή τους. Παράλληλα εάν κάποιοις βρεθεί εκτός Γάζας όταν κλείσει η Ράφα τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εισέλθει στην περιοχή. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του SkyNews ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες, το πέρασμα είναι αναξιόπιστο και ασταθές. Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η απόλυτη απελπισία και η απόγνωση των κατοίκων της Γάζας είναι αποτυπωμένη στα βλέμματά τους ενώ περιμένουν να ταξιδέψουν.

Όταν το πέρασμα ήταν ανοιχτό, ήταν γεμάτο από κόσμο, μερικές φορές με χιλιάδες κατοίκους, αβέβαιο για τους περισσότερους εάν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Γυναίκες θα κάθονταν για ώρες επάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά θα έπαιζαν στο χώμα, αυτοκίνητα, ταξί και γαϊδούρια, όλα θα έτρεχαν για να βρουν λίγο χώρο. Και μέσα σε όλα καταγράφονταν εικόνες επανενώσεων και αποχωρισμών οικογενειών που δεν ήξεραν εάν θα έβλεπαν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχη στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Φτάνοντας στο σήμερα, το Sky News τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Αν το έκανε, ο λαός της Γάζας θα γινόταν πρόβλημα της Αιγύπτου και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης