Άμεση ανάλυση Bild: «Θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς;»

Άμεση ανάλυση Bild: «Θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς;»

Με την παρουσία του Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ή ακόμη και γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Άμεση ανάλυση Bild: «Θα μπορούσαν να εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς;»
Στάση αναμονής κρατάει η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον στηρίζοντας έμπρακτα την κυβέρνηση Νετανιάχου εναντίον της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Την ίδια ώρα, όμως τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης σε μία περιοχή που μυρίζει μπαρούτι.

«H αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε ως "υπερδύναμη" να εμπλακεί σε μια ευρύτερη ένοπλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» διερωτάται ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, προσπαθεί να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ή ακόμη και γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Με τον στρατό του Ισραήλ να κάνει τις τελικές προετοιμασίες για μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η Ουάσιγκτον θέλει να προστατεύσει τη χώρα που βιώνει στο πετσί της τη φρίκη του πολέμου καθώς μέχρι στιγμής πάνω από 1.400 άνθρωποι-ανάμεσά τους και παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η επικείμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα θα είναι μια στρατιωτική επίδειξη δύναμης («Show of Force») από την πλευρά του Νετανιάχου την ώρα που το Ιράν επιδιώκει να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Βεβαίως, η κυβέρνηση της Τεχεράνης στηρίζει άμεσα τη Χαμάς και φέρεται να είχε βασικό ρόλο στον σχεδιασμό της σφαγής στο Ισραήλ. Οι μουλάδες επίσης είναι αυτοί που κινούν τα νήματα στην τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ, η οποία απειλεί το Ισραήλ στα βόρεια από τον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος , Τζο Μπάιντεν έχει ήδη προειδοποιήσει ρητά το Ιράν: «Το ισλαμικό καθεστώς θα πρέπει να είναι «προσεκτικό». Πάντως, το γεγονός ότι μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» είναι ένα σαφές μήνυμα των ΗΠΑ προς τους εχθρούς του Ισραήλ, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη τους ειδικούς σε θέματα συρράξεων στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd J. Austin μίλησε για «ενίσχυση των προσπαθειών αποτροπής ενός περιφερειακού πολέμου μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στη Γάζα. Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το «USS Gerald R. Ford» με κατάστρωμα γεμάτο μαχητικά αεροσκάφη, καταπλέει ήδη στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει ένας ολόκληρος πολεμικός στόλος, ονόματι («Strike Group») που πλαισιώνει το αεροπλανοφόρο με την παρουσία 5 χιλιάδων ναυτών.

Ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το USS Dwight D. Eisenhower, ακολουθεί την ίδια θαλάσσια διαδρομή μαζί με τον στόλο του. Στη Μεσόγειο βρίσκονται επίσης το πολεμικό πλοίο «USS Normand«y και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt». Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή ενισχύεται με μαχητικά αεροσκάφη F-35, F-15, F-16 και A-10.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θέλουν επίσης να αποτρέψουν τη λαθραία μεταφορά όπλων στη Χαμάς. Στο μεταξύ, οι επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ «Seal Team Six» βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για την διάσωση ομήρων. Το Ισραήλ λαμβάνει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έχοντας στο πλευρό του την ηγεσία του Ισραήλ. Το «μότο» της Ουάσιγκτον προς το Τελ Αβίβ είναι : «Ό,τι χρειαστούν θα το έχουν»!

Μέχρι στιγμής, κανένα αίτημα που έχει υποβάλει το Ισραήλ δεν έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον, διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Κλείσιμο
Η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα «Iron Dome» θωρακίζει το Ισραήλ από επιθέσεις της Χαμάς ωστόσο, απόλυτη προτεραιότητά του Τελ Αβίν είναι η απελευθέρωση των ομήρων πουν έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων: Μέσω της συνεργασίας σε σήματα πληροφοριών και δορυφορικών εικόνων, η Ουάσινγκτον διερευνά διπλωματικούς διαύλους με Κατάρ και Αίγυπτο για να εξασφαλίσει την πιθανή απελευθέρωση των απαχθέντων. Θα μπορούσαν όμως οι Αμερικανοί στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ισραηλινών εάν ο πόλεμος λάβει πιο επικίνδυνη τροπή; Ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Τζόναθαν Κρίστον, βλέπει απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.

«Εδώ και χρόνια, αν δεν έχει ειπωθεί δημοσίως, ισχύει η πολιτική για τους Ισραηλινούς ότι, οι Αμερικανοί που πεθαίνουν για το Τελ Αβίβ, θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις», όπως υπογραμμίζει. Από την πλευρά του, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ Μάικλ Όρεν, βλέπει την κατάσταση με άλλο μάτι... Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «BILD» υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσα δυνητικά να λάβουν μέρος σ΄έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

«Η προμήθεια όπλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη», επισημαίνει ο Κρίστολ και προσθέτει πως «για τον Κριστόλ, η αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι το πιο σημαντικό καθήκον της Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή.Το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι -Συρία, Λίβανος, Ιράκ και Υεμένη - πρέπει να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης της σύγκρουσης, θα έχει σκληρές συνέπειες».



Ειδήσεις σήμερα:

Όρια και ωράριο του μικρού Δακτυλίου - Τι ισχύει με τις άδειες εισόδου, συμπληρωματικές πληροφορίες από την ΕΛΑΣ

Από το Iron Dome στο Iron Beam: Το Ισραήλ επιστρατεύει και την τεχνολογία laser για την αεράμυνά του


Ανείπωτο δράμα στη Γάζα - Γιατρός ξεσπά, αντικρίζοντας νεκρούς στο νοσοκομείο τον πατέρα και τον αδερφό του (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης