Συνελήφθη για δωροδοκία ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας

Συνελήφθη για δωροδοκία ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας

Είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους που μπήκαν στο στόχαστρο της έρευνας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας

liange
Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας, Λιου Λιάνγκ, συνελήφθη με υποψίες για δωροδοκία και χορήγηση παράνομων δανείων.

Ο Λιου, που ήταν πρόεδρος της κρατικής τράπεζας από το 2019 έως το 2023, είχε παραιτηθεί τον περασμένο Μάρτιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά.

Ο 62χρονος τραπεζίτης είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους που μπήκαν στο στόχαστρο της έρευνας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, ο οποίος έχει ύψος 60 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αρκετά υψηλόβαθμα οικονομικά στελέχη κρατικών τραπεζών έχουν ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμα ή έχουν φυλακιστεί, ενώ άλλα τελούν υπό έρευνα. Ένα από αυτά, ο πρώην πρόεδρος της China Life Insurance Wang Bin καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για δωροδοκία.

Κλείσιμο
Η σύλληψη του Λιου έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, έπειτα από κατηγορίες για παραπτώματα, τις οποίες διατύπωσε η κορυφαία αρχή καταπολέμησης της δωροδοκίας της χώρας, η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης της Κίνας.

Η ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε τον Λιου για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων που οδήγησαν σε σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους. Μεταξύ τους, η παράνομη χορήγηση δανείων, η εισαγωγή απαγορευμένων εκδόσεων στη χώρα και χρήση της θέσης του στην τράπεζα για να δέχεται δωροδοκίες και άλλα προνόμια, όπως προσκλήσεις σε ιδιωτικά κλαμπ και χιονοδρομικά κέντρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης