Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αρχίζουν ξανά συνομιλίες – Αισιόδοξος για λύση ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αρχίζουν ξανά συνομιλίες – Αισιόδοξος για λύση ο Μαδούρο

Εντείνεται η κινητικότητα ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024

nikola_maduro
Έπειτα από ένα χρόνο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αρχίζουν ξανά συνομιλίες για την επίλυση της πολυετούς πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν έχουν συνομιλίες στα νησιά Μπαρμπάντος υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, αναφέρει το BBC.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επισήμανε ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι κοντά, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Κλείσιμο
Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές φέρεται να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία πίεσαν οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ στις πρόσφατες συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μαδούρο στο Κατάρ. Αυτές οι συνομιλίες θεωρείται ότι έθεσαν τις βάσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Παρά την οργισμένη ρητορική του Μαδούρου, ΗΠΑ και Βενεζούλα έχουν συμφέρον να βελτιωθούν οι μεταξύ τους σχέσεις. Το Καράκας για να χαλαρώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον για βελτιωθεί η οικονομία της Βενεζουέλας και να μετριαστεί το κύμα μετανάστευσης από τη χώρα που καταλήγει και στις ΗΠΑ.

Κινητικότητα πριν από τις εκλογές του 2024

Ο Μαδούρο αναμένεται να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο αξίωμα το επόμενο έτος, αν και δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα.

Οι προηγούμενες εκλογές, το 2018, δεν θεωρούνται ελεύθερες ή δίκαιες. Έκτοτε, οι προσπάθειες ανατροπής του Μαδούρο ήταν αποτυχημένες, όπως αυτή από τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος το 2019 και συγκρότησε κυβέρνηση που αναγνωρίστηκε από περισσότερες από 50 χώρες.

Απογοητευμένη από την αδυναμία του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο, η αντιπολίτευση διέλυσε στα τέλη του 2022 τη σκιώδη κυβέρνηση της οποίας ηγείτο.

Ο Γκουαϊδό ζει από τον περασμένο Απρίλιο εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι απίθανο να επιστρέψει στη Βενεζουέλα σύντομα, καθώς ο γενικός εισαγγελέας, στενός σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο, έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν μποϊκοτάρει τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές επειδή πολλοί από τους υποψηφίους τους είτε βρίσκονταν στη φυλακή είτε τους είχε απαγορευτεί η συμμετοχή, σχεδιάζουν να λάβουν μέρος το 2024, παρόλο που λένε ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.

Το φαβορί για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, στην οποία τον Ιούνιο απαγορεύτηκε να κατέχει δημόσιο αξίωμα για 15 χρόνια από ανώτατο κρατικό αξιωματούχο, σύμμαχο του προέδρου Μαδούρο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοψία στον χώρο του αιματοβαμμένου φεστιβάλ στο Ισραήλ: «Παντού γύρω μας μυρωδιά θανάτου»

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν το Ισραήλ: Θα σας σβήσουμε από τον χάρτη


Πώς έγινε το επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ του Βόλου - Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο Λιαδέλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης