Τουρκία: Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία

Τουρκία: Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία

Τούρκοι με παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία σε τουλάχιστον 10 πόλεις – Έντονη παρουσία της αστυνομίας έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

instabul
Αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία, όπου η οργή για το Ισραήλ είναι έκδηλη, μετά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ύστερα από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστίνιους.

Για σήμερα, στη χώρα προγραμματίζονται νέες πορείες, ενώ υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Εκατοντάδες αστυνομικοί και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπάρες. Η αστυνομία έκανε ελέγχους στα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο.

İstanbul'da binlerce kişi İsrail'i protesto etti


Κλείσιμο
Χθες, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και εκτόξευσε νερό για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.


Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 10 τουρκικές πόλεις, με Τούρκους να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα κατά του Ισραήλ. Μία από τις διαδηλώσεις έγινε και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα.

Istanbul police use water cannon, pepper spray to disperse consulate protesters



Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για Fake News

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ πάλι έκανε λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».



Το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας γρήγορα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ισραήλ #FakeNews" (ψευδή είδηση) στην πλατφόρμα X.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα είναι πιθανόν τώρα να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντιϊσραηλινή στάση, ιδιαίτερα καθώς η επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στη Γάζα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με αναπόφευκτο ανθρωπιστικό κόστος», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι από την Teneo.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμα και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2022 ύστερα από πάνω από 10 χρόνια με τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ πιθανόν επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ σε μια ευμετάβλητη περίοδο», πρόσθεσε.




Ειδήσεις σήμερα:

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα: Ποιοι είχαν συμφέρον από ένα λουτρό αίματος

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας φαίνεται ότι δεν έγινε από το Ισραήλ, είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Αίας Μανθόπουλος: Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του «ζεν πρεμιέ» που αναζητούσε απεγνωσμένα την αγάπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης