Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «πυρηνικής αναμέτρησης», προειδοποιεί Αμερικανός πρώην αξιωματούχος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο «πυρηνικής αναμέτρησης», προειδοποιεί Αμερικανός πρώην αξιωματούχος

Το Ιράν θα μπορούσε να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ κατασκευάζοντας πυρηνική βόμβα σε έξι εβδομάδες - «Εύλογη η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου»

gaza
Το Ιράν θα μπορούσε να αναπτύξει μια λειτουργική πυρηνική βόμβα σε έξι εβδομάδες, προειδοποιεί σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «Express», Αμερικανός πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Ο Ματ Σόμεϊκρ υποστηρίζει ότι ένα πυρηνικό «bras de fer» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν αποκλείεται σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

«Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν “πυρηνικό πόλεμο” εάν το Ιράν κατασκευάσει πυρηνική βόμβα», δηλώνει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA).

Η ανησυχητική προειδοποίηση που ακούγεται από τα χείλη του έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Γάζα, ως απάντηση στις φρικαλεότητες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς.

«Εύλογη απειλή ενός πυρηνικού πολέμου»

«Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου επί του παρόντος παραμένει απίθανη, αλλά έχει γίνει μια εύλογη απειλή σε αυτήν την κρίση. Όχι μόνο λόγω του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, αλλά επειδή το Ισραήλ είναι μια πυρηνική δύναμη», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας (DIA).

Κλείσιμο
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό» εάν εισβάλλει στη Γάζα.

«Το Ιράν δεν θα παρέμενε παρατηρητής στη σύγκρουση», εκτιμά ο ειδικός της υπηρεσίας DIA, προσθέτοντας: «Ως πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών Άμυνας και με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνω από το 2022, ορισμένοι εκτιμούν ότι εάν το Ιράν εγκαινίαζε ένα πυρηνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να αναπτύξει μια λειτουργική πυρηνική βόμβα μέσα σε έξι εβδομάδες».

Φόβοι για ανάφλεξη στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Στο μεταξύ, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περίπου 2.800 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 1.200 άνθρωποι αγνοούνται.

«Είτε είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Κι ενώ ο ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται στο Τελ Αβίβ ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για του εκφράσουν την αλληλεγγύη τους αλλά και την προθυμία τους να τον βοηθήσουν στην εμπόλεμη ζώνη με αμυντικό εξοπλισμό, είναι διάχυτος ο φόβος ότι σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάχ - της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει ανάφλεξη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης εκτιμώντας ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη θα περάσει σε άλλο επίπεδο εάν η κυβέρνηση της Τεχεράνης κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.




Ειδήσεις σήμερα:

Πυκνώνουν τα σύννεφα διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανοιχτή σύγκρουση στην Πολιτική Γραμματεία

Το Ισραήλ μετατρέπει τα άρματα μάχης για να τα προστατεύσει από τα drones της Χαμάς - Δείτε εικόνες

Σήμερα ο γάμος Κασσελάκη-Τάιλερ στη Νέα Υόρκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης