Τι θέλει να πετύχει το Ισραήλ με την εισβολή στη Γάζα - Διεθνής ανησυχία για ανάφλεξη αν εμπλακεί η Χεζμπολάχ

Υπάρχει σχέδιο εισβολής αλλά όχι εξόδου - «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα», είπε σε στρατιώτες υπ. Άμυνας του Ισραήλ - Εμψύχωση και από Νετανιάχου - Ισχυρή η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Η αντιστροφή μέτρηση για την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει καθώς ο ισραηλινός υπουργός αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ενημέρωσε τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ότι «σύντομα θα δουν την Γάζα από μέσα» ενώ το Ισραήλ απέσυρε διπλωματικό προσωπικό από χώρες της περιοχής με πρώτη την Τουρκία. Νωρίς το βράδυ υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση της επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα θεωρώντας πλέον ειλημμένη απόφαση την χερσαία επέμβαση δήλωσε ότι «αναμένει από τον Ισραήλ να δεσμευθεί από το Διεθνές Δίκαιο καθώς θα υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, τους στρατιώτες του 51ου τάγματος και του 13ου επίλεκτου τάγματος πεζικού, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας επισκέφτηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκεί, επιχείρησε να τους ενθαρρύνει και να τους προετοιμάσει για πιθανή εισβολή στη Γάζα, την οποία προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι Ισραηλινοί σαν αντίποινα στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».


«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» - Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει τον στρατό για την εισβολή

Νωρίτερα σήμερα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι' αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.



Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες. 



Διεθνής συναγερμός τα τελευταία 24ωρα

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει σημάνει διεθνής συναγερμός με το Ισραήλ να αποσύρει το προσωπικό πρεσβειών του από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής ενώ πολλες χώρες αποσύρουν διπλωματικό προσωπικό τους από τον Λίβανο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες σε ολο τον κόσμο: «Λόγω των αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ήδη τα όσα έχουν συμβεί στην Γάζα έχουν αφυπνίσει τον αντισημιτισμό όχι μόνο σε αραβικές χώρες αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δημιουργώντας έναν ασύμμετρο εσωτερικό κίνδυνο για τι ς χώρες αυτές. Και είναι σαφές ότι αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα που πήραν η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα μπορέσουν να κάμψουν το ξέσπασμα οργής που μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και κατευθυνόμενο μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε κινήσεις γενικευμένης βίας με την συμμετοχή και μεταναστών δοκιμάζοντας τις αντοχές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι εξελίξεις αυτές συγχρόνως όμως ερεθίζουν και τα ισλαμοφοβικά και αντιμεταναστευτικά αισθήματα στις δυτικές κοινωνίες ,δημιουργώντας ετσι ένα δύσκολα διαχειρίσιμο κλίμα.

Η παρουσία του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ αλλά και η τραγωδία με την επίθεση στο νοσοκομείο στην Γάζα έχουν καθυστερήσει την χερσαία επέμβασης του Ισραήλ στην Γάζα την οποία είχε προαναγγείλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχοντας θέσει ως στόχο καταρχήν την απελευθέρωση των ομήρων και επίσης την εξόντωση της Χαμάς.

Το εγχείρημα του Ισραήλ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στην Γάζα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Το «μεγαλύτερο πρόβλημα» στη χερσαία εισβολή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια χερσαία εισβολή δεν είναι το πώς θα μπεις αλλα το πώς και πότε θα βγεις και το Ισραήλ αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει σαφές σχέδιο εξόδου από την Γάζα, πολύ περισσότερο όταν η Χαμάς έχει στα χέρια της σχεοδν 200 ομήρους…

Ολες τις προηγούμενες ημέρες ο ισραηλινός στρατός συστηματικά και μεθοδικά έπληξε στόχους στο έδαφος της Γάζας θέλοντας να περιορίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της και να εξοντώσει κορυφαία στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη της. Παρά το κάλεσμα της Χαμάς να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους πολλές χιλιάδες κατοίκων της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο, ελπίζοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλέστεροι σε μια εισβολή του Ισραήλ και ότι θα εξασφαλίσουν κατ αρχήν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Εάν μάλιστα ανοίξει η διάβαση στην Ράφα τοτε θα είναι δύσκολο για τις Αιγυπτιακές αρχές να συγκρατήσουν ένα κύμα εξόδου των παλαιστινίων της Γάζας.

Ετσι το Ισραήλ ελπίζει ότι μια χερσαία επέμβαση θα έχει μικρότερες απώλειες μεταξύ αμάχων αλλά και για τον ισραηλινό στρατό και θα αποφύγει έτσι την αποδοκιμασία ακόμη και από χώρες που σήμερα στηρίζουν το δικαίωμα του σε αυτοάμυνα. Η ισορροπία ειναι εξαιρετικά δύσκολη πολύ περισσότερο όταν έχει να αντιμετωπίσει και μια εξαιρετικά ευαίσθητη διεθνή κοινή γνώμη και έναν επικοινωνιακό μηχανισμό που όπως αποδείχθηκε και στην επίθεση στο Νοσοκομείο στην Γάζα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή βεβαίως οι κινήσεις που γίνονται για το άνοιγμα της διάβασης Ράφα, ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει κατευναστικά προς την διεθνή κοινή γνώμη αλλά και προς του Άραβες, ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις από μια χερσαία επέμβαση και να δοθεί το μήνυμα ότι στόχος δεν είναι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αλλά η Χαμάς.

Το μεγάλο ερώτημα για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι εάν η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στην Γάζα θα ενεργοποιήσει την Χεζμπολάχ η οποία και η ίδια αλλά και το Ιραν που την στηρίζει έχουν απειλήσει για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στο Ισραήλ από βορρά.

Η αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διακοσμητική ούτε έχει ως στόχο απλώς το άνοιγμα διαδρόμου για τον απεγκλωβισμό Αμερικάνων υπηκόων. Η παρουσία μιας πρωτοφανούς δύναμης πυρός με ένα αεροπλανοφόρο που εντός των ημερών θα ενισχυθεί με ένα ακόμη αεροπλανοφόρο είναι προφανές ότι δεν έχει στόχο απλώς μια ανθρωπιστική αποστολή αλλα την στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ σε περίπτωση που επιχειρηθεί το άνοιγμα νέων μετώπων εναντίον του ώστε να αποδυναμωθεί και υπονομευθεί η επιχείρηση του εναντίον της Χαμάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου», λένε οι Ισραηλινοί πριν την εισβολή στη Γάζα

Άγιος Παντελεήμονας: Έπιασαν Σύρο με μαχαίρι και κοράνι σε εκκλησία - Άρχισε να φωνάζει «Allahu Akbar»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο «επισκέπτης» και η «επτάψυχη γάτα» της Χαμάς υπ' αριθμόν ένα στόχοι του Τελ Αβίβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr