Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανάλυση του Sky News, γιατί η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανάλυση του Sky News, γιατί η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες

Πρόκειται για πράξη καλής θελήσεως ή ένα τρικ; - Το παρασκήνιο

raanan_2
Την αποκωδικοποίηση της απρόσμενης κίνησης της Χαμάς να απελευθερώσει δύο από τους ομήρους, προσπαθεί το Sky News σε ανάλυσή του.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, είναι αξιοσημείωτη αυτή η κίνηση από την πλευρά της Χαμάς κυρίως για τα πρόσωπα που επέλεξε, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για μια πράξη καλής θελήσεως ή αν πρόκειται για άλλο σχέδιο.

Ο αναλυτής, εξηγεί, ότι ίσως υπάρχει μια παρασκηνιακή συζήτηση για τους ομήρους, που σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις φτάνουν τους 210, ώστε να κερδίσουν χρόνο πριν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Οι δύο Αμερικανίδες, η Τζούντιθ και η Ναταλί Ρανάν, φαίνονταν ταλαιπωρημένες και κάπως ζαλισμένες αλλά ήταν καλά και αυτό ήταν το πρώτο ευχάριστο νέο για τις οικογένειες των ομήρων. Άλλο ένα ερώτημα είναι γιατί επέλεξαν να παραδώσουν τις δύο αυτές γυναίκες, τη στιγμή που υπαρχουν άλλα άτομα, εκτιμάται από ηλικίας 9 μηνών έως 90 ετών, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά και κρίσιμα για τη ζωή τους προβλήματα.

Κλείσιμο
Το Τελ Αβίβ σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στέλνει το μήνυμα ότι είναι πανέτοιμο για να μπει στη Γάζα με σκοπό αφενός να απελευθερώσει τους ομήρους και αφετέρου να συντρίψει την ηγεσία της Χαμάς. Η απελευθέρωση των δύο ομήρων βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι και οι αναλυτές εκ νέου προσπαθούν να εκτιμήσουν τι θα μπορούσε να συμβεί εφεξής.

«Η απελευθέρωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαμεσολάβηση που διεξήγαγε το Κατάρ, έχοντας αμερικανική υποστήριξη. Ορισμένοι από τους ανώτερους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς ζουν εξόριστοι στη Ντόχα και διατηρούν εκεί γραφείο. Ενώ κάποιοι θα αναρωτούνταν γιατί το Κατάρ, ένας δυτικός σύμμαχος, επιτρέπει στη Χαμάς να παραμένει εκεί, κάποιοι άλλοι θα υποστήριζαν ότι αυτό που συνέβη χθες είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να είναί η Χαμάς κοντά παρά να στέλνεται στην εξορία σε ένα μη φιλικό κράτος. Εάν το Κατάρ έκλεινε το γραφείο και απέλαυνε τη Χαμάς, πιθανότατα θα πήγαινε στην Τεχεράνη και ίσως στη Μόσχα. Οι γραμμές επικοινωνίας, τόσο ζωτικής σημασίας σε μια τέτοια στιγμή, θα χάνονταν», εξηγεί ο αναλυτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Αλιστάρ Μπουνκάλ.

«Η μοίρα τους (σσ των υπολοίπων ομήρων) είναι πολύ πιο περίπλοκη, δεν μπορώ να δω τη Χαμάς να παραδίδει πίσω τους Ισραηλινούς στρατιώτες χωρίς να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα, πιθανότατα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά οι διαπραγματευτές θα πείσουν τη Χαμάς ότι δεν υπάρχει κανένας ανθρώπινος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κρατάει αιχμάλωτες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παροτρύνουν το Ισραήλ να αναστείλει τα όποια σχέδια μπορεί να υπάρχουν για μια επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Αυτή η θέση, αν υποθέσουμε ότι είναι αληθινή, θα ενισχυθεί από τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας. Αναμφίβολα, η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μέσω της διπλωματικής οδού είναι προτιμότερη από μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης. Με τόσους πολλούς ομήρους να βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, και πιθανότατα να είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Λωρίδα τόσο επίγεια όσο και υπόγεια, το να κλωτσάς πόρτες και να μπαίνεις μέσα πυροβολώντας είναι γεμάτο με ακραίους κινδύνους για τους Ισραηλινούς στρατιώτες - και τους ίδιους τους ομήρους.

Ενώ υπάρχει σίγουρα λογική σε αυτό, έχοντας περάσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο προετοιμάζοντας τις δυνάμεις τους, το Ισραήλ ίσως θέλει να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα, στερώντας από τη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη μάχη που έρχεται», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Προειδοποιητική σφαίρα από τους στρατιώτες του Ισραήλ στο συνεργείο της ΕΡΤ - Δείτε την ανταπόκριση της δημοσιογράφου

ΕΛ.ΑΣ.: Εκκενώθηκε κατάληψη στο Πολυτεχνείο μετά από μεγάλη επιχείρηση - Δείτε εικόνες και βίντεο

Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης