Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση έβγαλε υποψήφια πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει απέναντι στον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση έβγαλε υποψήφια πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει απέναντι στον Μαδούρο

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που κέρδισε τις προκριματικές με πάνω από 90%, έχει αποκλειστεί από την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων για 15 χρόνια

Maria_Corina_Machado
Συντριπτική ήταν η νίκη της Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην ψηφοφορία που διεξήχθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2024, παρά το ότι επί του παρόντος τής έχει απαγορευτεί να κατέχει αξίωμα

Με καταμετρημένο λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των ψήφων, η Ματσάδο συγκεντρώνει ποσοστό 93%, αφήνοντας πολύ πίσω τους άλλους εννιά υποψήφιους.

Ο νικητής θα αναμετρηθεί για την προεδρία που φαίνεται ότι θα είναι και πάλι ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013.

Η αντιπολίτευση, η οποία παραδοσιακά είναι βαθιά διχασμένη, προκήρυξε τις προκριματικές εκλογές για να επιλέξουν οι πολίτες ενιαίο υποψήφιο για την προεδρία.

Κλείσιμο
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Αποφάσισαν, πάντως, να λάβουν μέρος στις εκλογές του 2024, παρόλο που λένε ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.

Δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση κατά της Ματσάδο αρθεί πριν από τις εκλογές, αναφέρει το BBC.

Η απαγόρευση από τα δημόσια αξιώματα διάρκειας 15 ετών είχε επιβληθεί τον Ιούνιο από τον τότε γενικό ελεγκτή, Έλβις Αμορόσο, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο. Ο ελεγκτής επικαλέστηκε τη διαφθορά, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις.

Έκτοτε ασκήθηκαν τεράστιες πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ανατρέψει την απαγόρευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες από τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας έπειτα από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για την παρακολούθηση των εκλογών του 2024 από διεθνείς παρατηρητές.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα επιτραπεί η συμμετοχή όλων των υποψηφίων που «πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις». Ωστόσο, αμέσως μετά την υπογραφή της, ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει για τους υποψηφίους που έχουν ήδη αποκλειστεί από τον γενικό ελεγκτή, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για την εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων αν δεν αρθούν οι απαγορεύσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Ισραήλ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το σενάριο για τη σύγκρουση που παγώνει το αίμα - Έξι βήματα πριν τον Γ' Παγκόσμιο

Θεσσαλονίκη - Βίντεο: Η προσπάθεια γιατρού του ΕΚΑΒ να διασωληνώσει την 39χρονη που δαγκώθηκε από οχιά σε σχολείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης