New York Times, BBC: Λάθος μας που αποδώσαμε στο Ισραήλ την ευθύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο

Δύο από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς του πλανήτη ομολογούν ότι η κάλυψη του βομβαρδισμού στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας στηρίχθηκε υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι New York Times δήλωσαν ότι παρασύρθηκαν από τις αρχικές αναφορές της Χαμάς που επέρριπταν την ευθύνη στο Ισραήλ.

Τις ημέρες μετά το συμβάν και το BBC ζήτησε συγγνώμη για την απόδοση ευθύνης στην πλευρά του Ισραήλ, ενώ και ο Guardian άλλαξε τον τόνο της κάλυψης μιλώντας, όπως έκαναν και άλλα μέσα ενημέρωσης, για έκρηξη (blast), την οποία δεν απέδιδε ρητά σε κάποια πλευρά.

Σε σημείωμα από τη διεύθυνση της αμερικανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, αν και δεν υπάρχει ρητά έκφραση συγγνώμης, αναφέρεται ότι το ρεπορτάζ τις πρώτες ώρες «στηρίχθηκε υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς» και ότι δεν ήταν σαφές «ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα». Το ρεπορτάζ «άφησε στους αναγνώστες λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστη ήταν η αναφορά», επισημαίνει η εφημερίδα.

Το σημείωμα της διεύθυνσης των New York Times καταρχάς εκθέτει με συντομία τα γεγονότα.

Στις 17 Οκτωβρίου, την περασμένη Τρίτη, «οι New York Times δημοσίευσαν την είδηση μιας έκρηξης σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας».

Αρχικά η κάλυψη περιείχε «ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων της Χαμάς ότι αιτία ήταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε έναν μεγάλο τίτλο στην κορυφή της ιστοσελίδας των Times».

Προσθέτουν ότι, στη συνέχεια, το Ισραήλ «αρνήθηκε ότι έφερε την ευθύνη ενώ την επέρριψε σε μια αστοχία κατά την εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε την ευθύνη. Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η ρουκέτα προήλθε από θέσεις παλαιστίνιων μαχητών».

Οι αρχικές αναφορές των Times, συνεχίζει το σημείωμα, «απέδιδαν τον ισχυρισμό ευθύνης από την πλευρά του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους και σημείωναν ότι ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διερευνά την έκρηξη.

» Ωστόσο, οι πρώτες εκδοχές της κάλυψης - και η προβολή που έλαβε ως πρώτη είδηση, ως έκτακτη ειδοποίηση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν κατέστησαν σαφές ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα. Το ρεπορτάζ άφησε στους αναγνώστες μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστη ήταν η αναφορά».

Το σημείωμα προσθέτει οι Times «συνέχισαν να ανανεώνουν την κάλυψή τους όσο έρχονταν περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς για την ευθύνη και σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι χαμηλότερος. Μέσα σε δύο ώρες, ο τίτλος και το υπόλοιπο κείμενο στην κορυφή της ιστοσελίδας αντανακλούσε το μέγεθος της έκρηξης και τη διαμάχη για την ευθύνη».

Η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει ότι «δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της είδησης κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης που διευρύνεται, και της εξέχουσας προβολής που έλαβε, οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με την αρχική παρουσίαση και να είναι πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν. Οι επικεφαλής της αίθουσας σύνταξης συνεχίζουν να αξιολογούν την κάλυψη των μεγάλων έκτακτων γεγονότων (μεταξύ τους και της χρήσης μεγαλύτερων τίτλων στο ίντερνετ) για να καθορίσουν ποιες πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας χρειάζονται».

Δείτε παρακάτω πώς άλλαξε ο τίτλος στην κορυφή της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times τις ώρες μετά την επίθεση:



«Ισραηλινό χτύπημα [strike] σκοτώνει εκατοντάδες σε νοσοκομείο, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν ο πρώτος τίτλος, όπως φαίνεται πιο πάνω.



«Τουλάχιστον 500 νεκροί σε χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν η δεύτερη εκδοχή. «Τουλάχιστον 500 νεκροί σε έκρηξη [blast] σε νοσοκομείο στη Γάζα, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν η τρίτη και τελευταία εκδοχή.





Να σημειωθεί ακόμη και σήμερα η Χαμάς δηλώνει ότι δεν έχει βρει υπολείμματα πυρομαχικών αν και την επόμενη ημέρα υποσχόταν «πολλά στοιχεία».

«Συγγνώμη» από το BBC

Το BBC είχε και αυτό προβεί σε απολογία για την κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα, ζητώντας καθαρά συγγνώμη.

Δύο ημέρες μετά το χτύπημα, στις 19 Οκτωβρίου, εξέδωσε την παρακάτω διόρθωση, στην οποία επίσης υπάρχει αναφορά σε «έκρηξη» χωρίς να αποδίδεται η ευθύνη σε κάποια πλευρά. Παραδέχεται όμως ότι ο ανταποκριτής απέδωσε το πολύνεκρο συμβάν σε ισραηλινή επίθεση, ως μια εύλογη εικασία, αλλά όχι σαν βεβαιότητα.

«Επανεξετάσαμε την κάλυψή μας αμέσως μετά την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης.

» Κατά τη διάρκειά της ο ανταποκριτής μας από την Ιερουσαλήμ έδινε άμεση ανάλυση επί του πεδίου για ένα θέμα που ήταν συγκεχυμένο και δύσκολο.

» Το πρόγραμμα κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι δεν είχε ακόμη εξακριβώσει ποιος ευθυνόταν για την έκρηξη, ενώ έθετε το ερώτημα και ο παρουσιαστής. Ο ανταποκριτής είπε ότι επικοινωνήσαμε με Ισραηλινούς και ότι το ερευνούσαν. Πρόσθεσε ότι “Είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο θα μπορούσε πραγματικά να είναι αυτό -δεδομένου του μεγέθους της έκρηξης- εκτός από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ή πολλές αεροπορικές επιδρομές”.

» Στη συνέχεια εξήγησε ότι από την εμπειρία του ως δημοσιογράφος στη Γάζα ότι δεν είχε δει ποτέ εκρήξεις τέτοιας κλίμακας που να προκαλούνται από ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται από την περιοχή. Τόνισε και πάλι ότι οι εικόνες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

» Δεχόμαστε ότι ακόμη και σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ήταν λάθος να κάνει εικασίες με αυτόν τον τρόπο για τα πιθανά αίτια και ζητούμε συγγνώμη γι' αυτό, αν και δεν ανέφερε σε κανένα σημείο ότι επρόκειτο για ισραηλινό χτύπημα.

» Αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της παραγωγής του BBC. Όποιος βλέπει, ακούει ή διαβάζει την κάλυψή μας μπορεί να δει ότι έχουμε εκθέσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών σχετικά με την έκρηξη, δείχνοντας σαφώς ποιος τους καταθέτει και τι γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε».



Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Σαμαράς: Ο Έλληνας «Πεταλούδας» εργάζεται πλέον ως δημοσιογράφος-φωτορεπόρτερ

Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σεξουαλική παρενόχληση 16χρονης σε συρμό του ΗΣΑΠ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr