Ρωσικά τρολ «πυροδότησαν» τον πανικό για κοριούς στo Παρίσι, υποστηρίζουν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Ρωσικά τρολ «πυροδότησαν» τον πανικό για κοριούς στo Παρίσι, υποστηρίζουν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Ρωσικός «δάκτυλος» η επέλαση των κοριών στο Παρίσι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες  - Tι είναι τα άρθρα «doppelganger»

buses12
Ξαναχτύπησαν τα τρολ της Ρωσίας προκαλώντας πανικό στο Παρίσι, υποστηρίζουν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι προωθούν ψεύτικες ειδήσεις κάνοντας λόγο για επέλαση κοριών σε μέσα μεταφοράς και ξενοδοχεία στην «πόλη του φωτός».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP εντόπισε δύο τέτοια ψεύτικα άρθρα, όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Οι Ρώσοι που βρίσκονται πίσω από τα τρολ, είναι στη λίστα των υπόπτων των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις τους στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC, οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι τα ρωσικά τρολ χρησιμοποίησαν ψεύτικα άρθρα - τα επονομαζόμενα «doppelganger»- που έμοιαζαν σαν να γράφτηκαν από έγκριτη γαλλική εφημερίδα προκειμένου να σπείρουν τον πανικό στη Γαλλία με βίντεο στα social media που απεικόνιζαν κοριούς σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς στο Παρίσι.

Κλείσιμο
Η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σ΄ένα από αυτά τα... άρθρα, που είχαν δημοσιευτεί στην τοπική εφημερίδα «La Montagne», γινόταν αναφορά στα αποτελεσματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώνουν τους κοριούς, τα οποία, στην ουσία, «σπάνε» το εμπάργκο στα ρωσικά χημικά.

Ωστόσο, η διεύθυνση της εφημερίδας «La Montage» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFD) ότι δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ αυτό το άρθρο και το χαρακτήρισε ως «fake» (πλαστό).

Από την πλευρά του, το πρακτορείο AFD έσπευσε να σχολιάζει ειρωνικά ότι οι κοριοί στη Γαλλία πολύ πιο παλιοί απ' ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το δεύτερο ψεύτικο άρθρο φέρεται να γράφτηκε από την αριστερή γαλλική εφημερίδα «Liberation» και κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram που μεταδίδει ειδήσεις του ρωσικού δικτύου «Russia Today», το οποίο αποτελεί φερέφωνο του Κρεμλίνου.

Το σχετικό άρθρο υποστηρίζει ότι η αύξηση των κοριών οφείλεται σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η ψευδής είδηση δημοσιεύτηκε επίσης από μια ιστοσελίδα που έδειχνε να είναι της συντηρητικής εφημερίδας «Le Figaro».

Τα άρθρα «Doppelganger» δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μία δημοφιλή μέθοδο, όπου τα ρωσικά τρολ διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία, στις αρχές του έτους είχε δηλώσεις ότι, αυτά τα άρθρα γράφτηκαν από ρωσικά τρολ και είναι «ανάξια μιας χώρας που έχει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Περίπου 355 εφημερίδες και περιοδικά καθώς και η ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκαν στο στόχαστρο αυτών των τρολ, όπως υποστηρίζει το γαλλικό πρακτορείο.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτές σκύλων που ανιχνεύουν κοριούς σε μέσα μεταφοράς στη γαλλική πρωτεύουσα, είχαν δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα «Telegraph» ότι δεν είχαν δει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, ο Aldo Massaglia από την εταιρεία ελέγχου παρασίτων «Doggybug» τόνισε ότι, το προσωπικό της που καλείται να εξολοθρεύσει τα έντομα σε ξενοδοχεία, σχολεία και κινηματογράφους την τελευταία δεκαετία, τρέχει και δεν φθάνει από τότε που οι Γάλλοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

Βλέποντας βίντεο στα social media με κοριούς να κόβουν ...βόλτες σε στρώματα ξενοδοχείων και μαζικά μέσα μεταφοράς, πολλοί Παριζιάνοι έχουν τρομοκρατηθεί.

Στην εταιρεία του, όπως επισημαίνει ο Aldo Massaglia η δουλειά αυξήθηκε κατά 50%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης